Read Time:2 Minute, 17 Second
Igår medverkade jag i tv-programmet Efter Nio och pratade om min nya glutenfria kokbok! Det gick inte många minuter innan mejlen började droppa in med frågan “KAN MAN FÅ RECEPTET?” Wihuuu 🙂 Och nu har det dykt upp på svenska Yles webbsidor.
Min tanke med tårtan var att skapa ett enkelt tårtrecept med en botten som inte behöver delas i flera lager. Jag gillar sommartårtor som man bara slänger ihop strax före gästerna kommer och toppar med ett berg av jordgubbar! Att den glutenfria bottnen i 9 fall av 10 sjunker ihop i mitten är i detta fallet en bra sak. Det blir som en naturlig krater för den goda fyllningen att sjunka ner i 🙂 Jag har bakat min botten i en pajform för att få de där veckade kanterna, men det går lika bra med en springform.
Bild: YLE/PARAD MEDIA
Skärmdump från arenan där du kan se hela avsnittet.


GLUTENFRI SOMMARTÅRTA

Kaka:

Ta fram 3 dricksglas som rymmer 3 dl.

Fyll det ena glaset med knäcka ägg (blir ca 5-6 st), det andra glaset med strösocker och det tredje glaset med glutenfritt mjöl och 1 tsk bakpulver. I glaset med mjöl kan du blanda olika mjölsorter. I tårtbottnen i programmet hade jag blandat potatismjöl, kokosmjöl och mandelmjöl.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke, sikta ned de torra ingredienserna och häll upp smeten i en kakform med bakplåtspapper i bottnen. Grädda på 175 C ca en halvtimme, beroende på ugn och kakform. Kontrollera att kakan är genomgräddad med en trästicka. Låt därefter kakan svalna.

Passionfruktscurd
1 st citron, saft och skal
5 st passionsfrukter
6 st Äggulor
2,5 dl socker
100 gram smör

Blanda citronsaft, citronskal, socker och äggulor i en värmetålig skål. Gröp ur passionsfrukterna och pressa innehållet genom en sil ner i kastrullen ( vi vill inte ha några kärnor i krämen). Rör om.
Placera skålen i vattenbad på spisen och rör tills krämen börjar sjuda och tjockna, ta då bort kastrullen från värmen och klicka i smöret. Rör tills smöret smält (viktigt att curden inte kokar, då skär den sig). Låt svalna.

Mascarponegrädde

4 dl vispgrädde

1 förpackning (250g) mascarponefärskost

Rör samman grädde och mascarponeost i en bunke. Vispa försiktigt med elvisp tills grädden tjocknar, det går ganska snabbt! Mascarponegrädden ska bli krämig, inte hård. Smaka av, tillsätt florsocker efter smak.

Marinerade jordgubbar
1 ask jordgubbar, rensade och delade
saft och skal av 1 lime

ca 3 msk kokossocker

Rör ihop kokossocker, limesaft och limeskal i en skål. Tillsätt jordgubbarna och rör om. Låt marinera i en halvtimme.

MONTERING:
Lägg kakan på ett fat. Dränk bottnen med limespad från de marinerade jordgubbarna. Bred sedan ut passionsfruktscurden över bottnen. Toppa med mascarponegrädde och marinerade jordgubbar. Pynta med ätbara blommor.
0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

2 reaktioner på ”Receptet på min glutenfria sommartårta i TV

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: