0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

Vad blir det för mat?

Pasta, kanske?

Låt mig slå ett slag för en rejäl pastagratäng, en av mina absoluta vardagsfavoriter.

Pastagratäng är enkelt att svänga ihop, du får tid för annat när den står i ugnen (som att vila lite, hehe) och du kan variera den i all oändlighet nästan!

Idag har jag gjort en glutenfri och vegetarisk pastagratäng och denna gång har jag utmanat mig själv att göra den på så få ingredienser som möjligt. Inte ens jag orkar göra allt från grunden varje dag.

Jag gjorde en riktig storsats som förmodligen mättar en fyrapersoners-familj i två dagar, kanske tre. Jag och J kan leva en hel vecka på en pastagratäng av den här storleken. Men det blir ju lite trist dag fyra...

Som grund använde jag glutenfri pennepasta. Glutenfri pasta gör sig jättebra i gratänger tycker jag. Jag kokade pastan (hela påsen) enligt förpackningen i saltat vatten, något kortare tid än rekommenderat, och lät den stå i durkslaget och ånga av sig medan jag förberedde resten. Min andra ingrediens blev zucchini. Jag är konstigt förtjust i denna (rätt smaklösa) grönsak. Men den är så fenomenal som "stomme" i så många maträtter, inte bara vegetariska. Jag hackade zucchinin och fräste den mjuk i lite olja i stekpannan. Jag kryddade också med salt och peppar. Jag ångrar lite att jag begränsade mig så mycket till fem ingredienser - för det hade varit väldigt gott med lite svamp till. Så ni hemma som tillagar den här rätten kan gärna hacka ned lite champisar också. Därefter åkte pastagratängens tredje ingrediens ner i pannan; grön pesto. Dags för montering! För den här mängden pasta behöver du en bastant, stor ugnsform. All right, ingrediens nummer 4 - tomatsås! Jag valde TESCO TOMAT-MASCARPONE. Två burkar gick åt. Ingrediens nummer 5 är då, som ni kanske listat ut - en påse riven mozzarellaost. SÅ HÄR GJORDE JAG - Först bredde jag ut en burk tomatsås i botten av formen. - Ovanpå det 1/3 av pastan. - Därefter hälften av zucchini-pestoblandningen + ett lager ost. - Ovanpå det en halv burk tomatsås till. - Därefter 1/3 av pastan. - Resten av zucchini-pestoblandningen + ett lager ost. - Ovanpå det sista av pastan och sista tomatsåsen. - Därefter hällde jag över ett par dl pastavatten som blev kvar från kokningen. Obs! Har du glömt det så kan du ta lite grönsaksbuljong istället. Detta för att undvika att gratängen blir för torr. - Slutligen toppade jag gratängen med osten som blev kvar. Jag grädde alltsammans i en halvtimme på 200 C - tills osten hade fått fin färg. Tja, det var väl inte så svårt? :) Perfekt att ta med som matlåda till jobbet. <3 Servera gratängen med en fräsch grönsallad.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “Glutenfri och vegetarisk pastagratäng med endast 5 ingredienser

    1. Absolut! Alla tomatsåser för pasta fungerar, välj själv dina favvogrönsaker (och ha gärna med kokta linser). Ostar kan du variera…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: