No cow! Vilket alternativ till mjölk är egentligen bäst i kaffet?

I samarbete med KPO, Prisma-butikerna

På senare tid har jag verkligen försökt att bli mera “plant based”. Alltså, äta mer mat från växtriket.

Notera, försökt. För det har varit en trög process.
Vegetarisk mat är det inget fel på, jag tycker om grönsaker. Och jag kan laga mat (påstår att jag är ett proffs till och med).
Det är nog själva omställningen, livsstilsförändringen som är det jobbiga (speciellt när jag äter både glutenfritt och växtbaserat). Det blir besvärligt utanför huset.
Men hemma funkar det bra. Matlagningen är uppfriskande och kreativ. Det har till och med funnits stunder då det känts så bra att jag tänkt för mig själv; kanske jag nog skulle klara av att bli vegan, ändå? 

Bara för att snabbt konstatera:

OM DET INTE VORE FÖR MJÖLKSKVÄTTEN I KAFFET…

Allt fallerar alltså på de där matskedarna komjölk som jag måste ha i mitt kaffe varje dag.

Men men men! Det finns ju alternativ, säger du.

För många alternativ! Se här nu ett foto jag tog med min mobil på Prisma i Vasa i helgen. Sortimentet på växtbaserade mjölkdrycker är så stort att det inte ens ryms med allt i bild.

Eh… jag frågar publiken!

Jag gjorde en snabb gallup bland mina följare på instagram där jag frågade; vilken växtmjölk är bäst i kaffet?

Jag fick genast en hel drös med svar. Växtdryck engagerar verkligen!
Svaret var entydigt. Så gott som alla svarande rekommenderade att köpa en så kallad “barista”-variant eller “for professionals”. Dessa växtmjölkdrycker går att skumma och skär sig heller inte lika enkelt i kaffet som de övriga.

90% av de svarande skrev att de använder en sådan variant av havremjölk och nästan alla av dem rekommenderade specifikt produkten OATLY i kaffe.

Så om jag skulle gå på publikens röster vore valet enkelt. Men nu är jag kärringen mot strömmen och vill komma fram till en egen slutsats!

Så, vilka är då mina favoriter i kaffet?

Jag har testat mig fram och konstaterat att jag gillar denna bäst; alpro for professionals coconut-soja.
Överlag tycks jag falla för blandningar av smaker, som i det här fallet sojamjölk med kokos. Konstigt nog tolkar min hjärna blandningar som neutralast. På andra plats i min top 3 kommer blue diamond – osötad mandelmjölk breeze och på tredje plats Oatly havremjölk i kaffe.

Obs! Vill tillägga att jag tycker att plantis inhemska havredryck för kaffe smakar minst lika bra som Oatlys men kanske är det en fråga om konsistens som delar folket? Varför väljer alla OATLY? WHY?
Är det pga marknadsföringen? Tilltalande förpackning? Flockbeteende? Berätta.

Men innan ni analyserar min topplista allt för noggrant – detta är definitivt en fråga om tycke och smak samt andra preferenser. Min topp tre är egentligen ingen topplista heller i dess egentliga mening – utan jag kan tänka mig att varva dessa tre sorter för variationens skull. Faktiskt så kan det vara riktigt smart att byta om nu och då eftersom man då får variation på näringsämnen.

Det går med andra ord inte att avgöra vilken som är “bäst” för alla – och man behöver inte ranka dem heller. Men visst finns det parabler.
Det hälsosammaste valet anses havredryck vara. Men då igen; glutenintoleranta kan inte dricka havredryck. Samma problematik med nötmjölk och soja; allergier spelar in på valet. Sojadryck har mest protein (men långt ifrån lika mycket som komjölk).
Etik och moral spelar också viss roll. En av dem som svarade på min gallup skrev att hen gillar mandelmjölken mest, men ändå väljer bort den av miljöskäl. En annan påstod att soja är ohälsosamt för kvinnor. Hälsoargumenten är många och högst personliga ibland. Men tur att vi alla får välja själva!
En annan rekommenderade att köpa soja-vispgrädde till kaffet som är fylligare (fetare) än dryckerna, men hen dricker iofs inte kaffe så ofta (annars hade det blivit fort dyrt kan jag tänka mig). Hen tipsade också om vispad kokosolja som smakbrytare i kaffet. Det har jag inte testat ännu så jag kan inte uttala mig om den saken.

Matcha-cappuccino. 

 

Ju fler val det finns, desto fler åsikter om dem.

Livsmedel och trender inom livsmedel är alltid något som intresserat mig. Det är fascinerande att både betrakta och att själv ryckas med i! Detta lilla experiment med växtdrycker fick mig att reflektera och se tillbaka.

Förut har jag till hundra procent förknippat växtdrycker med allergier. Små barn som inte tål kolmjölk och behöver ett alternativ hittar det här. Rismjölk eller sojamjölk. 
Sen började jag förknippa hyllan med veganer. Mandelmjölk och havremjölk. Personer som av etiska skäl väljer bort komjölken men som behöver alternativ. För veganer är alternativdryckerna ett bra sätt att få i sig kalcium och B-vitamin. Så länge de inte köper ekologiskt vill säga. För att produkterna ska få använda ekologisk märkning får inte kalcium eller vitaminer tillsättas och därför finns det mindre näringsämnen i ekologisk växtdryck.

Därefter började jag komma till den här samma hyllan själv och gräva, men inte för att jag blivit vegan utan av hälsoskäl. Jag hade börjat träna och intressera mig för så kallad supermat. Jag hade börjat göra smoothies hemma och ville inte längre använda komjölk som vätska. Chiapudding hade blivit hett, liksom kokos (i alla format). Jag hamstrade kokosdryck eftersom den var mycket smidigare att använda en vanlig kokosmjölk (som jag förknippat med thaimat).

Idag, 2018, kommer jag till hyllan av samma anledningar som förut. Men nu är hyllan dubbelt så stor och utbudet likaså. Havredryckerna är “the shit” och finns i många olika märken, till och med lokalproducerad och färsk kan finnas i kyldisken om man har tur.

Men varför?
Har fler fått allergier? Förmodligen inte.
Har fler blivit veganer? Ja, men inte så här många?
Har fler börjat skippa mjölk av hälsoskäl? Jo, men de flesta skippar ju det helt och köper inga växt-alternativ.

Så vilken grupp är det som har ökat efterfrågan så mycket? Jag tror att det har tillkommit en helt ny – icke-allergiska flexitarianer – och att det är de nya konsumenterna, yngre vuxna, som fått efterfrågan att öka. Man har ju sett samma fenomen inom glutenfritt.

Det är faktiskt så att även om man inte är allergisk mot mjölk, eller vill sluta helt med mjölk, så är det många som ändå vill köpa växtbaserad mjölk. Mig inkluderad, notorisk flexitarian – hej hej.

Men jag tror faktiskt att kaffekulturen spelar stor roll här också. Det finns en anledning till att just I KAFFE säljer slut.

Jag resonerar så här:
1. Finland är ett kaffeälskande land (största kaffekonsumenterna i hela världen)
2. Finland är ett havreälskande land
3. Den breda massan identifierar sig med sin mat och vill vara (minst) flexitarianer
4. Flexitarianerna vill ha kaffe och gärna med mjölk.

Lösningen: Havremjölk (och då den coola burken, oatly).

Man kan nästan dra slutsatsen att det är det nya normala nu, att vara flex. Äta kött, med glutenfritt knäckebröd till och sen ta en kaffe med havremjölk på det. Men jag tycker att det är en bra utveckling. Det är bra att vi vågar bryta mönster och testa nya saker. Vänja oss vid att äta (och dricka) mer växtbaserad kost. Man måste inte vara “allt eller inget”. Eller hur resonerar ni?

På bilden ovan har jag gjort vanlig kaffe men toppat skummet med kakaopulver som smakbrytare.
TIPS: Växtdrycken soja-kokos är supergod som varm choklad! Häll upp i kastrull, smaksätt med kakao och vaniljpulver. Värm upp blandningen under omrörning, gärna med en mjölkskummare (visp). Klart!

Kakao är som tur en växt (tack gode gud för det).

 

Vad häller du i kaffet? Berätta gärna!

18 reaktioner på ”No cow! Vilket alternativ till mjölk är egentligen bäst i kaffet?

 1. Har använt Oatlys hur länge som helst men nu fått en ny favorit, Kaslink kaurajuoma barista. Den e väldigt lik Oatly men lite sötare, sjukt god ??

  1. Aha! Det ploppar upp massor av nya havredrycker nu. Har hört om lokalproducerade “färska” varianter som säljs i kyldisk, och så borde Juustoportti ha en egen dryck nu också.

 2. Jag gillar faktiskt Oatlys iKaffe bäst för att jag tycker den ÄR godast. Men ska jag dricka havremjölken som den är, sp väljer jag Planti. Jag har också försökt väldigt hårt att gilla Plantis kaffemjölk, men får den helt enkelt inte att smaka lika gott som Oatly. Sen har jag testat sojan också, men den är ju gräslig.

  1. Eftersom planti var det första jag började med så kanske jag har en viss sentimental känsla till den så därför hejjar jag på den 😀 haha. Jag har inte testat 100% sojamjölk men kanske lika bra det.

 3. Jag blandar lite hasselnötmjölk med mycke oatley i kaffet. Bästa kombon! Innan den llsningen var jag som du, Malin, måste ha den där slurken komjölk i kaffet…. ?

 4. Jag är också en typisk flexitarian. Har inga direkta matallergier men känslig mage, Ibs. Jag sätter inte mjölk i kaffet men på min havregröt kan jag inte vara utan, så på den använder jag oddly good. Den är krämig, god och fyllig i smaken.

  1. Aha, oddly good har jag inte ens tänkt på. Tror du att den gör sig bra i kaffet också eller skär den sig?

 5. Vi har testat det mesta, men fastnade för Lidls ekologiska oat drink. För några veckor sedan fick jag en sötchock – en negativ sådan – när jag drack mitt morgonkaffe. Lidl har bytt leverantör och den nya drycken är supersöt i min mun. Går inte att få ner! Köpte Oatly igen, men tycker inte den smakar gott, så då testade vi Rainbows havredryck och konstaterade att den har samma leverantör som vår tidigare Lidlfavorit, så nu har lugnet lagt sig igen.

  1. Vilken research! Tack, nu förstår jag hur det hänger ihop med Lidls havredryck som jag fått så spretig feedback på. Leverantörsbyte, alltså.

 6. Yes! Jag hejar hårt på alla flexitarianer som hjälper till att bredda utbudet i affärer och på restauranger. Själv använder jag Rainbow havremjölk – billigast och bäst! Många växtdrycker e så söta att de smakar förfärligt i kaffe, Oatlys iKaffe e just därför ingen personlig favorit. Ett superbra inlägg förresten! ?

  1. Mmm, jag blev inledningsvis lite chockad över hur pass söta de här växtdryckerna är. Den här kokos-soja som jag dricker nu, t.ex. innehåller tillsatt socker (och kokos i sig är ju en lite söt smak ovanpå det). Tänkte först – men nog är det ju själva f… att det alltid ska tillsättas socker i allt sånt här! Sen jämförde jag innehållsförteckningen, sockerhalten, med vanlig komjölk och den var på samma nivå. Så att… då taggade jag ner litet. Alternativet är ju svart kaffe och nä eh uj NEJ DET ÄR ORIMLIGT. 😀

 7. Spännande att läsa ovan. Jag hade såå svårt att vänja av mig med vanlig mjölk i kaffet tills jag upptäckte Ikaffe. Så nu har jag varit “mjölkfri” i något år. Det lustiga är att du skriver om Planti Jag har använt Oatlys havregrädda länge men så av en slump köpte jag Plantis och blev såld. Den är sååå mkt godare och krämigare än Oatlys. Men att Planti skulle ha en speciell kaffemjölk har jag inte sett. Var hittar man blue diamond? Den låter spännande.
  Riktigt trevlig blogg det här 🙂
  Carola

  1. Roligt att du gillade mitt inlägg ❣️ jag handlar på Prisma i Vasa, inlägget är i samarbete med dem. Hittade alla sorter jag behövde i deras hylla, också blue Diamond. Men en storhandel idag ska nog ha de flesta sorterna!
   Tack för tipset om planti grädde – det ska jag testa!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: