5 orsaker till att bloggen som plattform inte är död

Är det lika lätt att lyckas som bloggare nu som säg, 2010? Nej. Borde du ändå ge det ett försök? Ja. Och nej.

Att blogga som att det är 2010 igen är ett tungrott projekt som du garanterat är sist i kön med. Se det å här – du har väldigt liten chans att hävda dig mot någon som bloggat i 10 år snart. Fatta hur mycket content du ligger efter med. Det är omöjligt mycket att komma ikapp, inte bara brandmässigt utan sökmotormässigt. Dessa bloggare har haft 10 år på sig att landa i googles indexering (en påminnelse om varför du inte ska byta domän i en handvändning – sånt har dödat bloggar förut).

Men betyder det att bloggen i sig är död, som alla säger? Nej, absolut inte!

Jag tror bara att vi måste börja tänka mera webbplats/personlig plattform framför klassisk dagboksblogg – för den tiden är nog förbi. Bloggen är för seg och för trög som medium för dagliga vardagsuppdateringar. Reaktionerna blir för få, och för långsamma och du kommer inte att bli motiverad av det. Så spara statusuppdateringarna till sociala medier och de mer insiktsfulla texterna till bloggen.

En sak är säker. Vad du har att säga, berätta och lära ut  – så kallat meningsfullt innehåll – det har inte dött. Tidlöst innehåll som är intressant att läsa även om 5, 10 år är viktigare än någonsin. Speciellt viktigt känns det att vi kvinnor håller traditionen levande och inte ger upp NU när digitaliseringen gett oss den här fenomenala möjligheten att nå ut på ett sätt som vi inte kunde för bara 20 år sen. Tänk vilket paradigmskifte! Det inspirerar mig. Vi måste bara göra det snyggt – och framför allt smart. 

Men förutom det.

 

Mina 5 orsaker till att bloggen som plattform inte är död

De här exemplen utgår jag ifrån att man driver bloggen självständigt på egen domän med webbutrymme som man själv ansvarar för. Något som jag verkligen rekommenderar ifall du har seriösa bloggplaner.

1.

Full kontroll

Webbsidan är den enda kanalen som du kontrollerar till 100% och det är därför jag kallar min blogg “mitt hem på internet”.
Dina läsare möts i sociala medier och andra digitala kanaler, javisst, men det är på hemsidan/bloggen de ska landa – där du kommunicerar på dina villkor.
Sociala medier har du ingen kontroll över och du äger heller inte innehållet där, inte ens dina bilder. Därför är det viktigt att fokusera sitt innehåll till bloggen och inte till sociala medier. På facebook och instagram håller du läsarna uppdaterade om bloggens aktivitet genom att dela länkar till nya inlägg – men även intressanta inlägg ur arkivet som kanske glömts bort.

2.

Du skapar en kundkrets

Vem vet vad du kommer att göra i framtiden – kanske upptäcker du att dina läsare söker en specifik lösning och att just du är rätt person att stå till tjänst med det? Det kallar jag tryggt underlag att starta ett företag på, eller varför inte extrainkomst eller att ha som förhandlingsmakt vid en arbetsintervju. Du känner målgruppen extra bra – det är värdefullt så förminska inte det!
Precis som vilken yrkesutövare som helst som bygger upp en kundkrets som följer dem oavsett var de jobbar och förflyttar sig (en frisör till exempel) så skapar du din egna krets genom bloggen.

3.

Du samlar värdefull data

Du kanske tycker det här med att samla data är lite luddigt och ospecifikt för dig. Men tänk om! Data samlas oavsett om du bryr dig om det eller inte – frågan är bara om du ska hjälpa till att bygga silicon valleys databas eller din egen? Hur mycket gratis intel läcker du till andra aktörer som t.ex ett mediahus (om du har din blogg hos dem) eller i sociala medier? Klart att du ska försöka styra all trafik som skapas tack vare dig till din egen blogg, på egen plattform! Med hjälp av olika analysprogram kan du få hjälp med att tolka bloggens data och få en verklig insyn i vad dina läsare gillar och inte gillar.

4.

Du skapar långsiktigt inflytande och har en egen röst

Jag är ganska säker på att det du skriver på en blogg, i välformulerad text och med genomtänkt bildspråk, har större trovärdighet och tyngd än någon kvickhet du häver ur dig i stundens hetta i sociala medier.
Jag tror faktiskt att det finns folk där ute som bryr sig om vad just jag tycker i en fråga. De kanske vill stöta och nöta sin egen uppfattning mot min, eller bara njuter av att jag kan finna ord på sådant de känner men inte har tid att sammanfatta i en hektisk vardag . Därför envisas jag med att skriva ned mina funderingar och våga vara öppen och sårbar med dem. Alltid hjälper det någon. Och framför allt – jag får en röst här. Jag blir inte avbruten. Jag får skriva till punkt. Så skönt!

5.

Du blir en bättre författare – och tänkare

Genom bloggandet tvingas du tänka djupare och gräva mera i dig själv. Du formar dig själv, bearbetar dig själv och i processen utvecklar du ditt språk. Alla har någonting att säga och genom bloggandet har du en chans att få fram just det, även om det knappast kommer över en natt. Utöver detta utvecklar du disciplin då bloggandet kräver ett visst engagemang från din sida, samt att du får ett öga för meningsfulla iakttagelser.  Hur många bloggare har inte tänkt – det här kunde bli ett intressant blogginlägg – när de minst anat det. Det är i alla fall ett bättre förhållningssätt till livet än att gå omkring och vara negativ.

Har ni åsikter om detta? Kommentera gärna.

3 reaktioner på ”5 orsaker till att bloggen som plattform inte är död

  1. Se nu bara, nu kommenterar jag på en blogg, säkert första gången i år. Men jag tror på det du skriver här. Bloggen blir inte som tidigare, då skrev jag 3-5 inlägg om dagen. I typ samma form som landar på instastories nu för tiden. Men alla mönster och saker jag har på min blogg drar fortfarande trafik.

    Ha en fin valborg!

    1. Oh Linda you are so dearly missed! ♥️ Vilken ära! Hoppas du fick lite blogg-boozt ?? det är ju nog så att Instagram killed the blog star, eller nåt sånt, men hello ➡️ personlig plattform!

  2. Du har absolut rätt, jag anar ju en finlandssvensk Melyssa Griffin i dig ? Att skriva dagboksinlägg via blogg når garanterat inte lika många ifall du inte jobbar stenhårt på att marknadsföra din blogg. Själv bloggar jag ytterst sporadiskt på engelska, mest för min egen skull, lägger upp på min fb sida och får någon ut något av min text är jag glad. Men den dag jag får ändan ur vagnen och börjar blogga på svenska då handlar det om att skriva på djupet om saker jag tycker är viktiga, att få utlopp för min kreativitet. Och sedan sakta se vart det leder mig, finns det de som uppskattar det jag skriver så är jag glad.
    Men det skulle handla om det du sätter fingret på, att skapa min egen kreativa hub på nätet.
    Planer finns hur mycket som helst, men jag har alltid varit av den spretiga sorten, har ingen specifik nisch. Multitalent kallade min förra chef mig, och det värmer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: