0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second
Igår medverkade jag i tv-programmet Efter Nio och pratade om min nya glutenfria kokbok! Det gick inte många minuter innan mejlen började droppa in med frågan “KAN MAN FÅ RECEPTET?” Wihuuu 🙂 Och nu har det dykt upp på svenska Yles webbsidor.
Min tanke med tårtan var att skapa ett enkelt tårtrecept med en botten som inte behöver delas i flera lager. Jag gillar sommartårtor som man bara slänger ihop strax före gästerna kommer och toppar med ett berg av jordgubbar! Att den glutenfria bottnen i 9 fall av 10 sjunker ihop i mitten är i detta fallet en bra sak. Det blir som en naturlig krater för den goda fyllningen att sjunka ner i 🙂 Jag har bakat min botten i en pajform för att få de där veckade kanterna, men det går lika bra med en springform.
Bild: YLE/PARAD MEDIA
Skärmdump från arenan där du kan se hela avsnittet.


GLUTENFRI SOMMARTÅRTA

Kaka:

Ta fram 3 dricksglas som rymmer 3 dl.

Fyll det ena glaset med knäcka ägg (blir ca 5-6 st), det andra glaset med strösocker och det tredje glaset med glutenfritt mjöl och 1 tsk bakpulver. I glaset med mjöl kan du blanda olika mjölsorter. I tårtbottnen i programmet hade jag blandat potatismjöl, kokosmjöl och mandelmjöl.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke, sikta ned de torra ingredienserna och häll upp smeten i en kakform med bakplåtspapper i bottnen. Grädda på 175 C ca en halvtimme, beroende på ugn och kakform. Kontrollera att kakan är genomgräddad med en trästicka. Låt därefter kakan svalna.

Passionfruktscurd
1 st citron, saft och skal
5 st passionsfrukter
6 st Äggulor
2,5 dl socker
100 gram smör

Blanda citronsaft, citronskal, socker och äggulor i en värmetålig skål. Gröp ur passionsfrukterna och pressa innehållet genom en sil ner i kastrullen ( vi vill inte ha några kärnor i krämen). Rör om.
Placera skålen i vattenbad på spisen och rör tills krämen börjar sjuda och tjockna, ta då bort kastrullen från värmen och klicka i smöret. Rör tills smöret smält (viktigt att curden inte kokar, då skär den sig). Låt svalna.

Mascarponegrädde

4 dl vispgrädde

1 förpackning (250g) mascarponefärskost

Rör samman grädde och mascarponeost i en bunke. Vispa försiktigt med elvisp tills grädden tjocknar, det går ganska snabbt! Mascarponegrädden ska bli krämig, inte hård. Smaka av, tillsätt florsocker efter smak.

Marinerade jordgubbar
1 ask jordgubbar, rensade och delade
saft och skal av 1 lime

ca 3 msk kokossocker

Rör ihop kokossocker, limesaft och limeskal i en skål. Tillsätt jordgubbarna och rör om. Låt marinera i en halvtimme.

MONTERING:
Lägg kakan på ett fat. Dränk bottnen med limespad från de marinerade jordgubbarna. Bred sedan ut passionsfruktscurden över bottnen. Toppa med mascarponegrädde och marinerade jordgubbar. Pynta med ätbara blommor.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Receptet på min glutenfria sommartårta i TV

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: