0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

Mitt senaste tillskott i köksbiblioteket är en vegetarisk kokbok av de debuterande kokboksförfattarna Charlotta Munsterhjelm och Anton Häggman. Ett finlandssvenskt par numera bosatta i Stockholm.
Vi finlandssvenska kokboksförfattare växer sannerligen inte på träd – så när det kommer en ny bok på marknaden är jag den första att applådera projektet. Bra gjort!

“Din nya vegetariska vardag” utkom i april i år och konceptet är det samma som på parets blogg “Cake and Beans” – en receptsamling med fokus på lättlagad vegomat (vegetarisk & vegan). Bloggen skriver de på engelska men boken utkom i Finland på svenska och på finska.

 

Anton och Lotta beskriver sin matlagning som icke-pretentiös, hälsosam och med låg tröskel. De strävar efter att ingredienserna ska vara så allehanda att de hittas i den lokala matbutiken och recepten så anpassningsbara att de går att tillämpa på vad som råkar finnas i kylskåpet. Jag tycker att de lyckats med den visionen.

 

En sak jag uppskattar med boken är att de hållit fast vid sitt finska arv – till skillnad från mig som jämt och ständigt försöker göra så “svenska” produktioner som möjligt (och jag bor inte ens i Stockholm).
Ett kapitel är så fint dedikerat till “finsk husmanskost” – vegetariska varianter på exempelvis vår älskade barndomsklassiker makaronilåda. Vilken bra idé!

Ett annat recept som jag fastnade för var dessa finska tortillas med bovete och dill (se bild nedan).

Jag tyckte också om den fräscha layouten och “hantverket” som helhet.
Det första jag kollar i en kokbok är vem som skrivit, fotograferat och layoutat – och de är paret själva. Det gillar jag. Inte för att det skulle vara något fel på att anlita utomstående kreatörer – nej nej – jag tycker bara att det i det här fallet gav boken en extra personlig touch som tilltalar mig. Små spontana “anteckningar”, pilar och detaljer som endast författarna själva hade kunnat peta in i materialet.

Andra uppslag som föll mig i smaken; vegansk toast skagen och faux sill samt “göttbullar” med mandel och cheddarost.

Själv är jag flexitarian och därför alltid på jakt efter nya idéer på vardagsrätter så; på det sättet passade boken mig. Som kock söker jag dock större utmaningar så den här boken åker nog ganska omgående på utlåningsturné bland mina bekanta. Jag misstänker dock att det kommer att ta ganska lång tid innan jag ser den igen…
Det ÄR en riktigt bra receptsamling för de som vill äta mer vegetariskt men inte vet var de ska börja – och det är ju också hela idén med boken. Så – paying it forward! 

Tack till Schildts & Söderströms för recensionsexemplaret.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Boktips – din nya vegetariska vardag

  1. Den är jag sugen på! Verkar vara massa enkla och lättlagade recept. Sånt gillar jag – fastän jag inte har svårt med svåra recept heller, men i vardagen är det najs med sånt som är enkelt.

    1. Tror nog att du skulle gilla den! För min del håller jag på att lära mig glutenfritt-veganskt… Så det är vad jag räknar som en utmaning. Men min vision är ju nog också att försöka hitta enkla lösningar på de recepten.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: