Dagbok

Himmelen utan en prick

Tänk att jag håller ett barn på min arm,
och ser mig själv i dess blick.
Och vindarna vandra och solen är varm
och himmelen utan en prick.

31.7.2019, kl. 17.46.

Onsdag, för en vecka sedan, kom vår son till världen.
Gossen höll sin mamma på sträckbänken en hel vecka över den beräknade tiden.
Sedan kämpade vi på i 3 långa dygn innan han slutligen kom ut på operationsbordet med ett gurglande läte.

Han föddes i vidöppen bjudning med akut kejsarsnitt.
Det kändes som för evigt; men slutstriden tog bara 12 minuter.

Finns så mycket att skriva om detta samtidigt som det inte finns så mycket ord.
I alla fall inte ännu.

Itsenäinen poika, konstaterade läkaren.

Ni vet var ni läste om denna bestämda typ först!

Headstrong eller ej – för mig är han “min lilla groda” och vi är så vansinnigt förälskade i honom.

Vi hörs snart igen när jag återhämtat mig och njutit klart av bebisbubblan.

Kram.

 

 

Min gravidfotografering med Cecilia Calrén Photography

Gravidfotografering – det är kanske ett nyord ändå? Men knappast nyare än babyshower. Ja ja vi blir allt mer amerikaniserade här uppe i norden – men hur kul är det inte med en riktig glammig fotografering i motljus? Prinsessa för en dag! Jag har testat och kan varmt rekommendera.

Idag tänkte jag visa några bilder från min fotosession med superduktiga Cecila Calrén!

Det var någon gång i början av min graviditet som jag efterlyste gravidfotografer här i området. Jag fick en del värdefulla tips men då det var så tidigt i graviditeten tog jag inte tag i saken och bokade. På den tiden var magen ännu så liten och jag hade svårt att föreställa mig hur det skulle kännas och bli senare. Jag sköt upp tanken, helt enkelt.

Kort därpå tog Cecilia kontakt med mig. Hon berättade att hon var på väg att starta eget fotoföretag med specialisering på porträtt av nyfödda och gravida. Skulle jag vara intresserad av att låta mig förevigas för hennes portfolio?
Jag kollade in hennes arbete och såg potentialen direkt. Den här nischen är precis vad som fattas i Österbotten just nu och det kommer att bli en megasuccé. Självklart ville jag vara med och skapa historia!

En gravidfotografering är så mycket mer än bara en fotografering. Det är DIN stund, där du ska få känna dig vacker och stark. Det är ett perfekt sätt att skapa positiva och kärleksfulla minnen under graviditeten. Jag vill föreviga din kärlek och din längtan till det barn som nu växer inom dig.

Cecilia Calrén Photography

Vi bokade tid för klänningsprovning (Cecilia har eget lager) och jag föreslog fotoplats; min favoritpark Setterbergs park här i Vasa.
En regnig och vårvinterdag visade jag henne platsen. Det såg för taskigt ut då. Fontänen och rabatterna var ännu övertäckta för vintern och den övergripande färgskalan var nog 50 nyanser av grå och brun. Men vi bokade in oss i början av juni. Och parken levererade, som jag lovade.

Vi fotograferade sent på kvällen – det är alltså kvällsljus ni ser på bilden – och höll på tills solen gick ned.

Svägerskan hjälpte mig att göra en uppsättning av min korta medelåldersfrilla (tack!!). Med mig på fotograferingen hade jag maken och svägerskan som skyndade med rocken mellan plåtningarna och rättade till hårtestar och kjol. Man behöver inte ha med sig några assistenter, det är inte ens vanligt, men jag ville ha det.

Det roligaste var väl nog när jag tappert försökte sitta på huk på marken – men med mina närmast cementerade höftböjare kunde jag inte sitta rak i ryggen – ännu mindre komma upp därifrån! Haha. Hur stel? Men jag gjorde i alla fall ett tappert försök.

Vill bara passa på och spräcka myten om att gravida skulle vara så himla smidiga. Inte jag i alla fall. Jag har testat att sitta i lotusställning som många gravida influencers gör på instagram. Ni vet, med benen i kors på sängen och håller i magen på bild men alltså herregud nej, det går inte alls. Min lår spärrar upp på sidorna. Magen får inte plats. Jag skriker av obehag och faller bakåt. Fattar inte hur folk gör? Ni vet såna där barbiedockor som man kan vända ut magen på och plopp så är de gravida? Lika smala som innan men med putmage.

Inte med mitt dna. Ni ser ju hur svårt jag har att hålla mig för skratt.

Som tur är fick jag göra precis som jag ville på fotograferingen! Jag fick bara förslag som jag kunde testa om jag ville. Så det kändes absolut som “min” fotografering där jag bestämt alla detaljer.

Jag är jättenöjd med bilderna! Vad tycker ni?

Nu siktar vi som nästa på nyföddfotografering. Det blir spännande! Får se om jag får en liten linslus eller ej? hehe.

Men oavsett så tror jag nog det blir riktigt bra. Cecilia vet hur man ska få bebisarna att trivas (men mer om det senare).

5 orsaker till att bloggen som plattform inte är död

Är det lika lätt att lyckas som bloggare nu som säg, 2010? Nej. Borde du ändå ge det ett försök? Ja. Och nej.

Att blogga som att det är 2010 igen är ett tungrott projekt som du garanterat är sist i kön med. Se det å här – du har väldigt liten chans att hävda dig mot någon som bloggat i 10 år snart. Fatta hur mycket content du ligger efter med. Det är omöjligt mycket att komma ikapp, inte bara brandmässigt utan sökmotormässigt. Dessa bloggare har haft 10 år på sig att landa i googles indexering (en påminnelse om varför du inte ska byta domän i en handvändning – sånt har dödat bloggar förut).

Men betyder det att bloggen i sig är död, som alla säger? Nej, absolut inte!

Jag tror bara att vi måste börja tänka mera webbplats/personlig plattform framför klassisk dagboksblogg – för den tiden är nog förbi. Bloggen är för seg och för trög som medium för dagliga vardagsuppdateringar. Reaktionerna blir för få, och för långsamma och du kommer inte att bli motiverad av det. Så spara statusuppdateringarna till sociala medier och de mer insiktsfulla texterna till bloggen.

En sak är säker. Vad du har att säga, berätta och lära ut  – så kallat meningsfullt innehåll – det har inte dött. Tidlöst innehåll som är intressant att läsa även om 5, 10 år är viktigare än någonsin. Speciellt viktigt känns det att vi kvinnor håller traditionen levande och inte ger upp NU när digitaliseringen gett oss den här fenomenala möjligheten att nå ut på ett sätt som vi inte kunde för bara 20 år sen. Tänk vilket paradigmskifte! Det inspirerar mig. Vi måste bara göra det snyggt – och framför allt smart. 

Men förutom det.

 

Mina 5 orsaker till att bloggen som plattform inte är död

De här exemplen utgår jag ifrån att man driver bloggen självständigt på egen domän med webbutrymme som man själv ansvarar för. Något som jag verkligen rekommenderar ifall du har seriösa bloggplaner.

1.

Full kontroll

Webbsidan är den enda kanalen som du kontrollerar till 100% och det är därför jag kallar min blogg “mitt hem på internet”.
Dina läsare möts i sociala medier och andra digitala kanaler, javisst, men det är på hemsidan/bloggen de ska landa – där du kommunicerar på dina villkor.
Sociala medier har du ingen kontroll över och du äger heller inte innehållet där, inte ens dina bilder. Därför är det viktigt att fokusera sitt innehåll till bloggen och inte till sociala medier. På facebook och instagram håller du läsarna uppdaterade om bloggens aktivitet genom att dela länkar till nya inlägg – men även intressanta inlägg ur arkivet som kanske glömts bort.

2.

Du skapar en kundkrets

Vem vet vad du kommer att göra i framtiden – kanske upptäcker du att dina läsare söker en specifik lösning och att just du är rätt person att stå till tjänst med det? Det kallar jag tryggt underlag att starta ett företag på, eller varför inte extrainkomst eller att ha som förhandlingsmakt vid en arbetsintervju. Du känner målgruppen extra bra – det är värdefullt så förminska inte det!
Precis som vilken yrkesutövare som helst som bygger upp en kundkrets som följer dem oavsett var de jobbar och förflyttar sig (en frisör till exempel) så skapar du din egna krets genom bloggen.

3.

Du samlar värdefull data

Du kanske tycker det här med att samla data är lite luddigt och ospecifikt för dig. Men tänk om! Data samlas oavsett om du bryr dig om det eller inte – frågan är bara om du ska hjälpa till att bygga silicon valleys databas eller din egen? Hur mycket gratis intel läcker du till andra aktörer som t.ex ett mediahus (om du har din blogg hos dem) eller i sociala medier? Klart att du ska försöka styra all trafik som skapas tack vare dig till din egen blogg, på egen plattform! Med hjälp av olika analysprogram kan du få hjälp med att tolka bloggens data och få en verklig insyn i vad dina läsare gillar och inte gillar.

4.

Du skapar långsiktigt inflytande och har en egen röst

Jag är ganska säker på att det du skriver på en blogg, i välformulerad text och med genomtänkt bildspråk, har större trovärdighet och tyngd än någon kvickhet du häver ur dig i stundens hetta i sociala medier.
Jag tror faktiskt att det finns folk där ute som bryr sig om vad just jag tycker i en fråga. De kanske vill stöta och nöta sin egen uppfattning mot min, eller bara njuter av att jag kan finna ord på sådant de känner men inte har tid att sammanfatta i en hektisk vardag . Därför envisas jag med att skriva ned mina funderingar och våga vara öppen och sårbar med dem. Alltid hjälper det någon. Och framför allt – jag får en röst här. Jag blir inte avbruten. Jag får skriva till punkt. Så skönt!

5.

Du blir en bättre författare – och tänkare

Genom bloggandet tvingas du tänka djupare och gräva mera i dig själv. Du formar dig själv, bearbetar dig själv och i processen utvecklar du ditt språk. Alla har någonting att säga och genom bloggandet har du en chans att få fram just det, även om det knappast kommer över en natt. Utöver detta utvecklar du disciplin då bloggandet kräver ett visst engagemang från din sida, samt att du får ett öga för meningsfulla iakttagelser.  Hur många bloggare har inte tänkt – det här kunde bli ett intressant blogginlägg – när de minst anat det. Det är i alla fall ett bättre förhållningssätt till livet än att gå omkring och vara negativ.

Har ni åsikter om detta? Kommentera gärna.

Inspiration till påskmiddag

Påsken är här och många av er har förmodligen helgens påskmiddag och övrig mat planerad och ingredienser köpta. Jag gissar att ni är flera som passar på och rullar fram grillarna ur garaget nu när det blivit så fint vårväder! Det skulle jag göra om jag hade möjlighet (inte alls avis).

Frågan jag ställer mig idag är – vad är egentligen påskmat?
Finns det några regler?

Egentligen har jag inget bra svar att ge. Jag kan vara konservativ och rabbla upp en massa klassiker givetvis – men i praktiken följer jag sällan några traditioner utan jag tar vad jag har och gör vad jag har lust med (och är sugen på att testa).

Vi ska i alla fall bjuda svärfar och Jonas yngre bröder på middag och då blir det älgstek på menyn. Vi har mycket älgkött i frysen att äta upp och då känns det lite fel att köpa lammstek eller rostbiff. Jag planerar också göra helstekt kyckling! Påskkyckling. Tänker att jag ska göra på liknande sätt som man gör med kalkon, med mycket citron och örter. Billigt men festligt! Till efterrätt blir det havtornsmousse och finsk memma (fast memman hoppar jag själv över eftersom jag tänker att det är att be om magknip för min del).

Resten av påsken blir det nog enklare vårmat som sallader, kokta ägg, paj, potatissallad, lax och annat fräscht. Jag orkar heller inte ställa till med så mycket nu när jag är gravid. Men vill i alla fall ge er någon sorts inspiration – så här kommer ett litet idéplock med tips på påskmat som jag skulle göra om jag hade händerna helt fria. Kanske nästa år? Jonas får underhålla bebben…

PÅSKBRICKA MED LAX

Strunt i matlagningen, köp allt färdigt och lägg upp snyggt på en stor bricka! Utgå till exempel från en bit gravlax och fyll på med tillbehör. Eller, så gör du en varm (ljummen) “sallad” med grillad lax, sparris m.m och serverar på bricka istället för att röra ihop.

Bildkällor:  1 | 2 | 3

KYCKLING TILL PÅSKMIDDAG

Helstekt kyckling med tillbehör blir festligt (och billigt). Ett riktigt budget-tips, alltså.
Om du scrollar neråt hittar du en video på hur man kan göra helstekt kyckling lite enklare genom att fläka upp den platt på en plåt tillsammans med potatis och grönsaker. Där ser du också hur man gör ett gott citronsmör som du kan trycka in under skinnet för extra mycket smak.

Bildkällor: 1 | 2 | 3

TÅRTA I EN SKÅL

Tårta är den enklaste avslutningen på påskmiddag. Bara att ställa fram – en kaka räcker till alla. Men hur ofta får man tillfälle att laga en riktig dessert? Jag vill passa på när tillfället bjuds! Dock ogillar jag att ha en massa dessertskålar ståendes i kylen – det blir så trångt. Njäh, jag är en vän av trifle!

Istället för att börja stå och portionera i små skålar gör man en maffig skål med en massa gott. Min favorit är tiramisu som du kan fräscha upp med frukt och bär istället för kaffe och choklad. Varva sockerkaka, zabaionekräm, grädde och frukter, till exempel. Toppa med maränger.

Bildkällor: 1 | 2 | 3

 

Hur tänker ni kring påskmat?
Konservativt eller praktiskt?
Kreativt eller simpelt? Berätta gärna!

Nycklar till framgång – Alexander Pärleros med flera gästade Vasa

Framgång är att vara orsaken till andras lycka, säger svenska entreprenören Alexander Pärleros. Det var en (för mig) ny (men fin) definition av framgång som jag tar med mig från onsdagens seminarium “Nycklar till framgång”. En tillställning som Finsk-svenska handelskammaren arrangerade i Vasa stadshus.

Det tackar vi för – och kommer gärna igen.

Eventet tillfälligt åsido måste jag säga “denna vecka – vilken framgångsvecka”! Jag känner mig som en vinnare – och jag har “mikro-firat” massor, som Alexander tipsade om i sin föreläsning.

Detta förvånar mig alltså med tanke på att jag faktiskt varit riktigt låg hela förra helgen – sådär som jag alltid brukar bli efter en period av mycket kreativt skapande och allmänt “kämpande framåt”. Lite knäckt. Det stora tvivlet rullade in, som man brukar säga.

Det kommer små korta brytpunkter i livet då jag känner mig märkbart svagare och då får alla pikar och digs som jag samlat på mig dittills sin chans att påverka mig. Vilket de gör. Och jag deppar ihop över en helg.

Men efter regn kommer sol. Jag borde ha lärt känna mina mönster vid det här laget; men ändå blir jag lika positivt överraskad varje gång det händer. Det är faktiskt riktigt typiskt mig att bräsera totalt bara för att resa mig igen med sällan skådat driv. Precis som att någon hört mina önskningar och jag fått ett nytt batteri inopererat. Jag förstår inte ens själv varifrån jag får denna passion? Jag gjorde ju verkligen allt för att sabotera mig själv i helgen. Tänkte hemska tankar. Trodde på all skit. Att jag inte duger.

Måndagen gick hursomhelst  i supereffektivitetens tecken och jag har känt mig så nöjd med mig själv hela veckan.

Lyckan börjar verkligen inifrån.

Men, tillbaka till eventet. Jag hade kameran med som ni märker – men det var svårfotograferat ljus. Fick nog och gjorde vissa bilder grön-blåa.

Linn Jung och Anna Bertills (partners på Bertills & Jung) hade koordinerat eventet och det tyckte jag de gjorde bra.

Alexander berättade om sina och andras nycklar till framgång. Jag har själv suttit och funderat på vad jag tänker är hans främsta nyckel till framgång. Vi vill ju så gärna påpeka EN SAK med folk. Faktor X som gör att en person blir framgångsrik. Det är ju aldrig bara en sak men i Alexanders fall känner jag att hans triumfkort nog ändå är hans självdisciplin. Jag tror att många underskattar vad självdisciplin kan åstadkomma i det långa loppet. Vi vill inte tro på det – för vi vill inte tvinga oss till saker.

Alexander är kanske inte begåvad i de områden som den stora massan värdesätter högst; språk, bildning och intellekt – men herregud vilken energi han besitter. Han kunde ha haft micken på mute – jag hade ändå blivit inspirerad av hans glöd och passion. Han verkar vara en helt vanlig kille men med en ovanlig drivkraft. Och driv är faktiskt allt man behöver för att lyckas som entreprenör egentligen, allt annat kan du komma runt. Faktiskt så tror jag att om Alexander hade haft det där professionella självrättelsesystemet som många av oss har så skulle han inte vågat göra allt som han gör idag.

Jag tror att många av oss är allt för låsta i våra huvuden, vi tänker sönder grejer – och kommer aldrig till skott.

Alexander höll fram mjuka värden och talade mycket mer om att söka lycka och mening än att bli framgångsrik konceptuellt (inga konkreta business-tips alltså).

Men tacksamhet är viktigt. och det är en faktor till konceptuell framgång också. Jag tänker tacksamma tankar varje dag och sedan jag började med det har jag mått så mycket bättre samtidigt som saker och ting också BLIVIT bättre.
Gratitude is the attitude. 

Onsdagens evenemang gjorde inte mitt förnyade hopp svagare, om vi säger så.

Jag höll själv en ny föreläsning igår som gick över förväntan för mig (var inte ens nervös) och jag utesluter inte att orsaken till att det var att jag fått med mig litet av Alexander Pärleros energi från seminariet. Ett mycket ödmjukt och sympatiskt föredrag måste jag säga. Så väldigt o-finskt!

Jag uppskattar alla människor som bryter normen (obs, inte lagen) – oavsett om jag gillar dem personligen eller ej. Om man bara sätter sina förutfattade meningar och politiska korrekthet åt sidan kan man lära sig så otroligt mycket – och få nya insikter.

Jag stannade kvar hela seminariet och fortsatte lyssna på fina tal av Eivor Andersson (styrelseproffs), Mikael Jungner, (vd på Kreab) och Satu Huber, (vd på Elo).

Okej, jag ändrar mig. Energin som jag fick med mig från seminariet var nog 50% Alexanders och 50% Satu.
Vilket kraftfullt men tryggt intryck hon gjorde när hon talade. Så vill jag också framstå när jag föreläser.

En annan höjdpunkt var diplomaternas paneldiskussion. Blev ibland lite för “high politics” för min smak men jag var redan imponerad av att få betrakta de här diplomaterna så nära. Vilka nordiska superstars alltså! Speciellt mycket föll jag för Mikael Antell, Finlands ambassadör i Oslo. Han gav ett så sympatiskt intryck. Jag har en soft spot för sympatiska män, obviously.

Kanske för att jag är så trött på osympatiska sådana. Speciellt alla dessa gubbar som förklarar för mig hur jag tänker och fungerar (utan att ens fråga). Till exempel kan jag inte alls hålla med om uttalandet att unga samlades här för att knyta kontakter.

Det gör vi så bra redan på nätet.  

Ett stort tack till alla härliga människor som jag får chatta med nuförtiden via instagram DM. Älskar att vi kan nå varandra så enkelt nuförtiden. Bara för att vi knyter kontakter i det fördolda, i radioskugga från de äldre generationerna, betyder inte det att det inte händer. Jag får nya bekanta varje dag (utan att lämna kontoret) och det är så himla coolt.

En nyckel till framgång, till och med. Så våga ta kontakt med folk du är nyfiken på! Bara svara på någons story och så är diskussionen igång.

Ha en riktigt fin helg alla! Vi hörs på instagram. 

Starta e-handel kväll 2 och studiebesök på Dermoshop

Som ni kanske minns skrev jag tidigare att jag påbörjat en kortkurs i att starta e-handel. Här kan ni läsa om den första kvällen.

Nu är kursen över och jag tänkte dela med mig av de sista anteckningarna som jag gjorde under kväll 2 samt visa några bilder från studiebesöket till Dermoshop i Korsnäs.

 

 

Hur ser läget för e-handel ut i norden just nu?

Hanna hade plockat fram lite statistik från 2017. Det gav en ganska positiv bild även om Finland halkar efter de nordiska länderna något. Först tänkte jag att medelvärdet per order är ganska högt – men när jag funderade på var mitt eget medelköp kunde ligga så är det nog ganska exakt 150 euro. Som kuriosa kan jag meddela att medelvärdet i min gamla webshop foodster låg på ca 45 euro och jag var konstant förvånad över folk som kunde köpa så få varor (någon ynka kryddburk eller så) och betala full frakt för det. Ska man ha något så ska man ha det, I guess. Därför var också medelvärdet på en order så lågt för mig.

Vi diskuterade också domännamn. En sak som jag skrev ner (som jag itne tänkt på förut) är att google rankar lokala domäner lite högre. Så det kan alltså löna sig för lokala småföretag som säljer inrikes att välja ett .fi-domän.

Hanna ville också åter igen poängtera att en kostnad för att starta en webshop faktiskt kan variera från 0-30.000 € beroende på satsning och därmed var diskussionen vad en webshop “borde” kosta över. Jag tror jag känner företagare som satsat i alla kategorier upp till 10.000 €.

 

Hur göra sin webshop lönsam?

Hanna berättade att samma regler som gäller för en vanlig affär även kan appliceras på en webshop. Det vill säga – god kundservice lönar sig alltid samt att ha rätt produkter till ett konkurrenskraftigt pris.

Det handlar också om att verka i den fysiska världen ibland. Webshopen kan vara primärtjänsten , absolut, men eftersom många ofta är på plats på lagret under dagen kanske man lika gärna kan ha öppet?

Hannas do’s and don’ts

 • Var beredd på hårt jobb!
  • Du ska mata in allt innehåll själv, fixa snygga bilder, informativa texter (på flera språk), följa med trender, tänka på varuexponering och lyfta fram aktuella produkter, göra daglig uppdatering, svara på förfrågningar och mejl
 • Ärlighet – håll dig till sanningen om dina produkter, negativa rykten sprids lätt på internet och stannar där för alla att läsa.
 • Lova inte saker som du inte kan hålla; exempelvis leverans inom tre dagar om du inte klarar av att fullfölja det
 • Rätt marknadsföring på rätt plats – fundera igenom var du har dina kunder. Dra nytta av köptjänster, hjälpmedel och statistik som hjälper dig spåra kunderna.
 • Kopiera inte – man kan bli inspirerad av andra som har lyckats men du kommer inte att lyfta själv om du kopierar rakt av. De andra lär sig tänka ut ännu bättre lösningar och då ligger du alltid steget efter dem.
 • Satsa resurser på företagets synlighet

 

Vad trendar just nu?

 • Crowdsourcing – när ett insamlingsmål är nått börjar produkten säljas
 • Tjänster istället för produkter – konsultation, innehåll, dokument, rådgivning (detta går jag själv igång på HÅRT)
 • “Kan jag sälja på nätet?” har bytts till “Hur kan jag sälja på nätet?”

Hur kan man lyckas med sin webshop om man inte kan konkurrera om varken pris eller leveransvillkor?

Hannas råd:

Nischa dig!
Hitta en nisch som inte blivit allt för väletablerad, gärna något som ingen kan kopiera (ex. Vårdväskan.se – webshop för kringprodukter för vårdpersonal, accessoarer som passar en vårdares kläder etc, där man också kan hitta lediga tjänster inom vården).

Sälj kringtjänster och undvik priskrig
Hitta en tilläggstjänst som skapar mervärde och som motiverar dina priser, vad vill kunden ha och vad saknar den?
Din huvudkund – du säljer vad de söker! Vad är deras intresse/behov utöver huvudprodukten? Ge dem möjlighet att köpa det av dig också. Har du ett specialområde som du kan kombinera med din webshop? Kan du skapa en värld eller Community kring din produkt?

Bygg ditt varumärke genom att bli expert
Kunden kommer till dig för att du är bäst och vet mest. Satsa på att bygga upp ett förtroende.
Erbjud en kunskapsbank –> ex. Ecoride.se

Nöjda kunder återkommer
Hjälpmedel – nyhetsbrev är mycket effektiva när de görs rätt
Använd olika analystjänster.
Följ med trender.
Outsourca tjänster som du inte tycker är värda din tid/som du inte är så bra på.

 


Studiebesök på Dermoshop

Som avslutning på kursen fick vi åka och se för oss själva hur en stor webhandel i Österbotten kan se ut – och i våra trakter är det ju Dermosil som är det närmaste exemplet på det.

Vi togs emot av Rasmus Backlund – Rasmus Backlund, Chief Digital Officer & Partner.

Först bjöds vi på en rundtur i lokalerna. Jag har inte varit inne i byggnaden förut så det var superspännande! Det kändes som att gå i en labyrint. Så stort! Och utsikten var på vissa ställen helt otrolig.

Vi var för tagna för att knäppa några bilder så har tyvärr inte så mycket att bjuda på. Men mitt övergripande intryck var att det var så rent och snyggt överallt. Ordning och reda och prydlighet är verkligen en dygd här, tänkte jag. Fick faktiskt lite dåligt samvete för att jag dragit med mig lite grus som fastnat i krusorna på mina skor. Så rent var det! Här behövs ingen KonMari, that’s for sure.

Sedan bjöds vi på lite mat och Rasmus höll en företagspresentation för oss där vi även hade möjlighet att ställa frågor. Fast de flesta av dem hade redan besvarats under rundturen eftersom vi inte hade kunnat hålla oss! Men Rasmus hade en så himla ödmjuk approach mot oss, kan inte parat för de andra deltagarna men vi på våga satsa-projektet var i alla fall supernöjda.

Överlag hade jag alltså en jättetrevlig kväll i företagandets tecken. Låter kanske lökigt men jag älskar ju sånt här. Vill för alltid omges av framgångsrika människor! Det lyfter mig. Jag vill kunna tänka fritt och stort, då mår jag som bäst.

Mina mentala anteckningar efter besöket:

 • Kunde mitt lilla hemmabolag gynnas av lite mer ordning och reda? Kanske är det en framgångsfaktor ändå?
 • Dermoshop håller 100% kontroll på sin försäljning – inga mellanhänder och allt koncentreras till den egna webben. Kanske kunde jag försöka hålla mig från att sälja min kommande e-bok på Adlibris och hålla det till egen site? Då skulle jag ha kontroll över priset och äga hela processen samt kundregistret.

 

Gillar du mina inlägg om företagande? Tryck gärna på hjärtat här nere så vet jag. <3

4 blogginlägg jag älskat

Dags för mig att lista några riktiga guldkorn i den finlandssvenska blogosfären. Tidlösa inlägg som levererat på olika sätt. Egentligen hade jag tänkt göra en mycket längre lista idag, men tiden kommer emot! Kanske blir det en fortsättning på listan snart – det är ju en trevlig följetong att hålla upp, eller hur? Och det finns gott om guldkorn att skriva om.

Varsågoda, 4 blogginlägg jag älskat.

 

Smart och obrydd – Paulima

En av mina absoluta favoritbloggare just nu är Paulina. Det jag gillar med hennes bloggande är att hon är så RELATABLE. Hon beskriver sig själv som “en amper grubblare, men i grund och botten snäll”. Är vi inte ALLA det? I alla fall i våra huvuden. Och Paulina välkomnar oss till sitt.

Ofta känner jag mig dummast i rummet. Jag erkänner att jag inte tittar på nyheterna så mycket som jag kanske borde eller följer med varken politik eller världsekonomin egentligen alls. Är än idag inte helt hundra på vad Nato är för något och jag vet inte exakt varför det är bra för miljön att vi sorterar våra sopor. Det här är ju saker jag lätt kunde ta reda på om jag ville, så egentligen kanske jag inte borde dumförklara mig själv, utan är väl helt enkelt bara allmänt obrydd. Här hemma består 99% av TV-tiden av Barnkanalen och när jag har en stund över gillar jag att kolla på något som kräver så lite tankeverksamhet som möjligt, typ Kardashians, Real housewives eller bara gamla goda Youtube. Och ni ska veta att jag skäms och hackar ner på mig själv över det här.

Bild från Paulinas blogg.

Bästa bloggen på sevendays enligt mig. Let her shine. Låt henne skriva krönikor i tidningen, va fasen.

 

När man sätter sig ner och pratar med en likasinnadCarola Ekman

Jag har läst Carolas, a.ka Carros blogg ganska länge, men lite sådär med “ett öga”. Jag gillar hennes bloggstil på många sätt (konceptet, bilderna, ärligheten) men då jag inte riktigt känt att vi befunnit oss på samma ställe i livet (hon ung tvåbarnsmamma, jag 30-årig karriärjunkie) har jag inte känt mig som den direkta målgruppen precis. Men nu börjar vi närma oss! Jag blir, om allt går väl, mamma i sommar och hon satsar på entreprenörskapet. Jag länkar nu till ett äldre inlägg där Carro, efter ett samtal med sin vän och poddkompanjon Rebecka, funderar på att satsa på sin karriär och företagandet.

När vi sedan sent på kvällen satt och åt kvällsmat och svarade på lite mejl, så pratade vi samtidigt om det här med att göra det man själv verkligen VILL göra och inte alltid göra det som förväntas av en.
Rebecka gav mig en sån otrolig kick igår om att våga satsa. Våga ta tid för det jag verkligen vill göra karriärsmässigt, det jag brinner för. Hon gav mig verktyg och pepp för att prioritera om.

Framspolning framåt i tiden – hon gjorde det också. Detta värmer mitt hjärta! Älskar folk som vågar ta alternativa vägar och gå dit hjärtat pekar.

Önskar dig Carro all framgång!

Bild från Carolas blogg.

 

Har vi ett jämställt förhållande? – Ideala Catariina

Jag vet inte hur jag ska formulera mig nu riktigt för att inte låta heeelt bakom flötet och ignorant som få – men jag känner att jag har ganska bra koll på livet som homosexuell man – syftar på familjekonstellationen främst nu (pappa, pappa, barn). Alltså bögar syns mycket mer på TV, porträtteras mycket oftare i både sitcoms som dramaserier och de sitter mycket oftare och tycker saker och ting i nyhetsmorgon och det känns helt normalt för mig. Men homosexuella kvinnor som lever tillsammans har jag sån dålig insyn i och mot min vilja skulle jag nog motvilligt stirra ett ögonblick om jag såg en regnsbågsfamilj med kvinnor på stan (och sen förstås skämmas för att jag inte förstår bättre, pryda idiot).

Tills jag började läsa Catariinas blogg. Hon gör ett jättebra jobb med att informera om sitt liv som homosexuell kvinna på ett lättsamt sätt.

Bild från Catariinas blogg.

Inlägget jag länkar till svarar på frågan om hon och frun har ett jämställt förhållande.

Många tänker väl (även jag har tänkt det) att eftersom vi är två kvinnor så blir det per automatik jämställd. News flash: så är det inte. Det här är något som också vi jobbar med.

Hoppas det kommer fler Q&A-inlägg på bloggen för jag älskar att får svar på mina undringar som jag inte visste att jag undrade över.

 

Två års Marginal – Brygd / Linnea

Linnéa, en 34-årig fellow Vasabo, beskriver sig själv på sin blogg som en “mestadels munter dysterkvist”.
Hon är på många sätt raka motsatsen till mig. Hon; sådär skönt sval, anti-social, kulturell och retro med en stark känsla för etik och samhällsfrågor. Jag; obotlig optimist med en lätthet för det kommersiella och i ständig jakt på förnyelse, förbättring och utveckling (av mig själv främst). När Linnéa kämpar för rätten att vara introvert, tvär och kritisk genom poetiskt, vackra, estetiskt tilltalande texter (hon är sjukt duktig grafiker) delar jag lökiga statusar som “goal digger” och “if you can dream it you can do it” på min instagramprofil. Mitt sätt att leva måste säkerligen ge henne sura uppstötningar, något annat kan jag inte tänka mig, men det respekterar jag storligen! Linnea kunde (skämt åsido) råka på mig på stan, slänga en kantig sten i bakhuvudet på mig* och skratta rått åt det hela vägen hem till kvarteret “Kappsäcken”. Jag skulle ändå tycka att hon är den coolaste bruden i stan.

*tillägg, det skulle vara sjukt icke-karaktäristiskt av henne att göra något sådant galet – men ni förstår min poäng.

Något som verkligen väckt mina sympatier för henne är hennes inlägg om sin graviditet som trots alla goda intentioner blev en personlig kris för henne. Dessa blogginlägg har varit så värdefulla för mig att läsa. Tro det eller ej, men även jag har bottnar inom mig som jag sällan skriver något om och även jag har lidit av depressioner som ingen vet något om.
Men – jag är som sagt en romantiker. Därför är det också så fint nu att läsa inlägget där hon ser tillbaka på den här “resan” som jag vill påstå att hon gjort (som jag länkat till). Allt gick ju bra och slutprodukten blev trots allt den otroligt söta tjejen Blenda som inte tycks göra annat än lé, skratta och vinka åt alla hon ser. Väldigt passande namn på en sådan solstråle! Något annat som jag finner väldigt passande här är ett av mina favoritcitat; har man inte solen – får man göra en. 

Bild från Linnéas blogg.


Och så levde dom lyckliga i alla dagar, vill jag tro i alla fall – eftersom jag tror på lyckliga slut och magiska under och allt det där, hej.

 

 

Tutorial: Vegetarisk smörgåstårta

Nu ska jag visa er ett riktigt enkelt recept på vegetarisk smörgåstårta. Så enkelt att du inte ens behöver några anvisningar!

Bara kolla på min video-tutorial så fattar du grejjen.

Stör mig att min rubrik i början “hoppat ur lådan” efter uppladdning. Men efter dryga timmens väntan pallar jag inte göra om det, heh. Så ha lite överseende…

 

Jag hoppas att ni gillar min nya stil med matvideo. Klippen är mycket längre än vanligt, alltså inte lika stressade som de här 1-minutsklippen på fb jag gjort i flera år nu.

Jag har också lagt på voice over där jag berättar vad jag gör, steg för steg.

Slog mig precis att denna video är bebisens Youtube-debut – hen ligger ju där i magen och myser! Haha.

Ps. Receptet på det glutenfria smörgåstårtebrödet som jag visar upp i videon kommer att vara med i min nya e-bok LYCKAS MED GLUTENFRITT BRÖD. Den släpps i mars (vågar inte säga exakt datum) här på bloggen så håll ut!

 

Hur startar man en webshop?

Just nu går jag en kurs i att starta e-handel på Yrkesakademin i Vasa. Det är min tidigare arbetsgivare, Våga satsa-projektet, som ordnar kursen.

Egentligen har jag en del erfarenhet av att driva webshop redan, men då jag fick höra att Hanna Salo från it-företaget GAMBIT skulle hålla kursen ville jag gärna komma med och uppdatera mig. Branschen förändras så snabbt och jag vill gärna ta del av ett webbföretags perspektiv på det hela. Förhoppningsvis kan jag själv få några tips till min egen webshop! Man kan alltid lära sig något nytt. Jag ska nämligen snart lansera min första digitala produkt, en e-bok med glutenfria brödrecept, här på bloggen och det ska bli väldigt spännande.

Funderar också på att göra en webbkurs där man får se när jag bakar, men jag vet inte om det finns intresse för sånt. Vad är er åsikt om webbkurser?

Jag tycker alltid att det är roligt att träffa projektledare Linda och min efterträdare Sofia nu och då. Helt har vi ju inte klippt navelsträngen med varandra trots att jag är egenföretagare på heltid nu, hehe. Jag håller fortsättningsvis kurser i att starta företag för dem nu på våren och dessutom ska vi göra sällskap på en företagarkryssning i mars. Jag följer deras arbete med spänning. Så roligt att projektet utvecklas!

Förra veckans tisdag hölls första kurskvällen i att starta e-handel och det handlade ganska mycket om val av plattformer och alla val man behöver göra innan man startar upp. Hannas mål för kursen är att vi ska kunna ta välgrundade beslut baserade på kunskap och konkret info inför att starta e-handel. Det tycker jag är en jättebra målsättning eftersom ju ingen kan lära sig allt som finns att veta om att driva e-handel på bara ett par kvällar. Men man får däremot lära sig vad man behöver ta reda på mera om.

Jag hade med min laptop och gjorde lite anteckningar som jag tänkte dela med mig av här.

För det första är ju e-handeln en otroligt stor business idag. 

2018 uppgick e-handeln till 2,3 triljoner dollar (alibaba 20 miljarder på en dag). Hanna berättade en anekdot om när Alibaba låg nere 4 minuter på singels day (de fick en så kallad glitch) och förlorade flera hundra miljoner på den lilla stunden. Det är ju hisnande, inspirerande siffror såklart men jag hade gärna tagit del om lite info om hur statistiken ser ut i Norden och i Finland specifikt. Näthandlen här är ändå relativt liten. Jag tror inte att så många på kursen är i färd att lansera globalt och jag har också hört att framtiden för små näthandlar kan bli riktigt tuff framöver i och med det har länge ryktats om att den amerikanska e-handelsjätten Amazon ska etablera sig i Norden. Därför tror jag mer på att sälja digitala produkter till sina följare än att försöka ge sin in i varuhandeln och kämpa mot jättarna där.

 

Det är otroligt viktigt att känna till kundens köpbeteende och anpassa shoppen efter det

80% av de som handlar på nätet gör det via sin smartphone. Men det intressanta är att majoriteten av dem ändå fullför köpet på datorn. De gör alltså sin research på mobilen först och går sedan till datorn när det börjar bli dags att plocka fram kreditkortet eller bankkoderna. Det är alltså viktigt att shoppen är överskådlig på mobilen och inger förtroende i dator-läget.

Komma igång med din webshop

Detta behöver du, i korthet:

Domän – kan förklaras som “en väg” med en (unik) adress som leder till ditt hus. Kolla om det är ledigt på exempelvis domain.com . Det är viktigt att välja ett namn som förklarar det du säljer.
Hosting – kan förklaras som “tomten” (utrymme på server som ska underhållas, ju större trafik desto större utrymme behövs).
Plattform – kan förklaras som “huset”, ett elementhus (moduler) eller självbyggt hus (kodning). Det byggs med open source-teknik bestående av moduler eller ”byggsatser”.
Vanligaste plattformerna som används är shopify (bra) woo commerce (bättre) och Magento eller Prestashop (bäst).

Betalningslösningar – paypal; klarna, maksuturva etc. Vad vill du erbjuda dina kunder, var har du dina kunder, marknad?

Gör en plan för din e-handel
Vad ska du göra? Vad har du för produkt – stora leveranser eller små? Hur ofta? Hurudant system är lönsamt för dig egentligen? Hur mycket behöver du satsa i förpackning? Tänk igenom hela processen.
Adresslappar – etikettmaskin – automatiskt system med info till leverantören eller gör du det manuellt?

Sorry! Jag varvar suddiga mobilbilder med systemkamerans bilder här som ni märker… 

 

Frakt – Post, Dhl, postnord, Db schenker. Ta reda på verkliga kostnaden för frakt, returer osv. Tål ditt pris att du bakar in fraktkostnaden i produkten?

Lager – Ha inte för stora lager då lager binder kapital.
Fundera på hur du hanterar ditt lager och vad dina behov är. Behöver du integrera kassa med webshop, fysisk affär med webshops lager eller ha två separata lager?

 

UI / UX Design (user interface / user experience)
För det flesta kunder är detta UI/UX totalt avgörande.

Snygg design är en konkurrensfördel och då spelar det ingen roll om din webshop finns på landsbygden i ett garage om internetupplevelsen är inspirerande.

Sträva efter korta laddningstider – eliminera alla hinder på sidan som bromsar kunden i onödan. En onödig bild kan höja sidans laddningstid från 2 till 4 sekunder.
2 sekunder orkar folk vänta på laddning. Skala ner bilderna!

Datasäkerhet – en trygg webshop

 

Du behöver se till att du har;
– en pålitlig leverantör som underhåller sina servrar, gör uppdateringar
– SSL certifikat (https = all information som skickas är krypterad)
– gdpr i skick (men Hanna påpekar att småföretagare inte behöver vara så livrädda för detta)
– cookie popup (inga webshoppar funkar utan cookies, så pop upen med godkännande är ganska onödig egentligen då du i praktiken inte kan tacka nej ändå). Alla hemsidor lagrar information (ex google analytics), men man måste informera kunden om detta. En bra leverantör fixar detta smidigt.
– Säker och trygg plattform samt tredjepartslösningar

GLÖM INTE DIG SJÄLV! Vi har generellt för dåliga lösenord, säger Hanna. Hon rekommenderar att man använder lösenordshanterare som 1password

 

Detta om detta! Skulle kunna skriva hur utförligt som helst om allt men ni får nöja er med mina kortfattade anteckningar.
Ikväll fortsätter kursen med mitt favoritämne försäljning och marknadsföring så det blir intressant. Tredje och sista kvällen åker vi på studiebesök till Dermoshop och det ska också bli riktigt spännande.

Tycker ni att det är intressant att ta del av mina anteckningar från kurser? Tryck gärna på hjärtat nere till höger så vet jag. *smile*

Mitt år 2018

Jag känner mig aningen sent ute med min sammanfattning av det gångna året, men det ligger också i det gånga årets natur – 2018 var nämligen ett mycket händelserikt år för mig. Det hände saker från början till slut och därför har jag behövt rida ut året ordentligt innan jag kan börja sammanfatta.

Min sista händelse på denna lista om mitt år 2018 kommer faktiskt att vara på nyårsaftons kväll när jag och Jonas paxade en hyreslägenhet som jag fått nys om så sent som den förmiddagen. Efter all ångest med att hitta ett större boende, inom budget, i ett bra område så dök den bara upp – på andra sidan gatan. Alltså huset jag brukar vila blicken på när jag står och knådar deg på min extrabänk vid köksfönstret. Jag är så otroligt lycklig och ser så mycket fram emot att få flytta till en större lägenhet och för första gången i mitt liv få inreda ett hem precis som jag vill ha det!

Faktum är att jag haft så orimligt mycket lyckoträffar i slutet av det här året och även i början av januari att jag knappt kan förstå att det är sant. Jag hoppas verkligen att det håller i sig för det känns helt magiskt. Men nu ska jag försöka att få 2018 redovisat här innan jag börjar blogga om det nya årets händelser.

Så, 2018.

Händelserikt. Absolut inte friktionsfritt – men alla beslut har lett mig framåt både på ett personligt plan och ett yrkesmässigt plan.
För att ni ska få en förståelse för detta rasande tempo vill jag starta min årsresumé redan i september 2017 (ett otroligt ångestfyllt och tungt år) då jag tog beslutet att sälja min butiksverksamhet och starta ett nytt liv. Eller rättare sagt – börja leva det liv som jag kände att jag innerst inne ville leva men inte hade möjlighet till då.
Jag kände mig så instängd och misslyckad i min butik under 2017 och jag hade börjat hysa ett allt större agg mot det jag skapat. Jag hade tröttnat på att stå där varje dag. Det kändes som att jag var på helt fel plats men inte hade något annat val heller än att fortsätta.
Efter 5 år som företagare hade jag också tröttnat rejält på att sträcka ut mina vingar och flyga bara för att dunka rakt in i en vägg. Alltid nya omständigheter som jag inte räknat med. Men jag skyllde bara mig själv och kände mig som världens mest misslyckade människa – även om ingen annan tyckte det. Jag har alltid haft svårt för att se mina prestationer objektivt.

Jag går till en företagsrådgivare och får rådet att inte sälja, “så dåligt går det ju inte- dra nu upp skjortärmarna och kämpa litet till”. Men jag ville inte kämpa mera. Faktum är att jag var SÅ INNERLIGT TRÖTT PÅ ATT KÄMPA. Vara den tuffa Malin som bara orkar och orkar. Jag ville också ha ett avslappnat och roligt liv! Ha fritid, åka på charter, gifta mig och bilda familj, träna, engagera mig i samhället, gå på marthaträffar, köpa inredning till något annat än företaget, ha en vanlig lön osv.

Så jag struntade i rådgivarens råd och sålde. Jag kände genast en ofattbar lycka och lättnad. Sålde allt till underpris bara för att slippa det. Vissa saker gav jag till och med bort gratis som att jag blivit helt galen eller nåt. Mycket kan kan säga om mig men inte är jag snål. Eller fäst vid prylar. Jag är en “burn your bridges behind you and move on” typ och kommer alltid att vara det.

Denna händelse lägger som sagt grunden för hela 2018. Året då jag bestämde mig för att förverkliga allt det jag längtat efter så mycket under de senaste åren (men speciellt under 2017).

 

Årets stora händelser

Oktober 2017

Går på kaffe med min handledare som jag hade under tiden jag tog företagarexamen i 2016. Jag erbjuder mina tjänster till henne och det leder till att jag får jobb 50% som projektplanerare på Yrkesakademin. Vi funkar otroligt bra tillsammans och blåser liv i företagsprojektet Våga satsa. Min handledare var som bekant Lina Nygård och vi blir goda vänner under det här året.

Januari 2018

Nytt år, nya möjligheter! Jag säger hejdå till mitt långa, blonda hår som är dött, grönt av stadsvattnet och dessutom har blonderingen gett mig sårig hårbotten. Klipper håret kort och lägger i en ljusbrun färg. Det fäster inte så bra men det är ett steg i rätt riktning. I slutet av året har jag mörkbrunt, långt och friskt hår efter att enbart färgat med växtfärg resten av året.

Det nya jobbet boostar både mitt självförtroende och min ekonomi. Jag jobbar 50% på mitt jobb och resten av tiden gör jag frilansuppdrag som matvideoklipp och så bloggar jag på året runt.se.

Jag betalar av mina företagsskulder i rasande fart hela året och börjar sova bättre om nätterna. Men jag dras med migrän och omställningsstress. Jag anammar ändå en ny (försiktigt) positiv attityd.

Postar denna bild på fb:

Februari 2018
Jag säger upp min blogg på året runt.se. Det var min dröm att börja blogga för ett svenskt mediehus men jag fick uppdragen så väldigt mycket senare än jag hade velat och nya drömmar hade formats. Jag startar denna site (MALINSDRIFTIGHETER) som jag byggt upp själv från scratch. Tanken är att formatet ska vara så brett här att oavsett vilka svängar mitt liv tar ska jag kunna stanna på denna hemsida utan att känna mig malplacerad i min egen kreation. And so far so good.

Jag känner stress över att all inkomst går till att betala av gammal moms och amorteringar. Men jag är tacksam över att jag KAN betala tillbaka. Och att den inkomsten en dag kommer att vara bara min och ingen annans, och då kommer jag att känna hur det känns att lyfta en bra lön jag också.

Mars 2018
I mars förnyas mitt arbetskontrakt på YA från 50% till heltid och jag börjar ta det lite lugnare med min firma. Jag är glad för att ha uppnått ett personligt mål – mitt första heltidsjobb som tjänsteman på kontor. Jag lägger nu allt krut på att göra ett så bra jobb som möjligt och nätverka så mycket jag kan. Jag lär mig jättemycket om landsbygdspolitik, utbildningssektorn och näringslivet i nejden och får många nya kontakter.

April 2018
Jag har börjat komma väl in i arbetet och livet har börjat snurra på för mig i en ovanligt stabil takt. Det är alltså så här man lever löntagarliv? Bekvämt!

Jag ger upp med det ljusa, grönskiftande håret (som är helt mättat på färg och inte suger i sig något) och satsar på växtfärg.

Det tackar mitt hår för!

Jag och Jonas börjar planera för nästa steg i vårt förhållande (på tiden efter 12 år tillsammans). Planeringsnördar som vi är gör vi upp ett steg-för-stegschema som är väldigt tajt, men absolut möjligt. Och vi uppfyller allt vi planerat inom årets slut.

Maj 2018
Vi förlovar oss och åker på förlovningsresa till Mallorca. Vi har aldrig åkt på en typisk turistresa tillsammans tidigare och den lilla resan räcker faktiskt för att stilla min enorma längtan efter sol och värme på min bleka, instängda kropp.

Juni – juli 2018
Jag har ingen semester kvar att ta ut efter Mallis-resan (obs, mitt livs första betalda semester) men får lov att jobba hemifrån eftersom organisationen är mer eller mindre stängd den här tiden. Jag jobbar flitigt under dagen (trots värmeböljan) men förverkligar istället min träningsdröm och spenderar all tid efter jobbet åt att träna (och bada).

Jag bestämmer mig för att jag inte är en badkruka längre och bara hoppar i, oavsett temperatur. Det är otroligt härligt. Jag känner mig så frigjord och känner att jag verkligen gått miste om en härlig sak när jag bara jobbat alla somrar och inte tagit mig tid att njuta av årstiden.

Jonas coachar mig med träningen och jag springer min första 5 km och 10 km.

Augusti 2018
Jag och Jonas gifter oss efter bara två månaders planering (därav träningsstoppet). Trots den korta tidsplanen blir festen hur bra som helst. Linda, som anställde mig i slutet av 2017, är givetvis på gästlistan.

Jag uppfyller ännu en dröm när jag blir fru Vesterback och jag och Jonas kom varandra närmare än någonsin tidigare (och då har vi alltid varit tajta). Men nu kommer vi närmare varandra av positiva orsaker – inte av en kris eller genom att vi uppfostrat varandra under alla de här åren (vilket iofs är bra men ganska slitsamt).

Det känns som att vi bygger något verkligt starkt tillsammans och jag är så stolt och tacksam.

September 2018
Efter sommaren börjar jag få väldigt många uppdrag på mitt företag. Mitt arbetskontrakt kommer upp till förnyelse i slutet av månaden. Jag beviljas nästan ett år till på projektet men till allas förvåning avböjer jag. Jag känner samma enorma lättnad som när jag sålde butiken. Jag har börjat lära mig att känna igen den känslan som en tydlig indikation på att jag tagit rätt beslut.

Oktober 2018
Jag börjar jobba hemifrån som företagare på heltid och jobbar stenhårt för att hinna med alla deadlines. Jag hinner inte smälta att jag faktiskt uppfyllt en dröm igen – att kunna leva enbart på mina skriverier, medieproduktion och konsultuppdrag.

I slutet av oktober plussar jag. En jättestor dröm går i uppfyllelse men de första dagarna känner jag bara panik. Jag förstår nu att det beror på det kraftiga hormonpåslaget. En gammal demon passar på och slår klorna om mig och jag intalar mig att företaget kommer att misslyckas igen. Att jag inte kommer att klara mig ekonomiskt. Att historien ska upprepa sig.
Jag vrider mig i gråt i sängen och Jonas vet inte vad han ska säga, för han är också orolig.
JONAS TÄNK OM JAG INTE FÅR NÅGRA FLER JOBB PÅ GRUND AV DET HÄR?! BRÖÖÖL!
Till slut säger han något som jag aldrig kommer att glömma så länge jag lever.
“Nå…. Man kan ju alltid rydja (röja) skog.”

Mig kommer ni nog inte se bredbent över ett dike med en röjsåg i första taget, men jag uppskattade att han försökte säga något lugnande (på sitt sätt) och jag väcktes ur min panik. Insåg väl det orimliga i min oro. Det går ju bra nu?
Sen dess har jag inte haft panik eller liknande episoder. Kanske var det helt enkelt företagarövergången som jag inte riktigt hunnit smälta i oktober som tog sig uttryck nu när jag hade garden nere.

 

November 2018
Jag får ännu fler uppdrag (kan jag verkligen ha så här flyt?!) och fakturerar rekordmycket. Jag är nu ikapp min ekonomi för första gången på 4 år, som alltid säckat efter mer eller mindre (främst på grund av en förlustaffär 2014) och jag investerar så småningom i en ny laptop och kamera. ÄNTLIGEN!

Men helt otroligt vad långt man kan komma på taskig teknik, ändå.

December 2018
Nu är de flesta deadlines i hamn och kommande uppdrag är först efter årsskiftet så jag får ta det lite lugnt på jobbfronten. Tur det – för nu mår jag riktigt illa, är extremt trött och till på köpet får jag återkommande migränattacker. Jag spenderar många dagar i soffan, men med gott samvete. Är ledig precis hela jullovet, känns så lyxigt (och lite förbjudet) men jag börjar konstigt nog vänja mig vid ett stillsammare liv. Jag jobbar bara när jag behöver, inget extra. Orkar inte ens blogga.

På julafton berättar vi om graviditeten för de närmaste. Gladast blir nog svärfar, som är änkling nu sedan svärmor gick bort.
Det är fint att ha något positivt att hålla fast vid nu med familjen. Något att prata om som garanterat höjer stämningen direkt.

Känns som att jag bär på lyckan i min mage.

På nyårsafton säger vi upp kontraktet till vår hyreslägenhet, vilket innebär att årets sista dröm uppfylls. Ett rum till. En diskmaskin i köket.

Vad mer kan man begära?