0 0
Read Time:5 Minute, 28 Second

Just nu går jag en kurs i att starta e-handel på Yrkesakademin i Vasa. Det är min tidigare arbetsgivare, Våga satsa-projektet, som ordnar kursen.

Egentligen har jag en del erfarenhet av att driva webshop redan, men då jag fick höra att Hanna Salo från it-företaget GAMBIT skulle hålla kursen ville jag gärna komma med och uppdatera mig. Branschen förändras så snabbt och jag vill gärna ta del av ett webbföretags perspektiv på det hela. Förhoppningsvis kan jag själv få några tips till min egen webshop! Man kan alltid lära sig något nytt. Jag ska nämligen snart lansera min första digitala produkt, en e-bok med glutenfria brödrecept, här på bloggen och det ska bli väldigt spännande.

Funderar också på att göra en webbkurs där man får se när jag bakar, men jag vet inte om det finns intresse för sånt. Vad är er åsikt om webbkurser?

Jag tycker alltid att det är roligt att träffa projektledare Linda och min efterträdare Sofia nu och då. Helt har vi ju inte klippt navelsträngen med varandra trots att jag är egenföretagare på heltid nu, hehe. Jag håller fortsättningsvis kurser i att starta företag för dem nu på våren och dessutom ska vi göra sällskap på en företagarkryssning i mars. Jag följer deras arbete med spänning. Så roligt att projektet utvecklas!

Förra veckans tisdag hölls första kurskvällen i att starta e-handel och det handlade ganska mycket om val av plattformer och alla val man behöver göra innan man startar upp. Hannas mål för kursen är att vi ska kunna ta välgrundade beslut baserade på kunskap och konkret info inför att starta e-handel. Det tycker jag är en jättebra målsättning eftersom ju ingen kan lära sig allt som finns att veta om att driva e-handel på bara ett par kvällar. Men man får däremot lära sig vad man behöver ta reda på mera om.

Jag hade med min laptop och gjorde lite anteckningar som jag tänkte dela med mig av här.

För det första är ju e-handeln en otroligt stor business idag. 

2018 uppgick e-handeln till 2,3 triljoner dollar (alibaba 20 miljarder på en dag). Hanna berättade en anekdot om när Alibaba låg nere 4 minuter på singels day (de fick en så kallad glitch) och förlorade flera hundra miljoner på den lilla stunden. Det är ju hisnande, inspirerande siffror såklart men jag hade gärna tagit del om lite info om hur statistiken ser ut i Norden och i Finland specifikt. Näthandlen här är ändå relativt liten. Jag tror inte att så många på kursen är i färd att lansera globalt och jag har också hört att framtiden för små näthandlar kan bli riktigt tuff framöver i och med det har länge ryktats om att den amerikanska e-handelsjätten Amazon ska etablera sig i Norden. Därför tror jag mer på att sälja digitala produkter till sina följare än att försöka ge sin in i varuhandeln och kämpa mot jättarna där.

 

Det är otroligt viktigt att känna till kundens köpbeteende och anpassa shoppen efter det

80% av de som handlar på nätet gör det via sin smartphone. Men det intressanta är att majoriteten av dem ändå fullför köpet på datorn. De gör alltså sin research på mobilen först och går sedan till datorn när det börjar bli dags att plocka fram kreditkortet eller bankkoderna. Det är alltså viktigt att shoppen är överskådlig på mobilen och inger förtroende i dator-läget.

Komma igång med din webshop

Detta behöver du, i korthet:

Domän – kan förklaras som “en väg” med en (unik) adress som leder till ditt hus. Kolla om det är ledigt på exempelvis domain.com . Det är viktigt att välja ett namn som förklarar det du säljer.
Hosting – kan förklaras som “tomten” (utrymme på server som ska underhållas, ju större trafik desto större utrymme behövs).
Plattform – kan förklaras som “huset”, ett elementhus (moduler) eller självbyggt hus (kodning). Det byggs med open source-teknik bestående av moduler eller ”byggsatser”.
Vanligaste plattformerna som används är shopify (bra) woo commerce (bättre) och Magento eller Prestashop (bäst).

Betalningslösningar – paypal; klarna, maksuturva etc. Vad vill du erbjuda dina kunder, var har du dina kunder, marknad?

Gör en plan för din e-handel
Vad ska du göra? Vad har du för produkt – stora leveranser eller små? Hur ofta? Hurudant system är lönsamt för dig egentligen? Hur mycket behöver du satsa i förpackning? Tänk igenom hela processen.
Adresslappar – etikettmaskin – automatiskt system med info till leverantören eller gör du det manuellt?

Sorry! Jag varvar suddiga mobilbilder med systemkamerans bilder här som ni märker… 

 

Frakt – Post, Dhl, postnord, Db schenker. Ta reda på verkliga kostnaden för frakt, returer osv. Tål ditt pris att du bakar in fraktkostnaden i produkten?

Lager – Ha inte för stora lager då lager binder kapital.
Fundera på hur du hanterar ditt lager och vad dina behov är. Behöver du integrera kassa med webshop, fysisk affär med webshops lager eller ha två separata lager?

 

UI / UX Design (user interface / user experience)
För det flesta kunder är detta UI/UX totalt avgörande.

Snygg design är en konkurrensfördel och då spelar det ingen roll om din webshop finns på landsbygden i ett garage om internetupplevelsen är inspirerande.

Sträva efter korta laddningstider – eliminera alla hinder på sidan som bromsar kunden i onödan. En onödig bild kan höja sidans laddningstid från 2 till 4 sekunder.
2 sekunder orkar folk vänta på laddning. Skala ner bilderna!

Datasäkerhet – en trygg webshop

 

Du behöver se till att du har;
– en pålitlig leverantör som underhåller sina servrar, gör uppdateringar
– SSL certifikat (https = all information som skickas är krypterad)
– gdpr i skick (men Hanna påpekar att småföretagare inte behöver vara så livrädda för detta)
– cookie popup (inga webshoppar funkar utan cookies, så pop upen med godkännande är ganska onödig egentligen då du i praktiken inte kan tacka nej ändå). Alla hemsidor lagrar information (ex google analytics), men man måste informera kunden om detta. En bra leverantör fixar detta smidigt.
– Säker och trygg plattform samt tredjepartslösningar

GLÖM INTE DIG SJÄLV! Vi har generellt för dåliga lösenord, säger Hanna. Hon rekommenderar att man använder lösenordshanterare som 1password

 

Detta om detta! Skulle kunna skriva hur utförligt som helst om allt men ni får nöja er med mina kortfattade anteckningar.
Ikväll fortsätter kursen med mitt favoritämne försäljning och marknadsföring så det blir intressant. Tredje och sista kvällen åker vi på studiebesök till Dermoshop och det ska också bli riktigt spännande.

Tycker ni att det är intressant att ta del av mina anteckningar från kurser? Tryck gärna på hjärtat nere till höger så vet jag. *smile*

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

7 thoughts on “Hur startar man en webshop?

 1. Har du testat Youtube? Där är det stort med olika videor där man lär ut något. Vet inte hurdana bakningsvideor där finns, men sku tro det går också. Det goda med Youtube är att där finns en stor publik, och videona kan locka tittare under en lång tid. Många som har webshop använder Yotube som en marknadsföringskanal.

  1. Jag ska nog testa YouTube! Har reggat kanal men inte fått tummen ur att ladda upp några videon ännu. Men i alla fall tänkte jag marknadsföra min nya e-bok där till en början. Det är nog en bra inkastare och kommer ju upp i sökmotorer också. Har också funderat på det där Patreon eller vad det heter…

 2. Webbkurs absolut! Du gör dig bra på video så möjligheterna är oändliga. Har jobbat med nätkurser sedan 1999 i mitt jobb och är en glupsk slukare av andras sedan typ 2011 men har aldrig fått den berömda ändan ur vagnen att skapa kurser som inte skulle vara akademiska utan mera spegla mina intressen. Här finnas massor att säga men principiellt är det bra att ifall du tänker sälja din webbkurs, att inte skapa världens bästa kurs, försöka sälja den o så vill ingen köpa den. Därför föreslår många ( bla Digivallankumouskillarna) att man säljer kurser som inte är helt färdigs för att sedan se om folk är intresserade, för att sedan finslipa dem och göra dem klara i tid för att de startar.
  Kör tycker jag! Men testa på folk ifall de är intresserade att köpa.

  1. Tack för tips Carina! Vilka plattformar skulle du rekommendera? Jag antar att det finns en djungel…

   1. Hej Malin, har helt glömt att svara på dina fråga. Som sagt, de nätkurser jag själv skapat har varit antingen på Moodle som alla universitet i Finland använder eller så vanliga WordPressidor, antingen öppet eller med lösenord. Sedan har jag tagit del av andras nätkurser som funnits på: teachable.com (verkar enkel och smidig), thinkific.com (lite som teachable) och kajabi.com. Det finns alltså massor av lösningar och då när jag trodde att jag skulle hålla på med WordPress köpte jag (eller min arbetsgivare köpte) Christina Hills Website Creation Workshop och den kursen samt Christinas medlemssite har funnits på WP:s Optimize Press, men nu har Christina övergett det för ngt annat WordPress baserat.
    Sedan kan man ju skapa onlinekurser och lägga upp för försäljning på Udemy också.

    To be continued… 😀

     1. Varsågod! Älskar att dela med mig allt som jag under åren slukat och delvis testat. Och kan någon annan få användning och nytta av det är jag bara glad. Måste nog ta och börja göra allvar av min eget bloggande…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: