Lyckas med glutenfri tårtbotten

Reading Time: 4 minutes

I två dagar har jag experimenterat fram en metod för glutenfri tårtbotten som inte smular; men som heller inte blir för kompakt, som inte smakar damm (det blir så av av bara potatisstärkelse) och som inte sjunker ihop efter gräddning. Bottnarna är också naturligt glutenfria och borde kunna smaksättas med kakao, vanilj eller citron om man så vill.

Jag gjorde en liten gräddtårta av resultatet.

Som ni ser blev det en sorts hybrid mellan gräddtårta och en naked cake. En riktig naked cake borde dock fyllas och dekoreras med smörkräm. Det blir för ostadigt med grädde! Jag ska återkomma med ett recept på det senare, kan inte riktigt släppa det här med en naken kaka här på bloggen. Kanske gör jag en chokladvariant som omväxling…

Saken var den att jag dagen innan hade bakat en tårta åt svärfar som fyllde år; och då hade jag både jordgubbsmousse och grädde kvar i kylen att använda.
Så det fick bli det igen.

Alltså jordgubbar och grädde – finns det något mer somrigt?!

 

Lyckas med glutenfri tårtbotten

Jag lovade er på instagram (@malinsdriftigheter) att jag skulle dela med mig av receptet på mina tårtbottnar.

Men, nu är det så bra (?) att inget recept behövs – detta är en METOD! Pedagogiskt värre, va? Det är den så kallade 3 glas- metoden (lika delar ägg, socker och vetemjöl) som jag gjort glutenfri. En annan väsentlig del i framgången är att jag bakar bottnarna separat – alltså jag gör ingen stor kaka som jag sen delar i 3 olika bottnar. Det är verkligen onödigt jobbigt och svårt – dessutom tar det jättelänge innan du kan monterns tårtan om du ska vänta på att den bjässen svalnar.

3 glas-metoden

Du behöver alltså 3 glas. Hur stora glas beror på hur stor tårtbotten du vill göra.
Jag bakade en liten tårta på 20 cm i diameter (standardmått är 24 eller 26 cm) och då går det åt 4 ägg.

Jag skulle rekommendera 6-7 ägg till en tårta på 24 cm och dubbelsats (8 ägg) till 26 cm.

Så säg att du ska baka en tårta på 24 cm. Så här ska du tänka då:

1. Ta fram 3 större dricksglas och knäck 6 ägg i ett.
2. Mät upp lika mycket socker som ägg i glas 2.
3. I glas 3 möter du upp 1/3 rismjöl, 1/3 kokosmjöl och 1/3 potatismjöl. Tillsätt också 2 tsk psylliumpulver (fiberhusk) och 2 tsk bakpulver.
Obs! på bilden har jag endast 1 tsk av vardera eftersom jag bakade en så liten tårta.

4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp och sikta sedan ned innehållet i det tredje glaset.

5. Ta fram 3 (lika stora) springformar och spänn fast bakplåtspapper i botten.
6. Fördela smeten jämnt i dem och grädda på 175 C i 15 minuter.

Grädda max 2 formar i taget. Den tredje får vänta på sin tur…

Låt dem svalna ordentligt efteråt.

Tadaa! Helt perfekta, fluffiga men jämna bottnar! Sjukt nöjd är jag. De blev riktigt goda och smakade inte alls så där typiskt mesigt “glutenfritt”. Det är förresten upp till dig att smaksätta med citronsaft, lime, vanilj eller kakao om du vill. Det här är ett bra grundrecept för alla fyllda kakor!

Så, fyll med dem vad du vill.

Jag gjorde som sagt det enkelt för mig och fyllde upp med överbliven jordgubbsmousse.
Obs! Jag tycker inte att bottnarna behöver fuktas med någonting, men det är upp till dig förstås.

Så – nu vet ni hur man gör!

Enkelt, eller hur?

Fråga gärna om ni undrar över något.

2 reaktion på “Lyckas med glutenfri tårtbotten”

  1. Tack Malin:)
    Undrar om det funkar att söta med något annat än (vitt) socker? Hoppas verkligen det- vill så gärna göra tårtan !
    Mvh Karin

    1. Hej Karin! Just i det här receptet har sockret en viktig uppgift att skapa stomme i kakan. Det är svårt att göra en sockerkaka utan socker. Men, du kan ju alltid testa! Då skulle jag rekommendera björksocker (xylitol), men mindre mängd förstås för det är ju superdyrt. Du kan också söka på google på sockerfri tårtbotten men byta ut till glutenfritt mjöl på det sätt som jag gjort.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.