0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Fördelar med vaniljextrakt:

  • Smidigt och enkelt att använda
  • Intensivare vaniljsmak
  • Längre lagringstid än vaniljsocker och  vaniljpulver
  • Håller smaken betydligt längre än vaniljpulver, vars smak avdunstar med tiden
  • Drygt! Min stora flaska kommer att räcka till pensionen! (mark my words)
  •  Löser sig direkt i smeten, speciellt bra för frostings och drycker (varm choklad, kaffe...)
  • Det är supergott i drinkar!! Testa med rom, sprite-läsk och jordgubbar.

Vad är vaniljextrakt?

"Vanilla extract" är en ingrediens man ofta ser i amerikanska recept och det är helt enkelt deras "vanilla of choice" när de bakar.

Äkta vaniljextrakt är vaniljstänger som fått dra i en blandning av vatten och alkohol; vilket ger en väldigt koncentrerad vaniljsmak. För hemmabruk görs extraktet på enbart alkohol, men det skulle knappast fungera i en mataffär så därför späds köpe-extrakt ut med vatten. Eller, det är i alla fall min teori.

Ibland kan du även stöta på begreppet vaniljessens, vilket även det är flytande vaniljsmak. Det är dock för det mesta oäkta, alltså gjord av syntetisk vanilj (arom).

Andra vaniljtyper Här i norden har vi länge föredragit att baka med vårt, kära vaniljsocker (socker med varierande mängd äkta vanilj, om ens någon, för att inte glömma vanillin). Men på senare tid har många (även jag) börjat föredra att använda raw vaniljpulver; alltså pulveriserade vaniljstänger, framom tveksamma sockerblandningar. Bra att komma ihåg dock är att även vaniljpulver varierar i kvalitet.

Apropå vaniljpulver. Det är många som tror att det svarta pulvret de köper består av vaniljstångens innanmäte, alltså det där "goa" inuti stången som du skrapar ur när du gör exempelvis vaniljpannacotta, men det stämmer inte. Det skulle nog ingen vanlig dödlig ha råd med... Vaniljpulver är rätt och slätt pulveriserade, hela vaniljstänger. Innanmäte och stång och allt, precis som malen kanel.

 

Så, hur gör man?

Tja, allt som behövs är två ingredienser. Alkohol och vanilj. Och lite tålamod. Jag skaffade mig en fin flaska och tryckte ner några vaniljstänger i den, fyllde på med vodka och lät det hela gotta sig i ett par veckor innan jag började använda det. Jag räknar med att det kommer att stå sig i en hel evighet; alltså till min pension.

Extraktet förvaras svalt och mörkt i ett skåp, även om det frestar att ha den dekorativa flaskan framme...

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.