0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

Idag har vi bakat pepparkakor, jag och sambon. Jag rörde ihop degen på förmiddagen och ställde sen ut bunken på balkongen för några timmars “middagsvila” (hehe). Efter middagen tog jag in bunken igen och då var pepparkaksdegen redo för utbakning.

Glutenfri pepparkaksdeg är lite mer “wild and crazy” än traditionell pepparkaksdeg. För det första är den svårare att baka ut då den kladdar ÄNNU mer än vanlig deg och för det andra går den lättare sönder också. Ett plus med gf; du behöver inte vara rädd för att tillsätta mjöl vid utbakningen så mjöla loss med majsstärkelse!

På tal om det. När sambon satt och bakade med mig satt han och hade gåshud på armarna. “Kolla, vad jag ryser!” sa han. Jag fattade inte vad han menade först men sen kunde jag inte sluta skratta! Han fick alltså obehag av stärkelsen när han tog i det; lite som ljudet av kritor på en tavla kan göra för vissa. Tydligen var det något med konsistensen han inte gillade. 😀 Jag är så himla van att jag inte tänker på det, men visst är det en lite speciell densitet i det.

För det tredje, det jobbigaste faktiskt, själva gräddningen av pepparkakorna. Glutenfria pepparkakor pöser ut mycket mera på plåten så se till att ha utrymme. De pöser upp, sen kollapsar de och blir tunna igen. Så, det är lite spännande minst sagt… Julfriden testas. Men jag hoppas att ni inte blir avskräckta för det! Degen är jättegod och pepparkakorna också. Det kosmetiska får man ha överseende med. Jag kan i alla fall rekommendera att göra SMÅ pepparkakor; inga invecklade renar och sånt.

LYCKA TILL!

NATURLIGT GLUTENFRI PEPPARKAKSDEG

150g smör
1 dl ljus sirap
2 dl socker
3 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
2 ägg
200g rismjöl
100g majsmöl
50g majsstärkelse
1 tsk psylliumpulver (fiberhusk)
1 tsk bikarbonat

  1. Smält smöret, tillsätt sirapen och sockret.
  2. Rör tills sockret har smält, tillsätt sedan i kryddorna. Koka upp och låt svalna.
  3. Vispa äggen lätt i en skål och tillsätt dem i den avsvalnade smörblandningen.
  4. Blanda mjölsorter, psyllium och bikarbonat i en skål och tillsätt; blanda alltsammans till en fast deg.
  5. Låt degen vila i kylskåpet minst 4 timmar, men helst över natten.
  6. Sätt ugnen på 225°C.
  7. Kavla ut degen tunt (1 mm) och skär ut kakor med hjälp av små pepparkaksformar.
  8. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen 4–5 minuter. Tiden kan variera beroende hur stora pepparkakor du gör.
  9. Låt kakorna svalna innan du för över dem i en kakburk med lock.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.