0 0
Read Time:4 Minute, 57 Second

I samarbete med Greenlily.fi

Just nu har jag en “naturlig period”. Försöker verkligen vara så skonsam som möjligt med mitt hår och hud och gör en massa saker som jag inte brytt mig om tidigare.

Exempel:

  • Mitt väteperoxid-stinna hår har klippts i en page (ännu kortare blev det igår) och jag växer ut min naturliga hårfärg
  • Håret får numera skötsel i form av no poo-metoden! Inga sulfater, silikoner eller parfymer, med resultat att mitt utväxta hår i nacken är riktigt lockigt (tänk när det växt ordentligt)
  • Jag har färgat håret med kaffe istället för vanlig hårfärg. Faktiskt med gott resultat (för att vara kaffe i alla fall)!
  • Jag har bytt ut antiperspiranten mot naturlig deo och är så himla nöjd med det

Det är som sagt en period i mitt liv som många andra…  Men en ögonöppnande sådan. Finns så mycket att lära sig om detta. 

Jag tror att jag gör det här främst ändå för att jag vill vara snäll mot mig själv.

Bara själva intentionen att försöka vara snäll mot kroppen tror jag gör underverk för helheten, oavsett vad man sist och slutligen pysslar med! Kroppen är ditt tempel, som de säger. Det är också kul att göra något annorlunda och lära sig nya färdigheter. Det är skönt att kunna ta till hemma-knep ibland både för plånbok och hälsa.

En av dessa nya färdigheter jag beskaffat mig är konsten att göra sockervaxning på mig själv!
Kroppssockring är en uråldrig hårborttagningsmetod. Det klibbiga sockret lösgör håret med rötterna effektivt och snabbt. Eftersom huden inte irriteras av sockervaxning lika mycket som vanligt vax gör det inte lika ont. Snabbt går det också när man väl fått in tekniken! Helt smärtfritt är det såklart inte men mycket mer överkomligt än min vanliga vax-tortyr. Svullnaden går också snabbt över och det är det bästa, tycker jag.

Idén från början var att tillreda vaxet själv hemma, men latheten kom emot. Jag har ännu inte hakat på DYI kosmetik-trenden, tyvärr. Låter så jobbigt. Till min lycka hittade jag olika sorters kroppsvax på webbutiken Green Lily – en renare vardag.

Easy Sweet kroppssocker är helt naturlig; ingredienserna är endast socker, vatten, citronsyra och rosextrakt, olivolja eller honung, beroende på hudtyp. Jag valde kroppssocker för torr hud. Tack vare 100 % naturliga ingredienser, passar sockring för alla hudtyper. 


Så här gör du sockervaxning hemma

Jag kan varmt rekommendera Easy Sweet kroppssocker för er som tröttnat på illröda ben och tortyren av vanligt vax. Det är till och med rätt avkopplande! DET ordet trodde jag aldrig att jag skulle nämna i samma mening som vaxning.

Om det är första gången du sockervaxar rekommenderar jag att köpa två burkar. Det gick nämligen åt en del vax i själva “inskolningen” innan jag förstod tekniken… Men som det sägs i denna instruktionsivideo nedan; det dröjer inte länge innan du är ett riktigt proffs! Kolla klippet för att lära dig hur man gör:

Det första felet jag gjorde var att jag var för ivrig med att sätta igång (chockerande, vah)! 😉 Vaxet ska först smältas i hett vattenbad och sedan stelna litet igen.

 

Konsistensen ska vara som seg kola, mjuk men rätt hård. Denna kolabit bearbetas sen mellan fingrarna till en ljusgul massa.

I det här skedet tillsätter man litet vatten, och då får vaxet sin klibbighet.

FÖRSIKTIG MED VATTNET! Det ska vara piku-piku-lite. Bara doppa fingret i vattnet, det räcker.

Sen är det bara att börja vaxa. Man brer ut vaxet och gör en snabb ryckning, då lossnar det tillsammans med håret. Samma vax används om och om igen tills alla hårstrån är borttagna, sen slänger man vaxet. Det här visas mycket tydligt och pedagogiskt i videon jag länkade till ovan.

På Green lily samsas kroppsvax och tandblekning i samma kategori. Efter två år med tandställning kunde jag inte låta bli att testa det också… Aktivt kol på tandborsten!

Sockervaxning tror jag de flesta tycker är helt smart och bra utan desto mera debatt men det här med naturliga tandvårdsprodukter är ju aaaningen mer kontroversiellt. Jag skulle till exempel inte kunna nämna denna kolbehandling för min tandläkare utan att få ett “MEN MALIN!” (läs med finsk brytning) följt av en föreläsning om hur viktigt fluor är för tandhälsan.
Själv anser jag att jag inte vet NÅGONTING om emalj och vill därför, innan jag skriver något mer, uppmuntra till egna val. Du hittar lika många belägg på google om att aktivt kol är ofarligt, och till och med bra för tänderna, som att det typ är det värsta du kan göra… Ni får avgöra själva, som sagt!

Men jo, jag har testat. Det sved absolut inte (som jag läste någonstans), smakade heller inget (förutom mandelolja som jag blandat det med). Jag spottade ut kolet i wc och sköljde munnen noggrant med vatten. Det hela var väldigt odramatiskt (så länge man inte kollar i spegeln). Låste så att sambon inte skulle se mig i misstag… haha! En onödigt hård introduktion till naturlig tandvård kan man tänka sig…

Tandborsten HUMBLE BRUSH hittas också Green Lilys sortiment.

 

Nå, vad hände sen? Min första upptäckt var att tänderna blivit SJUKT RENA. Gnisslande-tallrikar-rena. Tänderna blev faktiskt vitare, i alla fall som jag uppfattade det. Har inga bildbevis men, någonting hände nog! Jag blev positivt överraskad, i alla fall!

Frågan är om jag skulle våga använda detta varje dag. Jag vet inte? Jag är redan lite utanför min comfort zone nu och testar mig fram.
Om ni läsare har erfarenheter av detta så skriv gärna i kommentarsfältet! Jag vidhåller en en gång att jag faktiskt inte vet vad som är rätt eller fel här. Min pseudovetenskapliga åsikt är i alla fall att det inte är skadligare än annan tandblekning (??!!) och det tycks fungera så här efter mitt snabba test.

Andra bra grejjer i Green Lilys sortiment som jag tycker ni ska kolla in:

  1. Ekologisk olivtvål
  2. Klean Kanteen, dricksflaskor
  3. Bee’s wrap
  4. Teeccino örtkaffe
  5. Glass-bägare i rostfritt stål

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.