0 0
Read Time:3 Minute, 4 Second

En fin inledning på advent fick jag i helgen på Stundars julmarknad.

I helgen har jag fått ha maken hemma med mig (för en gångs skull). Är det inte älgjakt så är det skogsröjning och snart börjar ju skidsäsongen och efter det orienteringssäsongen och sen är det väl så småningom älgjakt igen. Men denna helg har vi som sagt umgåtts och tagit det lugnt.

Det börjar vara dags att försöka fånga julstämningen hemma. Vi har satt upp julgardiner och korkat årets första glögg (nåja, öppnat första tetrapacken). Mys, mys, mys. Vädret har inte lockat till några romantiska promenader precis.

Men på söndagen blev vi rastlösa och bestämde oss för att åka på en liten utflykt till grannkommunen, Solf. Där är de kända för sitt friluftsmuseum Stundars (ett av det största i landet) som är uppbyggt som en typisk sekelskiftesby på landet i Österbotten. Här ordnas varje år en supermysig julmarknad som jag varmt kan rekommendera – och det var också dagens utflyktsmål.

Trött, men glad över att få komma ut i friska luften efter ännu en veckas tröttma och illamående! Urgh.

Mina svenska läsare kan gärna läsa mer om Stundars på deras hemsida och på tripadvisor

Dagen till ära hade jag med mig min nya kamera (som jag har längtat efter en uppgradering). Min vana trogen gick jag omkring och fotograferade på måfå sånt som fångade mitt öga.

En kameraskygg make, till exempel.

“NÄJ TA INTE KORT PÅ MEJ”
“meeeeh – varför inte?” 🙁
“Nå, bara i förbifarten då jag går omkring då” 🙂
“Men då blir du ju så suddig”!

Fick nog några skarpare bilder på honom, men jag sparar dem till familjealbumet.

På marknaden fanns allt möjligt intressant till salu. Hantverk, grönsaker, mathantverk, korv och kaféprodukter.

Men Stundars berömda grisar (munkar) fick vi inga för de var slut när vi kom (bör tilläggas att vi anlände den sista timmen så det var väntat). Folk köade tappert ändå fast det var slut. Så omtyckta är de!

Kring stundarsområdet finns det även vanliga bostadstomter. Gårdarna här är verkligen idylliska med sina gärdsgårdar och renoverade hus. Som ett litet bullerbyn!

Om jag får bygga hus en dag ska jag också måla det i gult och rött som huset på bilden.

Inne i Stundars lanthandel hittade jag den här affischen med båtturer till Amerika. Tycker det är så fascinerande med hela emigreringen västerut. De flesta av oss har ju släktingar som åkte den här tiden. Tänk vad modiga det var som vågade!

Det var många försäljare som bjöd på godsaker på marknaden. Jag smakade på alldeles ljuvlig havtornsglögg med saffran från företaget Skärgårdsdelikatess. Ett himla mysigt café & hantverksbod som finns på Bergö.

Ännu ett turistmål som jag kan rekommendera, särskilt sommartid.

Det fanns också gott om olika sorters lyktor på marknaden. Det ska jag komma ihåg nästa år (det är ju inte något man impulsköper kanske).

Innan vi åkte hem åt vi varsin grillkorv och betraktade folket. Det hade blivit en stämningsfull bild men av praktiska skäl fick kameran åka ner i väskan då.

Till sist tog jag ett varv i Cirkas butik & café. Här finns allt möjligt att köpa hem; souvenirer och presenter. Sommartid är det sommarcafé här. Jag har hört att de serverar en helt fantastisk brunch också som jag tyvärr inte testat själv ännu – men kan vara värt att kolla upp. Det borde nog ordnas året om, men på bestämda tider. Det var mitt sista tips för idag.

Kanske borde jag bli lokal resebloggare? Utflykter inom sådär 30 km’s radie? Det vore ju kul. I så fall ska jag göra ett nytt besök på Stundars i sommar, för då är det som finast här.

 

Hoppas ni alla får en riktigt fin vecka!

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Besök på Stundars julmarknad

 1. Hej Malin
  Kul att du trivdes på Stundars o Cirkas ?.
  Välkommen på brunch när det passar er, kanske i vår eller sommar då man kan äta ute på terassen (fast mysigt inne i vår kammare också)…
  Ha d bra
  Hälsningar Sirkka

  1. Åh, jag önskar jag hade detta på koll men tyvärr ? stannade inte så länge vid varje bord att jag registrerade namnen (och känner inte till själv heller). Men håller med om att de är uuurfina! ?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: