0 0
Read Time:5 Minute, 30 Second

Som ni kanske minns skrev jag tidigare att jag påbörjat en kortkurs i att starta e-handel. Här kan ni läsa om den första kvällen.

Nu är kursen över och jag tänkte dela med mig av de sista anteckningarna som jag gjorde under kväll 2 samt visa några bilder från studiebesöket till Dermoshop i Korsnäs.

 

 

Hur ser läget för e-handel ut i norden just nu?

Hanna hade plockat fram lite statistik från 2017. Det gav en ganska positiv bild även om Finland halkar efter de nordiska länderna något. Först tänkte jag att medelvärdet per order är ganska högt – men när jag funderade på var mitt eget medelköp kunde ligga så är det nog ganska exakt 150 euro. Som kuriosa kan jag meddela att medelvärdet i min gamla webshop foodster låg på ca 45 euro och jag var konstant förvånad över folk som kunde köpa så få varor (någon ynka kryddburk eller så) och betala full frakt för det. Ska man ha något så ska man ha det, I guess. Därför var också medelvärdet på en order så lågt för mig.

Vi diskuterade också domännamn. En sak som jag skrev ner (som jag itne tänkt på förut) är att google rankar lokala domäner lite högre. Så det kan alltså löna sig för lokala småföretag som säljer inrikes att välja ett .fi-domän.

Hanna ville också åter igen poängtera att en kostnad för att starta en webshop faktiskt kan variera från 0-30.000 € beroende på satsning och därmed var diskussionen vad en webshop “borde” kosta över. Jag tror jag känner företagare som satsat i alla kategorier upp till 10.000 €.

 

Hur göra sin webshop lönsam?

Hanna berättade att samma regler som gäller för en vanlig affär även kan appliceras på en webshop. Det vill säga – god kundservice lönar sig alltid samt att ha rätt produkter till ett konkurrenskraftigt pris.

Det handlar också om att verka i den fysiska världen ibland. Webshopen kan vara primärtjänsten , absolut, men eftersom många ofta är på plats på lagret under dagen kanske man lika gärna kan ha öppet?

Hannas do’s and don’ts

 • Var beredd på hårt jobb!
  • Du ska mata in allt innehåll själv, fixa snygga bilder, informativa texter (på flera språk), följa med trender, tänka på varuexponering och lyfta fram aktuella produkter, göra daglig uppdatering, svara på förfrågningar och mejl
 • Ärlighet – håll dig till sanningen om dina produkter, negativa rykten sprids lätt på internet och stannar där för alla att läsa.
 • Lova inte saker som du inte kan hålla; exempelvis leverans inom tre dagar om du inte klarar av att fullfölja det
 • Rätt marknadsföring på rätt plats – fundera igenom var du har dina kunder. Dra nytta av köptjänster, hjälpmedel och statistik som hjälper dig spåra kunderna.
 • Kopiera inte – man kan bli inspirerad av andra som har lyckats men du kommer inte att lyfta själv om du kopierar rakt av. De andra lär sig tänka ut ännu bättre lösningar och då ligger du alltid steget efter dem.
 • Satsa resurser på företagets synlighet

 

Vad trendar just nu?

 • Crowdsourcing – när ett insamlingsmål är nått börjar produkten säljas
 • Tjänster istället för produkter – konsultation, innehåll, dokument, rådgivning (detta går jag själv igång på HÅRT)
 • “Kan jag sälja på nätet?” har bytts till “Hur kan jag sälja på nätet?”

Hur kan man lyckas med sin webshop om man inte kan konkurrera om varken pris eller leveransvillkor?

Hannas råd:

Nischa dig!
Hitta en nisch som inte blivit allt för väletablerad, gärna något som ingen kan kopiera (ex. Vårdväskan.se – webshop för kringprodukter för vårdpersonal, accessoarer som passar en vårdares kläder etc, där man också kan hitta lediga tjänster inom vården).

Sälj kringtjänster och undvik priskrig
Hitta en tilläggstjänst som skapar mervärde och som motiverar dina priser, vad vill kunden ha och vad saknar den?
Din huvudkund – du säljer vad de söker! Vad är deras intresse/behov utöver huvudprodukten? Ge dem möjlighet att köpa det av dig också. Har du ett specialområde som du kan kombinera med din webshop? Kan du skapa en värld eller Community kring din produkt?

Bygg ditt varumärke genom att bli expert
Kunden kommer till dig för att du är bäst och vet mest. Satsa på att bygga upp ett förtroende.
Erbjud en kunskapsbank –> ex. Ecoride.se

Nöjda kunder återkommer
Hjälpmedel – nyhetsbrev är mycket effektiva när de görs rätt
Använd olika analystjänster.
Följ med trender.
Outsourca tjänster som du inte tycker är värda din tid/som du inte är så bra på.

 


Studiebesök på Dermoshop

Som avslutning på kursen fick vi åka och se för oss själva hur en stor webhandel i Österbotten kan se ut – och i våra trakter är det ju Dermosil som är det närmaste exemplet på det.

Vi togs emot av Rasmus Backlund – Rasmus Backlund, Chief Digital Officer & Partner.

Först bjöds vi på en rundtur i lokalerna. Jag har inte varit inne i byggnaden förut så det var superspännande! Det kändes som att gå i en labyrint. Så stort! Och utsikten var på vissa ställen helt otrolig.

Vi var för tagna för att knäppa några bilder så har tyvärr inte så mycket att bjuda på. Men mitt övergripande intryck var att det var så rent och snyggt överallt. Ordning och reda och prydlighet är verkligen en dygd här, tänkte jag. Fick faktiskt lite dåligt samvete för att jag dragit med mig lite grus som fastnat i krusorna på mina skor. Så rent var det! Här behövs ingen KonMari, that’s for sure.

Sedan bjöds vi på lite mat och Rasmus höll en företagspresentation för oss där vi även hade möjlighet att ställa frågor. Fast de flesta av dem hade redan besvarats under rundturen eftersom vi inte hade kunnat hålla oss! Men Rasmus hade en så himla ödmjuk approach mot oss, kan inte parat för de andra deltagarna men vi på våga satsa-projektet var i alla fall supernöjda.

Överlag hade jag alltså en jättetrevlig kväll i företagandets tecken. Låter kanske lökigt men jag älskar ju sånt här. Vill för alltid omges av framgångsrika människor! Det lyfter mig. Jag vill kunna tänka fritt och stort, då mår jag som bäst.

Mina mentala anteckningar efter besöket:

 • Kunde mitt lilla hemmabolag gynnas av lite mer ordning och reda? Kanske är det en framgångsfaktor ändå?
 • Dermoshop håller 100% kontroll på sin försäljning – inga mellanhänder och allt koncentreras till den egna webben. Kanske kunde jag försöka hålla mig från att sälja min kommande e-bok på Adlibris och hålla det till egen site? Då skulle jag ha kontroll över priset och äga hela processen samt kundregistret.

 

Gillar du mina inlägg om företagande? Tryck gärna på hjärtat här nere så vet jag. <3

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.