No cow! Vilket alternativ till mjölk är egentligen bäst i kaffet?

I samarbete med KPO, Prisma-butikerna

På senare tid har jag verkligen försökt att bli mera ”plant based”. Alltså, äta mer mat från växtriket.

Notera, försökt. För det har varit en trög process.
Vegetarisk mat är det inget fel på, jag tycker om grönsaker. Och jag kan laga mat (påstår att jag är ett proffs till och med).
Det är nog själva omställningen, livsstilsförändringen som är det jobbiga (speciellt när jag äter både glutenfritt och växtbaserat). Det blir besvärligt utanför huset.
Men hemma funkar det bra. Matlagningen är uppfriskande och kreativ. Det har till och med funnits stunder då det känts så bra att jag tänkt för mig själv; kanske jag nog skulle klara av att bli vegan, ändå? 

Bara för att snabbt konstatera:

OM DET INTE VORE FÖR MJÖLKSKVÄTTEN I KAFFET…

Allt fallerar alltså på de där matskedarna komjölk som jag måste ha i mitt kaffe varje dag.

Men men men! Det finns ju alternativ, säger du.

För många alternativ! Se här nu ett foto jag tog med min mobil på Prisma i Vasa i helgen. Sortimentet på växtbaserade mjölkdrycker är så stort att det inte ens ryms med allt i bild.

Eh… jag frågar publiken!

Jag gjorde en snabb gallup bland mina följare på instagram där jag frågade; vilken växtmjölk är bäst i kaffet?

Jag fick genast en hel drös med svar. Växtdryck engagerar verkligen!
Svaret var entydigt. Så gott som alla svarande rekommenderade att köpa en så kallad ”barista”-variant eller ”for professionals”. Dessa växtmjölkdrycker går att skumma och skär sig heller inte lika enkelt i kaffet som de övriga.

90% av de svarande skrev att de använder en sådan variant av havremjölk och nästan alla av dem rekommenderade specifikt produkten OATLY i kaffe.

Så om jag skulle gå på publikens röster vore valet enkelt. Men nu är jag kärringen mot strömmen och vill komma fram till en egen slutsats!

Så, vilka är då mina favoriter i kaffet?

Jag har testat mig fram och konstaterat att jag gillar denna bäst; alpro for professionals coconut-soja.
Överlag tycks jag falla för blandningar av smaker, som i det här fallet sojamjölk med kokos. Konstigt nog tolkar min hjärna blandningar som neutralast. På andra plats i min top 3 kommer blue diamond – osötad mandelmjölk breeze och på tredje plats Oatly havremjölk i kaffe.

Obs! Vill tillägga att jag tycker att plantis inhemska havredryck för kaffe smakar minst lika bra som Oatlys men kanske är det en fråga om konsistens som delar folket? Varför väljer alla OATLY? WHY?
Är det pga marknadsföringen? Tilltalande förpackning? Flockbeteende? Berätta.

Men innan ni analyserar min topplista allt för noggrant – detta är definitivt en fråga om tycke och smak samt andra preferenser. Min topp tre är egentligen ingen topplista heller i dess egentliga mening – utan jag kan tänka mig att varva dessa tre sorter för variationens skull. Faktiskt så kan det vara riktigt smart att byta om nu och då eftersom man då får variation på näringsämnen.

Det går med andra ord inte att avgöra vilken som är ”bäst” för alla – och man behöver inte ranka dem heller. Men visst finns det parabler.
Det hälsosammaste valet anses havredryck vara. Men då igen; glutenintoleranta kan inte dricka havredryck. Samma problematik med nötmjölk och soja; allergier spelar in på valet. Sojadryck har mest protein (men långt ifrån lika mycket som komjölk).
Etik och moral spelar också viss roll. En av dem som svarade på min gallup skrev att hen gillar mandelmjölken mest, men ändå väljer bort den av miljöskäl. En annan påstod att soja är ohälsosamt för kvinnor. Hälsoargumenten är många och högst personliga ibland. Men tur att vi alla får välja själva!
En annan rekommenderade att köpa soja-vispgrädde till kaffet som är fylligare (fetare) än dryckerna, men hen dricker iofs inte kaffe så ofta (annars hade det blivit fort dyrt kan jag tänka mig). Hen tipsade också om vispad kokosolja som smakbrytare i kaffet. Det har jag inte testat ännu så jag kan inte uttala mig om den saken.

Matcha-cappuccino. 

 

Ju fler val det finns, desto fler åsikter om dem.

Livsmedel och trender inom livsmedel är alltid något som intresserat mig. Det är fascinerande att både betrakta och att själv ryckas med i! Detta lilla experiment med växtdrycker fick mig att reflektera och se tillbaka.

Förut har jag till hundra procent förknippat växtdrycker med allergier. Små barn som inte tål kolmjölk och behöver ett alternativ hittar det här. Rismjölk eller sojamjölk. 
Sen började jag förknippa hyllan med veganer. Mandelmjölk och havremjölk. Personer som av etiska skäl väljer bort komjölken men som behöver alternativ. För veganer är alternativdryckerna ett bra sätt att få i sig kalcium och B-vitamin. Så länge de inte köper ekologiskt vill säga. För att produkterna ska få använda ekologisk märkning får inte kalcium eller vitaminer tillsättas och därför finns det mindre näringsämnen i ekologisk växtdryck.

Därefter började jag komma till den här samma hyllan själv och gräva, men inte för att jag blivit vegan utan av hälsoskäl. Jag hade börjat träna och intressera mig för så kallad supermat. Jag hade börjat göra smoothies hemma och ville inte längre använda komjölk som vätska. Chiapudding hade blivit hett, liksom kokos (i alla format). Jag hamstrade kokosdryck eftersom den var mycket smidigare att använda en vanlig kokosmjölk (som jag förknippat med thaimat).

Idag, 2018, kommer jag till hyllan av samma anledningar som förut. Men nu är hyllan dubbelt så stor och utbudet likaså. Havredryckerna är ”the shit” och finns i många olika märken, till och med lokalproducerad och färsk kan finnas i kyldisken om man har tur.

Men varför?
Har fler fått allergier? Förmodligen inte.
Har fler blivit veganer? Ja, men inte så här många?
Har fler börjat skippa mjölk av hälsoskäl? Jo, men de flesta skippar ju det helt och köper inga växt-alternativ.

Så vilken grupp är det som har ökat efterfrågan så mycket? Jag tror att det har tillkommit en helt ny – icke-allergiska flexitarianer – och att det är de nya konsumenterna, yngre vuxna, som fått efterfrågan att öka. Man har ju sett samma fenomen inom glutenfritt.

Det är faktiskt så att även om man inte är allergisk mot mjölk, eller vill sluta helt med mjölk, så är det många som ändå vill köpa växtbaserad mjölk. Mig inkluderad, notorisk flexitarian – hej hej.

Men jag tror faktiskt att kaffekulturen spelar stor roll här också. Det finns en anledning till att just I KAFFE säljer slut.

Jag resonerar så här:
1. Finland är ett kaffeälskande land (största kaffekonsumenterna i hela världen)
2. Finland är ett havreälskande land
3. Den breda massan identifierar sig med sin mat och vill vara (minst) flexitarianer
4. Flexitarianerna vill ha kaffe och gärna med mjölk.

Lösningen: Havremjölk (och då den coola burken, oatly).

Man kan nästan dra slutsatsen att det är det nya normala nu, att vara flex. Äta kött, med glutenfritt knäckebröd till och sen ta en kaffe med havremjölk på det. Men jag tycker att det är en bra utveckling. Det är bra att vi vågar bryta mönster och testa nya saker. Vänja oss vid att äta (och dricka) mer växtbaserad kost. Man måste inte vara ”allt eller inget”. Eller hur resonerar ni?

På bilden ovan har jag gjort vanlig kaffe men toppat skummet med kakaopulver som smakbrytare.
TIPS: Växtdrycken soja-kokos är supergod som varm choklad! Häll upp i kastrull, smaksätt med kakao och vaniljpulver. Värm upp blandningen under omrörning, gärna med en mjölkskummare (visp). Klart!

Kakao är som tur en växt (tack gode gud för det).

 

Vad häller du i kaffet? Berätta gärna!