0 0
Read Time:3 Minute, 8 Second

Tidigare undvek jag att baka glutenfria mjuka kakor; jag tyckte att de blev så smuliga och kompakta (glutenfria kakor stiger inte lika mycket i ugnen som vetevarianten; det är bara något en får leva med). Men numera bakar jag gärna kryddkakor och sånt! Man kan faktiskt baka mjuka kakor väldigt långt enligt samma recept som “vanliga” kakor. Trixet är att baka i mindre formar och att alltid tillsätta 1 tsk psylliumpulver i smeten.

Du behöver inte röra ut psylliumet i vätska först, bara tillsätt direkt i mjölet (se receptet nedan).

När det kommer till mjölinnehållet kör jag som vanligt olika blandningar. I denna mjuka pepparkaka valde jag att blanda ner potatismjöl, teffmjöl och rismjöl. Teffmjöl valde jag för att få lite mustigare karaktär och färg på kakan. Teffsmaken tar dock lätt överhanden (tycker jag) så därför blandade jag upp det med potatismjöl och rismjöl.

Det finns antagligen tusen olika sätt att baka den här klassikern på – men min mjuka pepparkaka får sin goda smak utav kokossocker, kvarg och lingonsylt. En viktig ingrediens är också kanelen! Jag har också i ganska mycket kardemumma – just för att jag tycker om det så mycket.
Angående kryddorna kan ni experimentera litet; malen ingefära skulle också ha passat bra. Nejlika också – men det är jag inte så förtjust i så det struntade jag i. Pomerans är ju också en kandidat.
Tips! Vill man göra det riktigt enkelt för sig köper man färdig pepparkakskrydda och använder det.

Pepparkakan blev riktigt bra tyckte jag, och inte alls överdrivet smulig.
Lite missnöjd blev jag dock med min glasyr; jag hade för bråttom som vanligt och gjorde den för tunn! Det slinter lätt med vätskan! Men det är bara kosmetiska grejjer… 😉

Den skarpögde kan också se att jag pyntat kakan med “granar” av rosmarin och en “trädstock” av ceylonkanel.

SIDOSPÅR: När jag var yngre tyckte jag verkligen om att pyssla med sockermassa och marsipan och skapa alla möjliga sorters färgade dekorationer; men nuförtiden föredrar jag naturliga, minimalistiska, enkla dekorationer. Några granar av rosmarinkvistar och florsocker på det; klart!

Även om jag inte alls tycker att det är så farligt med lite färgämnen och aromer så är jag mycket osugen på att använda det själv. Det är inte min stil; helt enkelt. Jag har också lite fobi för att äta grejjer som någon tummat på jättemycket; en yrkesskada antar jag. Ni får komma ihåg att jag skolade mig till kock på den där tiden då BAKTERIER var fienden nr 1 och det skulle undvikas till varje pris! Jag antar att det präglat mig. Sen kom surdegsvågen och mjölksyrnings-trenden och bakterier blev inne igen (i alla fall de snälla bakterierna).
Dock har jag fortfarande kvar min förkärlek för att spritsa glasyr (som jag också utvecklade under den tiden) så det kommer ni antagligen att se mer av här på bloggen framöver.

 

Naturligt glutenfri pepparkaka

2 ägg
2 dl kokossocker
250 g kvarg (1 burk)
1 dl lingonsylt
4 dl glutenfria mjölsorter*
1 tsk psylliumpulver (fiberhusk)
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk malen kardemumma
50 g smält smör

*jag använde:
1 dl potatismjöl
1 dl teffmjöl
2 dl ekologiskt rismjöl

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Vispa ägg och kokossocker pösigt.
3. Tillsätt kvarg och lingonsylt i smeten och rör om väl.
4. Blanda alla torra ingredienser; mjölsorter, psyllium, bikarbonat och kryddor, i en skål.
5. Vänd ner torra ingredienserna i kaksmeten.
6. Rör till sist ner det smält smöret.
7. Häll upp smeten i en springform (20 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten.
8. Grädda kakan i 50 minuter. Låt svalna och dekorera med florsockerglasyr.

Glasyr; 3 dl florsocker, ca 1 tsk pressad apelsinsaft.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.