Glutenfria muffins med rabarber och smuldeg

Reading Time: 4 minutes

Just nu översvämmas vi av rabarber från alla håll och kanter. Man känner att man måste ta och göra något av dem innan de växer sig stora som hus.

Vad gör ni av rabarber?

Jag gör rabarberkräm till min mans förtjusning (är det månne höjden av husmoderlighet?) och svägerskan har ett saftkok på gång vet jag. Jag älskar rabarbersaft och flädersaft och sånt – jag föredrar ju att dricka syrliga drycker. I övrigt så dricker jag väldigt litet saft nuförtiden. Det blir kanske ändring nu när man får barn?

Hursomhelst – rabarberpaj är ju ett givet sommarbak. Jag velade fram och tillbaka mellan att göra smulpaj och muffins och därför landade jag nu i ett sorts mellanting! Mumsiga muffins med rabarber och smuldegstopping som jag serverade med vaniljvisp.

“Problemet” med rabarber i bakning tycker jag är att den är så tråkig att tugga på. Alltså, jag gillar inte tanken på en kaksmet med en massa jobbiga bitar av träig rabarber i. Det är ju nästan så att det förstör mer än vad det ger!

Nej, rabarber ska kokas sönder innan man blandar ner den i en kaksmet eller deg, det är min åsikt.

För att rabarbern ska komma till sin absoluta rätt har jag således gjort en snabb kompott av den. Du bara kokar upp den med lite socker och vatten (eller citron detta fall) och inväntar upplösningen (bokstavligt talat).

Det går ganska snabbt.

Jag lät kompotten svalna medan jag gjorde smuldegen och smeten.

Dagens smet blev ganska havre-baserad. Hoppas att det är okej.

Alla som bakar glutenfritt vill inte använda glutenfri havre av olika skäl men jag gör det eftersom jag inte reagerar på det negativt. Här i Finland är vi duktiga på att odla glutenfri havre (separat odlad havre alltså) och det finns flera märken att välja mellan.

För det mesta maler jag mjölet själv i mixern. Det är bara att pulsa havregryn i maskin så får du ett grovt mjöl.

Muffinsen byggde jag upp på så sätt att jag först fördelade smeten i formarna (det blev 10 st stora).
Sedan fördelade jag rabarberkompotten ovanpå och smuldegen ovanpå det.

Jag tyckte de blev riktigt snygga!

Och självfallet goda också!

Här kommer receptet.

Glutenfria muffins med rabarber

Mumsiga muffins utan gluten smaksatta med rabarberkompott och toppade med smuldeg.
Måltid Bakning
Kök Nordiskt
Nyckelord muffins
Portioner 10 st
Författare Malin

Ingredienser

Rabarberkompott

 • 250 g rabarber i bitar
 • 1 st citron saften + skalet fint rivet
 • 1 dl socker

Smuldeg

 • 50 g smör smält
 • 1 dl potatismjöl
 • 2 dl glutenfritt havremjöl
 • 2 msk farinsocker
 • 1 tsk bakpulver

Muffinssmet

 • 2 dl glutenfritt havremjöl
 • 1 dl kokosmjöl
 • 1 dl potatismjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 tsk psylliumpulver fiberhusk
 • 0,5 tsk kardemumma malen
 • 50 g smör smält
 • 2 st ägg
 • 1 dl farinsocker
 • 1 dl strösocker
 • 1 dl mjölk

Instruktioner

Rabarberkompott

 • Koka upp rabarber, citronsaft, citronskal och socker i en kastrull.
 • Låt blandningen småputtra tills rabarbern kokat sönder i trådar. Ställ åt sidan.

Smuldeg

 • Rör ihop alla ingredienser och ställ i kylen så länge.

Muffinssmet

 • Sätt ugnen på 175 C och placera ut 10-12 st pappersformar i en muffinsplåt.
 • Blanda alla torra ingredienser i en degskål.
 • Rör ihop ägg, socker, smält smör och mjölk i en annan skål.
 • Vänd ner äggblandningen i den torra blandningen och rör om väl.
 • Fördela smeten i muffinsformarna. Toppa med rabarberkompott och slutligen smuldeg.
 • Grädda muffinsen i ca 15 minuter, tills toppingen smält ihop med muffinsen och fått litet färg.
 • Låt muffinsen svalna och servera med vaniljvisp.

 

2 reaktion på “Glutenfria muffins med rabarber och smuldeg”

 1. Tack:)
  Hoppas att det fungerar att byta vanlig mjölk till kokosmjölk(?)
  Och att byta farinsocker till något annat-kanske agavesirap(?)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.