0 0
Read Time:5 Minute, 40 Second

I samarbete med M HandMade

Som bloggare har jag möjlighet att nu och då bli sponsrad av företag och få testa nya, intressanta produkter. Av en lycklig slump hände det sig att jag fick dessa naturliga deodoranter från M HandMade i min hand och jag kunde inte vara nöjdare! Även jag har insett det ohållbara i att använda antiperspirant i armhålorna och därför sökt efter ett alternativ. Nu fick jag ett alternativ som serverat till mig - och jag hoppas att denna text även kan hjälpa någon av mina läsare.

Jag har som sagt haft ganska dålig koll på naturliga alternativ till antiperspirant. Hittills har jag använt mig av en väldigt dryg mineralsalt-grej som jag köpt för länge sen på en ENJO-demonstration. Den tar ju ALDRIG slut (så jag får handla nåt nytt). Jag vill verkligen att den ska fungera på mig men... den gör inte det. Jag kunde lika gärna vara helt utan och få samma effekt. Tanken att göra en egen deodorant hemma i köket har också slagit mig, men jag har inte känt mig tillräckligt insatt i ämnet för att komma till skott.

Måste man alltid göra allt själv då? Njäh, det måste man inte. Alltid finns det någon annan som gjort slag i saken, och idag ska jag berätta om en kvinna som heter Maria Nylund som ju faktiskt gjort det! Och hon finns i grannstaden!

Via företaget M HandMade säljer och tillverkar Maria handgjord, naturlig, ekologisk deodorant som jag nu använt - och kommer att fortsätta använde framöver! Den var verkligen superbra. Ni har mitt ord på det!

VARFÖR SKA MAN INTE ANVÄNDA VANLIG DEO? För och främst är det både viktigt och hälsosamt att svettas. Det är inte DET som är problemet. Att svettas är ett sätt för kroppen att reglera kroppstemperaturen vid hårt arbete, feber och höga temperaturer. Vad en vanlig deo (antiperspirant) gör är att den hindrar dig från just detta, att svettas. Aluminiumföreningarna i antiperspiranten täpper till porerna mycket effektivt vilket kan orsaka inflammationer i svettkörtlarna och orsaka eksem och klåda.

Faktum är att kroppens reningssystem till stor del avsöndrar gifter och slagg via just svettkörtlarna och när de blockeras med en antiperspirant minskar också avgiftningen och reningen i kroppens lymfsystem. Det är inte bra!

Enligt ett antal studier, som Maria tagit del av, utvecklas ofta bröstcancer i den övre yttre delen av bröstet - området närmast armhålan - som även är området där deodoranter smörjes in. Studierna tyder på att kemikalier i antiperspiranter (inklusive aluminium) absorberas i huden och särskilt där huden "skavts upp" vid rakning. Just i armhålan tar kroppen upp ämnen extra lätt, särskilt efter rakning, då huden har skadats lätt.

Maria berättar att hon förut svettades ymnigt, och förstår nu att det berodde på att hon använde antiperspirant för att blockera svettningen. Nu, när hon inte blockerar svettningen mer, har slaggämnena möjlighet att komma ut vartefter de bildas och hon upplever att hon svettas mycket mindre.   HUR KOM DU PÅ DEN HÄR IDÉN MARIA? "Efter en utbrändhet 2009 började jag reagera på kemikalier, ljus, ljud och dofter. Jag var tvungen att tvätta alla nya kläder, möbler... I princip allt nytt behövde genomgå en "tvättning, rening" av nåt slag för att jag skulle kunna använda dem. En kinesiolog, som jag besökte i Jakobstad, föreslog att jag skulle göra ett tungmetalltest för att undersöka ifall jag hade tungmetaller i kroppen och därför reagerade så häftigt. Testen visade bl.a att jag hade en stora mängder aluminium i kroppen och då bestämde jag mig för att bojkotta antiperspiranten jag använt i många år. I början var det svårt, alla slaggämnena skulle förstås ut och jag började använda "naturliga" deodoranter. Jag tyckte dock inte att någon produkt fungerade på mig så jag bestämde mig för att testa ett eget recept och göra min egen deodorant."

"Jag hittade information på nätet om att ingredienserna kokosolja, matsoda och någon form av stärkelse kunde agera ihop som deodorant, så jag började experimentera med olika blandningar. Slutligen kom jag fram till ett koncept som funkade på mig, min familj, mina vänner och jag började sälja deodoranten i liten skala. Kunderna var nöjda. Efter en tid började tanken gro; jag borde ju dela med mig av detta till alla kvinnor och män! Jag borde upplysa dem vad vi smörjer in vår hud med och att det finns naturligare och giftfriare alternativ!"

Huden är vårt största organ och den är oerhört absorberande. Huden suger i sig allt det som vi smörjer in den med, och därför är det av stor vikt att vi noga väljer naturliga, rena produkter.

VAR KAN MAN KÖPA DEODORANTEN? I Österbotten finns deodoranterna att köpa på följande ställen: Vasa: Ekosoppi Jakobstad: Reviva | Hälsoboden | EcoSalon Ruska | Hälsopraktik Natura | Vegana | Annas Natur & Hälsa | Mias Massagestudio Nykarleby: Hårstudion Karleby: Luomukauppa Chaga Maria söker för tillfället återförsäljare i Oravais, Vörå, Närpes och Kristinestad.

Man kan kontakta Maria personligen via hennes FB-sida. Maria ger också olika behandlingar och utbildar sig som bäst till kinesiolog.

Ni hittar M HandMades produkter i sommar på olika marknader och mässor. Tillsammans med en samarbetspartner tillverkar Maria även andra ekologiska hudvårdsprodukter såsom Body Butter, läppomada, solkräm, muskelsalva, fotsalva och ringblomssalva. Maria hälsar att inga produkter är testade på djur och de lämpar sig för veganer. De använder sig av rena, ekologiska ingredienser och så närproducerade råvaror som möjligt.


Det är dock inte "så där bara" att lansera nya hygienprodukter. Att registrera och säkerhetstesta produkterna är en dyr och lång process, berättar Maria. Hittills är det endast deodoranterna i sortimentet som är säkerhetstestade så dem får Maria nu tillverka i större skala för återförsäljare.

Deodoranterna (som är unisex) finns i dofterna lavendel, pepparmint och citron. Det finns även en doftfri variant. Jag testade CITRON på mig själv och sambon testade PEPPARMINT. Min citrondeo doftade precis som nybakade kokostoppar med rivet citronskal, vilket förstås är en mycket angenäm doft framom svettlukt, men jag kommer i framtiden att köra med pepparmint. Den hade fräschaste doften, helt enkelt, och den fick oss att tänka mindre på bakning.

Jag tyckte speciellt mycket om pepparminten i kombination med min sambo, hehe. Ni vet de där gamla AXE reklamfilmerna där männen i filmerna applicerat ett generöst lager spraydeodorant över sin kropp och av den anledningen får kvinnorna att falla som furor? DET FUNKAR INTE PÅ MIG. Man vill kunna kramas med killen utan att kvävas av starka ångor (må det då vara av svett eller axe). Riktiga män doftar svagt av MINT OCH KOKOS! Hör ni vad jag säger? :P

Sambon hälsar också att den fungerat bra dessa dagarn som han testat dem. Han vill dock inte ge något definitivt utlåtande i ett så tidigt skede av testningen (ingenjörer... pfft). Men jag är i alla fall definitivt såld!


Vad har ni för erfarenheter av naturlig deodorant? Har ni testat Marias? Berätta!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Min nya favoritdeodorant är naturlig och handgjord

  1. Jag har gjort egen i flera är av kokosolja (obs neutrala varianten – tål inte kokosdoften på kroppen). Den görs supersnabbt påpotatismjöl och bikarbonat ? 4 msk av varje, sedan några droppar eterisk olja. Mandarin,citron, ylang ylang har varit favoritkombon. Guess what?
    Bästa och billigaste deon jag någonsin haft ? Har Aldrig luktat svett med denna deo. Jag har testat massa eko och aluminiumfria deon som inte alls har funkat. Vanliga deon som palmolive, rexona etc får jag nästan kväljningar av nuförtiden, så himla starka kemikaliedofter?

    1. Ja! Jag är också helt amazed över hur bra “hemlagad” deo funkar! Man får tycka vad man vill om kemikalie-deon, är de bra eller inte (orka ge sig in i den diskussionen), men det här fungerar! Och det räcker för mig.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: