0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

Krispig glutenfri pajdeg fylld med citronkräm, toppad med kuddar av ljuvlig italiensk maräng. Servera pajen till kalas, passar lika bra på påskbuffén som på midsommarfest, eller baka den helt enkelt till dig själv när du behöver piggas upp!

Citronpaj med italiensk maräng är en riktig caféklassiker och det är tråkigt att behöva avstå från en sådan njutning bara för att pajdeg sällan är glutenfri. Visst, du kan baka glutenfri pajdeg enkelt med glutenfri mix men det blir ju inte alls lika gott? Degen ska inte bara vara ett skal för fyllning - den ska ingå i den totala smakupplevelsen! Av den orsaken har jag skapat ett recept på hemlagad glutenfri pajdeg som ni gärna kan testa er fram med. Laborera med vilket mjöl du använder och hitta din egen favoritkombination. Kokosmjöl och rismjöl, kanske?

GLUTENFRI CITRONPAJ MED ITALIENSK MARÄNG Glutenfri pajdeg: 125 g smör 2 msk florsocker 2 dl ljust rismjöl 1 dl glutenfritt havremjöl (eller mandelmjöl för ngf) 1 tsk psylliumfröskal 1 äggula 1 msk kallt vatten 1. Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. 2. Kavla ut degen till en rund platta, ca 26 cm i diameter. 3. Lägg ner degplattan i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, och tryck fast den mot kanten. Skär bort eventuell överflödig deg runtom. 4. Ställ formen kylskåpskallt att vila i ca 30 minuter. 5. Sätt ugnen på 200°. 6. Pricka bottnen med en gaffel och förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter, eller tills det fått svagt gyllenbrun färg. Under tiden som pajdegen gräddas, gör fyllningen. Citronfyllning: 5 ägg 150 g socker 0,75 dl citronsaft 2 msk fint rivet citronskal 1,5 dl vispgrädde 1. Vispa samman alla ingredienser till en slät kräm. 2. Häll krämen i det förgräddade pajskalet och grädda i 15 minuter. 3. Ta ut pajen och låt den svalna. Italiensk maräng: 2 äggvitor 1 dl socker Sockerlag: 1 dl socker 1 dl vatten 1. Vispa äggvitor och socker i en bunke, gärna rostfri eller av glas, och vispa på medelhög hastighet i ca 10 min. 2. Gör sockerlagen; Mät upp socker och vatten i en kastrull och sjud i några minuter tills sockret löst sig helt. 3. Häll försiktigt den kokande lagen i bunken med äggvitorna, vispa under tiden, och fortsätt därefter att vispa äggvitorna i ytterligare 15 min tills du fått en fast och glansig maräng. 4. Spritsa marängen i vackra mönster över pajen och bränn av topparna med gasolbrännare alt. grädda i ugnen på 200 grader i ca 2 min eller tills marängen fått fin färg. Servera! TIPS! Som ni kan se på bilderna har jag pimpat min paj lite extra genom att trycka ner färska hallon i citronsmeten. Jag kunde helt enkelt inte hejda mig - jag älskar kombon hallon och citron. :) Men ni gör som ni vill såklart!
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.