0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

FRÅGA MALIN
En fråga om ägg + glutenfritt ramlade in till min frågelåda 🙂

Hej Malin
Jag har nästan nyligen upptäckt din blogg och bara älskar den ? har en fråga.. jag är vegan själv samt väldigt känslig för gluten – det finns ju ofta ägg i bakverken.. finns det något man kan ersätta ägg med? Jag har testat med chia-ägg i receptet med dina hotellfrallor men det blir inte lika fluffigt ? kan man göra på annat sätt? Finns det något man kan använda överlag eller det beror på vad det är för sammansättning av ingredienser?
Vänligen, M.

Svar:
Hej M,
tack för ditt mejl och roligt att du läser (och gillar) min blogg! 🙂
Jag önskar att jag kunde hjälpa dig med något smart knep! 🙁 Tyvärr finns det ingen råvara som helt och hållet kan ersätta äggets “fluffighet” (dvs. förmågan att underlätta jäsningen) och färgen det ger till bakverken. Däremot kan man efterlikna äggets bindningsförmåga på olika sätt – t.ex genom att göra “chia-ägg” som du testat.

I receptet på hotellfrallor (bild ovan) har jag redan åtgärdat bindningsförmågan med hjälp av psyllium – så chia-äggen borde inte förbättra recept på något vis. Tvärtom! Det kan göra degen tyngre och ännu mindre fluffig, så det är onödigt! Jag har tillsätt ägg främst för färg och fluffighet, som en extra bonus bara. Originalreceptet har inte ens ägg med så det är absolut ingen nödvändighet…

Som svar på frågan; Sammansättningen av ingredienser spelar inte så stor roll. Ägg är ägg och det blir helt enkelt lite tristare utan dem. Gällande finliret (fluffet och färgen) måste man bara gilla läget är jag rädd…

Det är mycket sällan som jag ger rådet att “gilla läget” när det kommer till mat. Det är klart att jag önskar att du fick njuta av extra fluffiga, frasiga frallor också, buhu. 🙁 Men glutenfritt bröd blir ju helt okej ändå utan ägg, eller hur?

Det enda tips jag kan ge är att tillsätta mer fett i receptet, t.ex en neutral matolja, för en mjukare deg. Bröden kan upplevas som “fluffigare” då. Du kunde också försöka tillsätta 1 tsk bikarbonat i degen och se vad som händer… Lite extra turboeffekt från bikarbonat kan inte skada! 😉

Lycka till med bakandet!


Vill du också ställa en fråga? Sänd ett mejl till fragamalin@aretrunt.se

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.