0 0
Read Time:9 Minute, 52 Second

Kommersiellt samarbete med Kika's

Oj, idag har jag mycket att skriva om! Jag måste riktigt tygla mina fingrar som vill flyga över tangenterna och explodera i superlativ (!!).

För det första; visste ni att det finns en alldeles ljuvlig skönhetssalong, spa och butik här i Vasa som enbart använder naturliga produkter? Stället heter Kikas och det  finns i Wasaborgshuset, Vasaesplanaden 14, med ingång från gränden. Jag har nyligen blivit kund hos dem och i samma veva har jag fått upp ögonen för naturlig skönhetsvård.

Herregud, så inspirerande.

För det andra; visste ni att naturlig hårvård inte alls behöver vara synonymt med noll styling? Bli inte arga på mig nu, men jag har i alla fall alltid förknippat ekologisk hårfärgning med trista, vildvuxna frisyrer. Jag har sett naturlig skönhet som ett  ställningstagande mot skönhetsindustrin, och det har tidigare gjort mig lite tveksam till att ta steget mot naturlig hårvård. Inte för att det är något fel med bohemisk livsstil (if you like it I love it), men det är inte "min stil" och dessutom tycker jag om att pyssla med mitt utseende. Det är ju ett intresse, som allt annat. Men hör på det här; jag har precis fått sitta i stolen hos Kika's ekofrisör Linda Örn - och jag har nog aldrig haft en så trendig färgning som nu. Tänk vad man kan göra med växter! Jag gick ut därifrån med glänsande, svallande  lockar och förnyat självförtroende - inte alls som ett öjbergstroll med mossa i håret (fniss). Upplevelsen och miljön var också som vilken trendig salong som helst. Verkligen guldkant i vardagen. Kika's Natural Green Beauty and spa ägs av företagaren Marika Suomalainen, bosatt i Replot. Marika är kosmetolog och har drivit Kika's sedan 2009, i lite olika format. Konceptet i dess nuvarande form, med kosmetologtjänster, spa, butik, webshop och ekofrisör har funnits i ett år i wasaborgshuset. Marika hade tidigare sin mottagning hos Sports gym på Brändö, och den finns fortfarande kvar.   Varför har jag inte gått hit förut? Jag kunde ha fått så bra hjälp med mitt hår redan när jag fick problem med mina gröna skiftningar (metallföroreningar), och jag hade inte behövt plåga min känsliga hårbotten så mycket med kemikalier för att fixa det. Här ser ni förvandligen:

Men, låt oss ta detta från början. Ni som läser min blogg kanske känner till Michaela Finne som jag nyligen intervjuade i Våga satsa-podden. Hon har brottats med svår akne och har prövat alla möjliga behandlingar för att läka sin hud. Hos Kikas har hon fått hjälp på naturlig väg och på den vägen fick jag höra om det här stället. Om jag ska vara riktigt ärlig, så fattade jag inte grejjen först. Jag tog Michaelas rekommendationer i sociala medier med en nypa salt, för jag menar - SÅ fantastiskt kan väl det väl ändå inte vara? Säkert helt bra men magiskt? Helt fantastiskt?

GULD?

Detta som Michaela talar varmt om; Esse Scincare - hudvårdsprodukter med aktiva ekologiska och probiotiska ingredienser som lugnar och läker känslig hy. Jag har ju som tur inte problem med akne, men jobbig blandhud. Jag funderar därför på att skaffa det här prova på kitet för oljig/kombinationshud och se hur det påverkar mig!
 

Sen började jag även se andra personer i min bekantskapskrets diskutera Kikas på facebook - och med lika stora ord! "Behandlingen var alldeles himmelsk". "Som att sväva på moln". Rekommenderas varmt! Hm, det där låter ju nog intressant, tänkte jag. Kanske något att önska sig i julklapp? Jag tog en titt på hemsidan och konstaterade att den var förvånansvärt välgjord, med webshop och bokningsystem och allt. Det gav ett gott intryck.

Men ni vet hur det är. Nån gång, ska jag testa...

Det som slutligen fick mig att boka tid på riktigt var när vi diskuterade problemhår på jobbet. Många har verkligen problem med att de reagerar på kemikalierna. En kollega rekommenderade att fixa håret med växtfärg. Vart då? undrade jag. "Gå till Kikas"! sa hon.

Så jag gick till Kikas - och blev förtjust, även jag.

Några veckor senare sitter jag här i den gräddgula stolen hos Kikas ekofrisör Linda Örn. Jag berättar om mitt utgångsläge; hårt blonderat hår som på grund av metaller i vattnet blivit grön-gulaktigt - vilket jag försökt täcka med alla möjliga färgningar. Värst skada har de butiksköpta färgerna gjort. De senaste färgningarna hos frisör har slutligen gett bra resultat utseendemässigt men min hårbotten är ilsken, kliande och röd av alla turer. Till på köpet har all färg från den senaste färgningen runnit bort ur håret. Kvar är en daskig och trist kalufs och en tjej som börjar bli riktigt trött på att laborera med färgburkar.

Ser ni den lilla fläcken av mörkbrunt hår? Det är det enda som är kvar av min färgning som jag gjorde i mitten av mars. Folk undrar om jag gjort något med mitt hår igen - "du har gjort nåt med håret - har du ljusat upp dig?" LOL. Nej.

Utväxt har jag också fått, men det såg inte så farligt ut just på denna bild. Värst i benan.

Behandlingen började med konsultering och analys av mitt hår och hårbotten. Linda berättade om växtfärgning - vad det innebär och hur det fungerar - och vad jag kan förvänta mig av behandlingen.

 

Växtfärgning är en process och resultatet är väldigt individuellt, förklarade Linda. Alla har sitt eget unika utgångsläge! Man jobbar alltså MED naturen, inte mot den. Alla färger går att uppnå förutom onaturliga färger som chockrosa och platinablond. Du kan alltså inte peka på en hårkarta och säga - "den där färgen vill jag ha" som på en traditionell salong. En traditionell frisör vet hur resultatet blev före den går hem, men en ekofrisör ser inte det slutgiltiga resultatet av sitt arbete förrän efter ett par dagar då färgen utvecklas och mognat. Färgen oxiderar. Håret kan också skifta litet i grönt eller blått direkt efter färgning, men även det försvinner. Ofta redan samma kväll.

Det är alltså många faktorer som spelar in när du färgar med växtfärg. I vissa, envisare fall, behövs dubbla färgningar. Då brukar kunden ibland välja att gå hem med färgen i håret eftersom det blir så långt tid att vänta. Detta gäller ifall du har grått hår.

I mitt fall bestämde vi oss för en färgning - men två olika nyanser. I botten valde Lina"soft black" och i längderna "light brown". Mörk botten är ju himla trendigt just nu, och inget som jag haft förut, så det lät spännande. Linda kunde inte garantera att färgen håller bättre i håret än den syntetiska (växtfärg går nämligen inte på djupet av hårstrået) men hennes egen färg har hållit trots liknande problem. Men jag är dedikerad till den här metoden nu, vi kommer att fortsätta jobba med mitt hår framöver tills det blivit starkt och friskt igen.

Viktigt också att påpeka att du inte kan växla mellan växtfärg och syntetisk färg helt problemfritt. Svarta och bruna växtfärger innehåller till exempel indigo vilket i kombination med blondering resulterar i blått hår! Så när du en gång väljer den naturella vägen gör du bäst i att hålla dig till den. Det bör ju också vara din intention när du börjar med det här! Den skonsamma behandlingen är ganska bortkastad om du ändå fortsätter med syntetiska färger, schampon och stylingprodukter. Själv använder jag mest arganolja nuförtiden för min frissighet, inget mer. Jag är dedikerad till det här, som sagt. Naturligt stylish! Det går!

Vi började med en vårdande och djuprengörande algbehandling. Detta för att pigga upp mitt hår och hårbotten och få bort alla orenheter och kemikalierester. Behandligen ger lyster och glans och rekommenderas för alla förstagångskunder innan man tar steget till växtfärg eller lerblekning.

Eftersom jag har så irriterad hud i nacken lade Lina extra mild behandling där - torv! Tyvärr har jag ingen bild på det, men det kändes ganska skönt.

Grönt är skönt! Jag har mycket hår så det gick åt två koppar. Halvvägs. När all algbehandling var penslad i håret packades mitt huvud in och jag fick sitta och vänta en stund. Under tiden visade Linda mig hur algerna ser ut. Jag tänkte att de skulle likna typ... sushi-alger! Men det liknar mera sågspån, faktiskt.

Sen fick jag gosa ner mig i tvättstolen som hade inbyggd massage (mmm) och all den tunga geggan sköljdes bort.

Nästa steg! Färgning. Nedan ser ni de gröna byttorna med färg som ska generera den ljusbruna och den svarta färgen. Är det inte ganska fantastiskt att det fungerar? Enda omedelbara nackdelen är kanske doften av vått hö eller stall. Men jag är från landet, så jag överlever.

Dags att vänta 45 minuter. Inte så värst länge i frissatid. Under tiden fick jag en pratstund med företagets ägare Marika Suomalainen, eller Kika. Hon brukade kallas för det som barn, berättade hon. Därför heter salongen Kika's!

Jag tyckte om den familjära stämningen hos Kika's. Varken Linda eller Marika är ju bekanta till mig från tidigare - men det tog inte länge förrän jag kände mig som en gammal vän till dem, eller i alla fall som deras stammis! Vi pratade om ditt och datt och hängde i salongen. Linda fixade till Marikas frisyr medan mitt hår verkar. Jag fick kaffe med ihavre-mjölk (gott!) och hann även byta några ord med övriga i personalen.

Man kan lugnt säga att jag kände mig som hemma! Det är viktigt tycker jag när man är på skönhetsbehandling, att man kan slappna av och göra det man trivs med. Jag tycker om att småprata, speciellt om sånt jag annars inte diskuterar så ofta med någon. Tjej-stuff, ni vet.

Hos Kika's finns alla möjliga spännande produkter som jag aldrig sett förut! Jag passade på och gick runt och spanade in deras kosmetikprodukter extra noggrant. Vilken dröm att sakta men säkert kunna byta ut sina sminkprodukter till naturliga märken. Speciellt nyfiken blev jag på make up-produkterna från Inika organics.

Efter en stund gick Linda över till mig och jag fick jag håret tvättat, fönat och lockat.

Vad tycker ni om slutresultatet?

Snyggt va?

Jag kände mig så fin i min naturliga färgning och gick direkt och tog förlovningsfoton i min nya frisyr. Hur de fotona blev kan ni se i gårdagens inlägg.

Hoppas att ni också blev inspirerade att testa växtfärgning hos Kikas! Jag kommer i alla fall att fortsätta gå hit nu när jag har en långsiktigare plan för mitt hår. En plan som känns vettig och balanserad.

Om du är intresserad av växtfärgning rekommenderar jag att du tittar in hos Kikas och låter Linda ta en titt på dit hår! Du kan också boka direkt på deras hemsida, länk till bokningen här.

 

Jag frågade förresten Linda vad som är den vanligaste orsaken till att kunder väljer att övergå till växtfärgning. Hon svarade att det bland de yngre främst handlar om medvetna kunder som väljer ekofrisörtjänster för att de önskar leva ett liv med mindre gifter, både för sin egen skull och för miljön. De äldre kunderna vänder sig däremot till ekofrisörer för att de inte längre tål vanlig frissafärg och alltså redan har problem med utslag och allergi.

En annan viktig aspekt, som jag tänkt ganska mycket på, är att jag vill stödja arbetsplatser som inte är skadliga för frisörerna. Man ska inte behöva bli sjuk av sitt arbete om det finns andra metoder som bevisligen fungerar.

Med andra ord; stöd en ekofrisör - boka tid till Kikas ;)


EFTERORD: 2 dagar senare - håret lite "mustigare" i tonen än vid färgningen 2 veckor senare - det orangea har försvunnit i topparna och kvar är en ljusbrun färg (tycker om det). Den mörka bottenfärgen är mahognybrun och sitter riktigt bra. Färgen är jämn i håret och har inte rasat ur som den brukar vid det här laget. Är skitnöjd! Enda minuset är att håret lutade vått gräs rätt länge, men nu tänker jag inte på det längre. Malin Båtmästar
 Bild från Venn, i onsdags.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “Glamourös med grön skönhet – jag testar växtfärgning hos Kika’s

  1. Bra reklam för firman, jag har tyvärr inte haft äran att prova än. Ekohårfärg är säkert toppen, men jag vet att ekofärger inte täcker grått hår speciellt bra. Och angående allergi/överkänslighet så är den vanligaste allergenen doft, efter det kommer många delar av växtriket som god tvåa. Oavsett får man gratulera till en tjusig frilla!

    1. Just det, det stämmer säkert. Pratade också med två “traditionella frisörer” häromdagen som hävdade att det nog kommer mer och mer skonsammare och naturligare färger på marknaden på konventionellt håll. Så inte vet jag riktigt vad jag ska tänka kring allt. Alla har ju sina mål och preferenser. Mitt huvudbekymmer (huvud, haha) är stt färgen inte hålls kvar i håret, men med växtfärger har det funkat! Så det bockar av min nöjdhetsbox för tillfället.

  2. Jag är också en som brottats med akne i åratal och när jag förra hösten fick nys om Kika’s via någon av Michaelas some-kanaler var jag inte sen att prova på deras ansiktsbehandlingar. Så sedan oktober ifjol har jag gått regelbundet hos dem och samtidigt också bytt ut mina hudvårdsprdoukter till Esse-serien. Jag kan inte säga annat än att det har varit värd varenda eviga cent, för min hy mår så fruktansvärt mycket bättre idag. Med andra ord kan jag verkligen rekommendera deras ansiktsbehandlingar också! Jag har dock inte provat deras ekofrisör, men kanske det vore dags för det också nästa gång det nalkas frissabesök 😉

    1. Fint att höra att du fått lindring med hudproblemen, Matilda! 🙂 Så fort jag använt upp mina burkar här hemma ska jag skaffa Esse serien själv också.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: