Blomkålssoppa med quinoa

Blomkålssoppa! Så himla gott. Det måste vara min stigande ålder men oj, vad jag har börjat digga alla typer av kål på sistone (vad händer med mig?).

Det här är Buddis. En liten trästatyett som fungerar som ställföreträdande kollega och kompis här hemma när Jonas är på jobbet. Lite som wilson i cast away! NÅ NEEJ. Men jag inbillar mig att jag får bra idéer av honom. Som dagens soppa till exempel.

Jag gör mycket soppor och grytor just nu, höstlovet till ära (inte för att höstlov är något som berör mig på något sätt, men jag kan känna känslan ändå).

Det är dock sällan som jag skriver ner recepten på mina soppor. Oftast har jag ju bara höftat fram dem! Men jag ska bli bättre på att anteckna framöver och också publicera recepten här på bloggen.

 

Eftersom jag jobbar hemifrån nuförtiden så är jag den som ansvarar för maten (låter kanske bakåtsträvande men för mig känns det som att jag dragit längsta strået just nu). Jonas har haft denna roll under hela 2017-2018 så nu tar jag faktiskt gladeligen över (tror också han drar en lättnadens suck). Jag har dessutom bäst koll på läget i skåpen eftersom hemmet och köket numera är min arbetsplats. Allt faller på plats!
Jag är mycket mer ekonomisk i mitt sätt att laga mat, just för att jag kan. Jag kokar oftast ihop något av rester och slantar som blivit över från mina receptframställningar och kurser. För det mesta blir det soppa eller gryta. Det är billig och god mat som räcker i flera dagar för oss två. Det känns bra att maximera sina resurser, jag gillar inte alls att slösa och haska. Det ska vara omsättning på allt och ett ständigt flow i mitt kök.

*Ett kök som i dagens läge inte alls motsvarar mina förväntningar men jag skissar på DRÖMKÖKET tills den dagen kommer då vi kan bygga något eget. Det kommer att bli så fint och funktionellt! Mmmmmm…

Men nog med dagdrömmandet.


Idag tänkte jag bjuda på ett av mina senaste recept; blomkålssoppa med quinoa. En sjukt mättande soppa med spännande smaker av curry och kokos. Speciellt gott med rostade frön och nötter till! Enjoy.

Blomkålssoppa med quinoa och kokosmjölk

Matig soppa med smak av curry och kokos som får extra stadga och protein från quinoa!
Måltid Soppa
Kök Indisk fusion
Nyckelord soppa
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 25 minuter
Portioner 4

Ingredienser

 • 1 st lök (liten, 50g) skalad och grovt hackad
 • 1 st blomkål (ca 500g) i buketter
 • 2 st vitlökskyftor skalade och grovt hackade
 • 1 msk olja ryps, raps, kokos- eller olivolja
 • 1 tsk currykrydda av god kvalitet
 • 2 tsk paprikapulver gärna sötaktig
 • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
 • 4 dl vatten
 • 2 st buljongtärningar hönsbuljong eller för vego; grönsaksbuljong
 • 1 dl okokt quinoa

Instruktioner

 • Hetta upp en tjockbottnad kastrull till medelvärme och tillsätt olja.
 • Fräs bitar av blomkål och lök i oljan ett par minuter.
 • Krydda med curry och paprikapulver.
 • Tillsätt vitlök och häll på kokosmjölk + lika mycket vatten (använd burken som mått).
 • Smula ner buljongtärningar och rör om noggrant.
 • Skölj quinoan i rikligt med vatten, använd en finmaskig sil. Tillsätt sedan i soppan och låt alltsammans koka i 15 minuter.
 • Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd soppan med vatten om den blir för tjock.
 • Smaka av med salt och peppar.
 • Avnjut soppan med rostade nötter och frön!