0 0
Read Time:2 Minute, 39 Second

Påsken är här och många av er har förmodligen helgens påskmiddag och övrig mat planerad och ingredienser köpta. Jag gissar att ni är flera som passar på och rullar fram grillarna ur garaget nu när det blivit så fint vårväder! Det skulle jag göra om jag hade möjlighet (inte alls avis).

Frågan jag ställer mig idag är – vad är egentligen påskmat?
Finns det några regler?

Egentligen har jag inget bra svar att ge. Jag kan vara konservativ och rabbla upp en massa klassiker givetvis – men i praktiken följer jag sällan några traditioner utan jag tar vad jag har och gör vad jag har lust med (och är sugen på att testa).

Vi ska i alla fall bjuda svärfar och Jonas yngre bröder på middag och då blir det älgstek på menyn. Vi har mycket älgkött i frysen att äta upp och då känns det lite fel att köpa lammstek eller rostbiff. Jag planerar också göra helstekt kyckling! Påskkyckling. Tänker att jag ska göra på liknande sätt som man gör med kalkon, med mycket citron och örter. Billigt men festligt! Till efterrätt blir det havtornsmousse och finsk memma (fast memman hoppar jag själv över eftersom jag tänker att det är att be om magknip för min del).

Resten av påsken blir det nog enklare vårmat som sallader, kokta ägg, paj, potatissallad, lax och annat fräscht. Jag orkar heller inte ställa till med så mycket nu när jag är gravid. Men vill i alla fall ge er någon sorts inspiration – så här kommer ett litet idéplock med tips på påskmat som jag skulle göra om jag hade händerna helt fria. Kanske nästa år? Jonas får underhålla bebben…

PÅSKBRICKA MED LAX

Strunt i matlagningen, köp allt färdigt och lägg upp snyggt på en stor bricka! Utgå till exempel från en bit gravlax och fyll på med tillbehör. Eller, så gör du en varm (ljummen) “sallad” med grillad lax, sparris m.m och serverar på bricka istället för att röra ihop.

Bildkällor:  1 | 2 | 3

KYCKLING TILL PÅSKMIDDAG

Helstekt kyckling med tillbehör blir festligt (och billigt). Ett riktigt budget-tips, alltså.
Om du scrollar neråt hittar du en video på hur man kan göra helstekt kyckling lite enklare genom att fläka upp den platt på en plåt tillsammans med potatis och grönsaker. Där ser du också hur man gör ett gott citronsmör som du kan trycka in under skinnet för extra mycket smak.

Bildkällor: 1 | 2 | 3

TÅRTA I EN SKÅL

Tårta är den enklaste avslutningen på påskmiddag. Bara att ställa fram – en kaka räcker till alla. Men hur ofta får man tillfälle att laga en riktig dessert? Jag vill passa på när tillfället bjuds! Dock ogillar jag att ha en massa dessertskålar ståendes i kylen – det blir så trångt. Njäh, jag är en vän av trifle!

Istället för att börja stå och portionera i små skålar gör man en maffig skål med en massa gott. Min favorit är tiramisu som du kan fräscha upp med frukt och bär istället för kaffe och choklad. Varva sockerkaka, zabaionekräm, grädde och frukter, till exempel. Toppa med maränger.

Bildkällor: 1 | 2 | 3

 

Hur tänker ni kring påskmat?
Konservativt eller praktiskt?
Kreativt eller simpelt? Berätta gärna!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

6 thoughts on “Inspiration till påskmiddag

  1. Vi hittade helt av en slump på prisma i Vasa! Smakade precis som vanligt minus alkoholen. Najs!

 1. Tack! Jag har tidigare kollat igenom prismas lonkerohylla, utan att hitta. Måste bara kolla igen då. Vilket märke?

  1. Ah, glömde nämna märket. Det var a lecoq lonkero 0 % . Måste vara en total nyhet för vi har inte sett det tidigare heller.

   1. Tack! Hittade idag, halleluja!! Ska snart smaka! Hittills (är i v.20, andra graviditeten) har jag kört med grapelimsa när lonkerotanden börjat värka, och det har också funkat 🙂

    1. Underbart!! Haha, jag testade limsan också men när jag jämför nu limsa VS lonkero 0% så är det nog någon kryddning, och syrligheten kanske, som gör den stora skillnaden. Jag dubbelkollade flera gånger på burken att den faktiskt var alkoholfri. Liksom lite för bra för att vara sant!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: