0 0
Read Time:3 Minute, 22 Second

Idag drog jag med mig min vän Angelica på en liten utfärd till Malax där marthaföreningen MMM (Malax mittemellan-marthor) ordnade med klädbytardag.

Evenemanget tycks växa för varje år. Jag blev förvånad över hur mycket folk som var på plats! Angelica hade aldrig varit på klädbytardag, eller besökt Malakta för den delen, så det var ju lite kul att visa Malax kulturcentrum från sin bästa sida.

Vi kom dit ca 11.30 och började med att lämna in våra medhavda kläder. Sen köpte vi kaffe och kaka och satte oss ned i vimlet. Jag knäppte en bild på Angelica (som av egen utsago ALDRIG blir bra på bild, men det är som ni märker bara BS).

Kl 12 startade dagen med en inspirationsföreläsning om återbruk och klädvård. Nina-Maria Vigård, klädsömmare och formgivare från Kronoby, berättade om hur hon går tillväga när hon gör om kläder, var hon finner inspiration och hur man tar hand om de kläder man har och använder.

Nina-Maria tipsade om att söka efter herrkläder på loppis – de är enklare att sy om! Detta eftersom herrskjortor ofta är större i storlek (finns mer tyg att jobba med) och raka i formen, (tacksamma att sy in).

Spets, gardintyg, och polysterlakan är också material som går att återbruka.

Inspiration finner Nina-Maria bäst på pinterest – men gamla hederliga metoden att samla tidningsuklipp fungerar lika bra än. 😉

Några andra mentala noteringar jag gjorde var att börja vädra mina kläder och således slentriantvätta mindre, att testa snötvätt (aldrig hört förut, men lät vettigt) och att investera i en noppare. Vet ni var man får köpa sådana? Jag tänker; halpahalli. Men ska kolla runt!

Efter föreläsningen gick ordet över till Ordförande Sara Snickars (t.h) och Vice ordförande Ann-Maj Granstubb (t.v). De gick igenom praktiska detaljer inför den stundande klädbytningsdrabbningen och berättade att intäkterna från kaféförsäljningen kommer att ges till #petforbotnia – en insamling för att få en Pet-CT scan till Vasa centralsjukhus. Kläderna som blir kvar efter klädbytardagen ges också bort till välgörenhet, denna gång Hoppets stjärna.

Jag såg precis på instagram att det samlats in 570 € till #petforbotnia och det var nytt rekord för föreningen. Kul!

Nu började klockan vara 12.45 och alla började maka sig mot dörrarna till klädbytet i väntan på att få gå in. Jag knäppte en bild framför mig…

… och bakom mig.
Det var som sagt sjukt mycket folk på plats och jag tänkte nog för mig själv, nej – det här kommer aldrig att gå! Vi kan omöjligt få plats alla där inne?

 

Dörrarna öppnades, och klädbytardagen var igång.

Visst var det lite trångt och bökigt, men det gick an. Folk var väldigt lugna och sansade, ändå. 🙂

En annan deltagare som tog det lugnt var huskatten!

Men djur ingick inte i byteshandeln, som tur.

Den här bilden tyckte också jag var lite rolig då min vita spetströja som jag haft med till bytet råkade fastna på bild! Jag märkte det först nu.

Det ordnades också bokbytardag. Jag hade med mig några pocketar men glömde att norpa någon åt mig själv. Jag såg också många bekanta men hann inte byta några ord med någon pga rådande klädjakt. Sen började folk åka hem allt eftersom de var nöjda med sina fynd.

Någon annan som besökte klädbytardagen? Kom ni hem med några kläder? Jag hittade 4 plagg men gav upp ganska snabbt pga trängseln. Men det känns ändå superbra att kunna bidra till välgörenhet och stöda lokala jippon. Applåder till MMM för deras engagemang!

Jag och Angelica hade också en liten inofficiell plantbytardag med varandra. Jag bytte en sitrusplanta mot ett jätteblad. Ja, eller åtminstone lär det ska bli ett jätteblad (?) men än så länge är det ganska litet. Hade hon inte sagt något hade jag gissat på citronmeliss, haha! Jag är inte så duktig på grönväxter.

Plantbytardagar är annars superroliga. Jag är så pytt att jag missade sticklingsbytarkvällen på Verket här i stan. 🙁 Men i Malax ordnas det snart, hörde jag. Men det kanske bara är för egna byns marthor, någon av mina läsare som vet?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

7 thoughts on “Klädbytardag på Malakta

  1. Fina foton! 🙂 Känner mig alltid lite lost när jag står inför publik men ser ju ut som jag vet vad jag ordar om iaf! Noppbortagaren är från Clas Ohlson!

    1. Tack! Nej, det märktes nu inte i alla fall. Bra jobbat! Ska köpa en klädnoppare asap. 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: