Så här bakar du glutenfritt lantbröd- steg för steg

Det här är ett enkelt grundrecept på glutenfritt lantbröd som du kan piffa till om du vill – med kryddor och annat gott. Degen går också att baka ut till baguetter och frallor.

Nu får ni hänga med mig i köket och se hur jag bakar mitt ursprungliga recept på naturligt glutenfritt lantbröd! Det är ett av de absolut bästa recept jag har på glutenfritt bröd, som också kan bakas ut till baguetter och frallor om man så vill.

Börja med att smula ner 25 g jäst i 6 dl fingerljum mjölk. Om du vill kan du använda kall mjölk istället och kalljäsa degen i kylen över natten (det blir oftast bäst resultat), men jag hade bråttom idag och ville baka direkt!

Rör om så att jästen löser sig i mjölken. Tillsätt därefter 0,5 dl olivolja, 2 msk farinsocker och 2 tsk salt. Rör ner 2 msk fiberhusk och rör om ordentligt. Tillsätt sedan 50 g hirsflingor, 200 g durramjöl och 100 g tapiokastärkelse och börja knåda degen (i maskin eller för hand).

När de torra ingredienserna blandats någorlunda kläcker du ner ett ägg och fortsätter röra om.

Knåda degen tills alla ingredienser är väl blandade, ca 5 minuter. Lägg sedan degen att jäsa på ett varmt ställe i 30 minuter. Då degen jäst ser den ut som på bilden nedan.

När degen jäst klart så stjälper du upp den på ett mjölat bakbord och knådar in mera durramjöl i degen samtidigt som du formar den med dina händer. Jag brukar baka in åtminstone 1 dl extra mjöl i degen i det här steget.

Lägg ugnen på 250 C. Forma degen till ett bröd och lägg det på en bakplåt. Snitta det om du vill och strö på durramjöl på toppen som jag gjort på bilden nedan.

Grädda brödet på hög värme i 20 minuter, du borde då ha fått en fin yta på brödet redan. Sänk värmen till 175 och fortsätt grädda i ytterligare 20 minuter.

Så här såg mitt bröd ut då det var klart! Högt och vackert! Jag är dock ledsen att behöva berätta det här för er, men skenet bedrar. Brödet kommer att sjunka ihop en aning efter gräddningen. Se bild nedan…

Slutresultet! Det är viktigt att låta brödet svalna helt innan man skär upp det.

OMVANDLINGSTIPS

  • Har du inte durramjöl hemma? Byt till exempelvis till bovetemjöl, hirsmjöl eller (för icke- ngf) havremjöl.
  • Har du inte tapiokastärkelse? Ta majsstärkelse istället.