Tropisk paj utan socker, nötter, ägg och vetemjöl som du fixar på 15 minuter

Reading Time: 3 minutes

Den här kakan kryssar av många boxar, minsann! Den är sockerfri (sparsamt sötad med björksocker), glutenfri (bakad på kokosmjöl), nötfri (jag använder solrosfrön), äggfri samt verkligt lättbakad då den inte behöver gräddas.

Den enda boxen som inte kryssas av skulle då vara NO COW-faktorn då jag denna gång valt att fylla min smörbottenpaj med grädde och färskost.
Är du mjölkallergiker eller äter vegansk kost? Använd istället vispad kokosgrädde eller annan vegetabilisk gräddprodukt till fyllningen samt kokosolja till pajbottnen.

Det viktigaste för att lyckas med denna paj

  • Toppingen – att verkligen ösa på med naturligt söta bär och frukt. Då tänker man inte på att pajen är sockerfri.
  • Vaniljen – smaksätt med äkta vanilj! Sockerfritt är inte lika med smaklöst, vanilj ska det smaka!
  • Rostad kokos – ännu ett trick för att addera smak och sötma utan att sträcka sig efter sockerskålen

Motiveringen till att baka just den här bottnen nedan med lite björksocker i är att jag försöker hitta andra vägar till sockerfritt än att mixa torkad frukt hela tiden. Vad är egentligen mer hälsosamt – en botten med en hel påse torkad frukt i eller en botten med ett par matskedar björksocker? Allt är ju relativt.

Målet för mig är inte att ta fram 100% hälsosamma recept utan 100% vettiga recept. Förstår ni hur jag tänker?

Orsaken till att jag väljer just björksocker är att jag kommit fram till att det är det vettigaste alternativet bland alla sötningsmedel som jag känner till. Det är inte syntetiskt framställt, är veganskt, är inhemskt (köp från Finland) och bra för tänderna. Men det är ju absolut ingen mirakelprodukt, du klarar dig utan!

Men ett liv utan sötma vill väl ingen ha. När jag komponerar “sockerfria” recept försöker jag istället bygga en bra helhet av fibrer, smaker, och naturlig sötma från ingredienserna jag jobbar med. Det är det tillsatta sockret som jag vill undvika, för att det är så onödigt.
Det är viktigt att man håller sig kall och inte faller för alla hyper där ute. Speciellt aktsam är jag till “naturligt”-argumentet. Vitt strösocker är också en naturlig produkt och inhemsk. Honung är också socker, med lite extra näring. Stryk ordet hälsosamt, ta in ordet vettigt istället. Och du bestämmer själv vad som är vettigt för dig.

MEN TILL RECEPTET 🙂 Gör så här:

  1. Pulsa samman i assistent med bred kniv; 1 dl solrosfrön, 3 msk björksocker, 3/4 dl kakao, 2 dl kokosmjöl.
  2. Tillsätt 50g smält smör och kör alltsammans till en kladdig deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylen att stelna.

4. Rör 1 förpackning (200g) naturell färskost mjuk med elvisp.
5. Smaksätt med 3 msk björksocker och 1 tsk vaniljpulver.

6. Tillsätt 2 dl vispgrädde och vispa tills grädden tjocknar.

7. Bred ut krämen i pajskalet.
8. Toppa med färska bär och frukt, jag valde jordgubbar och kiwi.

9. Rosta kokosflingor i torr panna (det tar inte många minuter förrän de får färg).
10. Toppa kakan med rostad kokos. Ställ kallt tills servering.

Ja, inte lider jag desto mer av min sockerstrejk 🙂 Fräsch paj!

Känn er fria att justera receptet efter egna behov. Till exempel kan du tillsätta havre och mandel i bottnen om du tål det.
Ps. Om du nöjer dig med att göra en snabb, söt paj som är glutenfri – sockra för all del. 🙂 Jag dömer ingen!

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.