0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

Ifjol bakade jag för första gången glutenfria lussebullar och då blev jag så nöjd med resultatet att jag inte ens tänker försöka förbättra det i år. Jag bara dela receptet vidare här på nya bloggen. 🙂

Min tanke då var att få lussebullarna så nära originalet som möjligt utan att behöva ta till konstgjorda ämnen eller mjölmix. Det var och ÄR fortfarande viktigt för mig att baka mina bakverk från grunden.

Jag vill också kunna knåda min deg, i alla fall någorlunda.  Jag såg nyligen ett klipp på nätet där det tipsades om att spritsa sina lussebullar (direkt på plåten), och det är ju iofs smart, men det tilltalar inte mig. Bullar ska formas med händerna, tycker jag, det är ju halva nöjet med att baka. 🙂 Annars får det typ…va! 😀

Min gula hushållsassistent passade fint till uppdraget. 

Men huuur ska man få till en smidig deg då? Hemligheten är att våga använda ägg och kvarg! För extra smakskjuts valde jag dessutom att använda kvarg med apelsinsmak, men det är inget måste.

Titta så fint degen jäste! Jag brukar fylla diskhon med varmt vatten, lägga ner bunken där och sen slänga en fuktig bakhandduk över alltihopa. Det blir alltså som en finsk bastu – för deg!

Jag jäste min deg i en timme ungefär. Degen behöver både svälla och jäsa till sig, därav den långa tiden. Extra fin konsistens får degen om du kalljäser den i kylen över natten, så gör gärna det om du har möjlighet.

När du bakar mina recept behöver du inte vara rädd för att tillsätta extra mjöl vid utbakningen. Det är meningen! Jag börjar arbeta den kladdiga degen på bakbordet och tillsätter helt kallt rismjöl tills degen känns någorlunda smidig. Känslan av “smidighet” går ju inte att jämföra med knådad vetedeg förstås, men degen ska gå att forma utan att den fastnar på händer och bakyta.

Jag bakade ut lussebullarna genom att först göra långa strängar av degen, sedan snurrade jag in båda ändarna mot mitten i motsatt riktning, som ett extra snirkligt S.

I med russin och pensla med mjölk!

Jag kunde ha penslat med ägg förstås, men jag ville att mina lussebullar skulle bli så gula som möjligt. Penslar du med ägg får bullarna brun yta.

Efter gräddningen penslade jag bullarna med sockerlag. Lite överkurs kanske; men varför behandla de glutenfria lussebullarna sämre än de “vanliga” liksom? 😉

Malins naturligt glutenfria lussebullar

1 burk (200g) kvarg med apelsinsmak
1 msk psylliumpulver (fiberhusk)
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjölk
1 kuvert saffran (5g)
0,5 tsk malen kardemumma
100g rumsvarmt smör
25g färsk jäst
1 dl pofiber (semper)
5 dl rismjöl
4 dl majsstärkelse (maizena)
1 tsk bakpulver

Gör så här:

1. Blanda kvarg, psyllium och ägg i en bunke.
2. Tillsätt socker, saffran och kardemumma och låt stå en stund.
3. Värm mjölken fingerljum i en kastrull och smula sedan ner jästen i mjölken.
4. Häll ner mjölken i kvargblandningen under omrörning, använd gärna hushållsmaskin med degkrokar eftersom det blir tungt att röra själv.
5. Tillsätt pofiber, rismjöl, majsstärkelse och bakpulver under omrörning.
6. Arbeta degen i maskinen i några minuter, tillsätt sedan det mjuka smöret litet i gången. Kör degen smidig ytterligare en minut.
7. Låt degen jäsa på ett varmt ställe i en timme.
8. Baka ut degen på mjölat bakbord (använd rismjöl). Knåda degen smidig och arbeta in ytterligare mjöl om det behövs.
9. Dela degen i två delar och sedan varje halva i 10 bitar.
10. Rulla degbitarna till stänger och forma dem sedan till den typiska S-formen.
11. Värm ugnen till 200 C. Lägg bullarna på två ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Tryck ner russin och pensla med mjölk.
12. Grädda i bullarna i 10 minuter.

För extra glansig yta, pensla bullarna med sockerlag direkt efter gräddning. Sockerlag gör du genom att koka upp 1 dl socker och 1 dl vatten i en kastrull och låta det småkoka tills simmig konsistens.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

5 thoughts on “Malins naturligt glutenfria lussebullar

  1. Åh, tack för tipset om jäsningen! 🙂 Har alltid så problem med att få mina degar att jäsa eftersom jag inte har “någon varm plats” att låta bunken stå på.

  2. Haha jag (boende Sverige) är en av de som tipsat om att spritsa degen. Kan ju vara någon mer än mig som kommit på det eller som spridit min idé i och för sig. I år hade jag också (laktosfri naturell) kvarg i mina lussebullar – men nu skall kika in i ditt recept. Glad jul!

    1. Om jag inte minns rätt så var det ICA.s reklam jag såg? Hehe, men hoppas inte tog illa upp för att jag dissade din idé 😀 😀 Glad Jul!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: