0 0
Read Time:2 Minute, 43 Second

Blomkålssoppa! Så himla gott. Det måste vara min stigande ålder men oj, vad jag har börjat digga alla typer av kål på sistone (vad händer med mig?).

Det här är Buddis. En liten trästatyett som fungerar som ställföreträdande kollega och kompis här hemma när Jonas är på jobbet. Lite som wilson i cast away! NÅ NEEJ. Men jag inbillar mig att jag får bra idéer av honom. Som dagens soppa till exempel.

Jag gör mycket soppor och grytor just nu, höstlovet till ära (inte för att höstlov är något som berör mig på något sätt, men jag kan känna känslan ändå).

Det är dock sällan som jag skriver ner recepten på mina soppor. Oftast har jag ju bara höftat fram dem! Men jag ska bli bättre på att anteckna framöver och också publicera recepten här på bloggen.

 

Eftersom jag jobbar hemifrån nuförtiden så är jag den som ansvarar för maten (låter kanske bakåtsträvande men för mig känns det som att jag dragit längsta strået just nu). Jonas har haft denna roll under hela 2017-2018 så nu tar jag faktiskt gladeligen över (tror också han drar en lättnadens suck). Jag har dessutom bäst koll på läget i skåpen eftersom hemmet och köket numera är min arbetsplats. Allt faller på plats!
Jag är mycket mer ekonomisk i mitt sätt att laga mat, just för att jag kan. Jag kokar oftast ihop något av rester och slantar som blivit över från mina receptframställningar och kurser. För det mesta blir det soppa eller gryta. Det är billig och god mat som räcker i flera dagar för oss två. Det känns bra att maximera sina resurser, jag gillar inte alls att slösa och haska. Det ska vara omsättning på allt och ett ständigt flow i mitt kök.

*Ett kök som i dagens läge inte alls motsvarar mina förväntningar men jag skissar på DRÖMKÖKET tills den dagen kommer då vi kan bygga något eget. Det kommer att bli så fint och funktionellt! Mmmmmm…

Men nog med dagdrömmandet.


Idag tänkte jag bjuda på ett av mina senaste recept; blomkålssoppa med quinoa. En sjukt mättande soppa med spännande smaker av curry och kokos. Speciellt gott med rostade frön och nötter till! Enjoy.

Blomkålssoppa med quinoa och kokosmjölk

Matig soppa med smak av curry och kokos som får extra stadga och protein från quinoa!
Måltid Soppa
Kök Indisk fusion
Nyckelord soppa
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 25 minuter
Portioner 4

Ingredienser

 • 1 st lök (liten, 50g) skalad och grovt hackad
 • 1 st blomkål (ca 500g) i buketter
 • 2 st vitlökskyftor skalade och grovt hackade
 • 1 msk olja ryps, raps, kokos- eller olivolja
 • 1 tsk currykrydda av god kvalitet
 • 2 tsk paprikapulver gärna sötaktig
 • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
 • 4 dl vatten
 • 2 st buljongtärningar hönsbuljong eller för vego; grönsaksbuljong
 • 1 dl okokt quinoa

Instruktioner

 • Hetta upp en tjockbottnad kastrull till medelvärme och tillsätt olja.
 • Fräs bitar av blomkål och lök i oljan ett par minuter.
 • Krydda med curry och paprikapulver.
 • Tillsätt vitlök och häll på kokosmjölk + lika mycket vatten (använd burken som mått).
 • Smula ner buljongtärningar och rör om noggrant.
 • Skölj quinoan i rikligt med vatten, använd en finmaskig sil. Tillsätt sedan i soppan och låt alltsammans koka i 15 minuter.
 • Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd soppan med vatten om den blir för tjock.
 • Smaka av med salt och peppar.
 • Avnjut soppan med rostade nötter och frön!
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

5 thoughts on “Blomkålssoppa med quinoa

 1. Alltså visst var det så att ni bodde i samma lägenhet som vi bodde i? 🙂 .. förstår isåfall the issue med köket.. Vi hade förresten en såndär bordsdiskmaskin under diskhon. Den fick plats där! 🙂 (Jag har förresten också börjat gilla kål på “äldre dagar” :D)

  1. Jo vi bor kvar här ännu! Brukar tänka på det ibland att det är så lustigt att ni bodde här också! ?
   Vad smart lösning med bordsdiskmaskinen, det hade jag inte ens tänkt på, att man kunde lägga den där under (alla övriga ställen är ju uteslutna). Måste pitcha för Jonas!

 2. Vilket bra recept! Jag försöker få in mera soppor i vardagen (åtm när vi äter hemma, amerikaner ääälskar att äta ute) och den här var ju perfekt 🙂 Ibland tycker jag det är svårt att hitta motsvarande ingredienser här men det här lät enkelt och bra!

  1. Åh, jag älskar att gå i mataffärer utomlands! Men inte så kul om det är svårt att hitta det man är van vid hemma, förstås. Men soppa är ju i princip valfria grönisar i buljong, så det måste ju lyckas var som helst. Jag har förresten en del amerikanska sopprecept på gång också, de använder mycket majs! Googla corn chowder. Och på grythållet så är ju amerikansk gumbo värt att spana in… Kanske du hittar särskilda kryddblandningar som passar för det som inte finns här.

   1. Tack för tipsen! 🙂 jo jag älskar också butikerna utomlands, mest för att man kan gå lite crazy och köpa allt som inte finns hemma haha. Synd bara att SÅ mycket har enorma mängder gömt socker i sig, om man inte köper färska råvaror och grönsaker typ.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: