Vegansk och glutenfri tårta

Första gången som jag bakar en vegansk glutenfri tårta!

Det är alltid roligt att utmana sig själv i köket, och nu har jag alltså gjort det igen. Testat något nytt.
Ni önskade en tårta utan gluten, mjölk och ägg och här kommer den!

Att baka utan gluten är en sak, men att också ta bort ägg och mjölk – det är ingen lätt ekvation. Jag lider med er som har så många allergier att tänka på!

Jag är också väldigt imponerad på er veganer. En sådan omställning ni måste ha gjort med era matvanor (och livsstil) för att undvika animaliska produkter i era liv. Jag har inte sett det lika tydligt förut, vilken uppoffring ni faktiskt gör. Iofs är ju mat en stor del av mitt liv och därför ser jag det kanske på det här viset. Är man inte så intresserad av mat från början så är den veganska kosten kanske inte en så big deal, vad vet jag? Eller så är mjölk och ägg helt enkelt så motbjudande för er att det inte känns allt för jobbigt att avstå ifrån det… Duktiga tycker jag att ni är i alla fall, oavsett mina egna ideologier. Jag beundrar helt enkelt människor med principer.

Men tillbaka till min veganska tårta. Jag gjorde inte så mycket research på förhand denna gång utan jag utgick helt utifrån mitt eget sätt att baka. Med det sagt så har jag ganska dålig koll på vad som är “en lyckad vegansk kaka” eftersom jag inte smakat någon annans skapelse. Men jag känner att jag lyckats med utmaningen när jag fått tårtan att hålla ihop, bestå av så många hemlagade komponenter som möjligt OCH smaka gott! Önskar dock att jag hade haft någon vegansk bekant att smaka på tårtan. Jag vet inte hur tillförlitlig sambons “om jag hade varit vegan skulle jag nog tycka om den”-kommentar är sist och slutligen. 🙂

VEGANSK GLUTENFRI TÅRTA

äggfri, mjölkfri, glutenfri

5 dl mandelmjölk
2 tsk äppelcidervinäger
1 dl rypsolja
2 dl socker
400 g glutenfritt mjöl*
1 tsk psylliumpulver
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

* jag blandade helt fritt olika mjölsorter jag hade i skåpet, men har du inte skafferiet fullt av naturligt glutenfria mjöl kan du använda: 100 g mandelmjöl + 100 g kokosmjöl + 200 g potatismjöl, eller köpa färdigt glutenfri mjölblandning (men checka att det inte innehåller mjölkpulver, inte veganskt).

Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 C.
2. Rör samman mandelmjölk, vinäger och rypsolja i en skål.
3. Mät upp alla torra ingredienser i en annan (stor) skål.
4. Rör ner mandelmjölkblandningen i torra ingredienserna, litet i taget.
5. Rör till en slät smet och häll upp i en kakform med löstagbara kanter.
6. Grädda kakan i 30-45 minuter. Låt svalna helt innan du lossar den från formen.

Vegansk vaniljkräm

3 dl vegetabilisk kaffemjölk (ex. soya i kaffe)
socker, efter behag
vaniljstång, delad och urskrapad
1 msk majsstärkelse
1 msk kokosolja (neutral smak)

1. Värm kaffemjölk, socker, majsstärkelse och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull.
2. Rör om hela tiden och ta kastrullen från värmen då krämen börjar koka (och tjocknat).
3. Sila ner krämen i en skål och rör ner kokosoljan. Smaka av, tillsätt mer socker om det behövs.
4. Ställ att svalna i kylen.

Kokosgrädde

1 burk ekologisk kokosmjölk, kyld
0,5 dl florsocker
vaniljpulver, efter smak

Öppna kokosmjölkburken och skeda upp toppenlagret (grädden).
Vispa krämig med elvisp tillsammans med florsocker och vaniljpulver.

Rårörda bär, socker efter smak

Montering:

Skär kakan i 3 bottnar.
Obs! Eftersom det varken finns gluten eller ägg i kakan är det mer eller mindre oundvikligt att den går av på något ställe, men det är ingen fara!

Lägg springformen som du bakat tårtan i (utan botten) på ett tårtfat. Placera ut första tårtlagret på fatet. Använd kaksmulor från bottnen för att lappa ihop eventuella bristningar och pressa ut bottnen jämnt i formen. Bred på vegansk vaniljkräm och rårörda jordgubbar. Upprepa proceduren med andra lagret kakbotten. Lägg till sist på den tredje bottnen som “lock” och vät gärna topplagret med litet saft eller spad från de rårörda bären.

Plasta in och ställ in i kylen, gärna tills nästa dag (hit kan du alltså förbereda om ex- kalaset är imorgon).
Ta fram tårtan och lossa formen från tårtan. Jämna till alla kanter med en spatel. Garnera kakan med kokosgrädde och bär. Dekorera kanterna med exempelvis mandelflarn (jag slängde lite mandelmjöl på min tårtas kanter).

Lycka till!

8 reaktioner på ”Vegansk och glutenfri tårta

  1. Hm. Bra poäng! Tänkte inte på det, jag äter havre… Man kan byta till sojamjölk proffessionell (alltså den motsvarande kaffemjölken) ?

   1. Om det är så att man har celiaki diagnostiserat så kan ju vissa äta glutenfri havre. Men Oatly’s produkter skulle jag säga alla är sk “vanlig” havre, så de är inte glutenfria.
    Go green åtminstone har en gf havredryck.

 1. nu ha jag provat baka din kaka men den blev #stabbig# som en skumgummi boll 🙂 men smakar bra så det var troligen nåt med mjölet eller för mycket psyllium?

    1. Okej. E det psyllium i den mixen färdigt? Kanske det blev för mycket totalt. Men i alla fall så nog blir det ju lite annorlunda konsistens utan ägg, det kommer man ju inte ifrån.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: