Månadens gröna: Chiapudding med matcha

Nu är det äntligen dags för mig att officiellt haka på vego-utmaningen MÅNADENS GRÖNA. Månadens värd är Annelie med bloggen Blomster & Bakverk. Följer ni inte henne på instagram ännu ska ni göra det NU. Sååå inspirerande bilder med en härlig mix av blomsterarrangemang och intressanta recept.

Till Annelies ära har jag nu fotograferat mitt bidrag tillsammans med (den enda representativa krukväxten jag kunde hitta i mitt hem) min nyinköpta peperomia. Älskar att det låter som att jag visste namnet på den (fast det vore lögn, jag googlade). Jag kallar den kärleksfullt för gröna öronen!

Denna månad uppmanas vi att hitta på något vegetariskt på bokstaven P och jag kom (konstigt nog) genast att tänka på pudding! Eh. Så jag har alltså tolkat temat ganska generöst. Men. För att puddingen ska passa konceptet har jag gjort den extra GRÖN genom att göra en vegansk chiapudding samt smaksatt den med grönt tépulver (äkta matcha).

Jag valde att göra puddingen på 50% kokosmjölk och 50% havreyoghurt . Kokos för smaken, havre för konsistensen.

Havreyoghurtens utseende får mig alltid att tänka på ljuvlig vaniljkräm eller gräddpudding  – men tyvärr blir man ju lite besviken då den trots allt smakar som… havreyoghurt. Därav den extra insatta smaksskjutsen från kokos, mandelsmör, vanilj och kardemumma. Mandelsmöret tillför ju också välbehövligt protein till denna pudding.

P som i perfekt proteinpudding? 

Här kommer receptet:

MALINS GRÖNA CHIAPUDDING MED MATCHA

2 stora portioner

2 dl kokosmjölk, 17% fett (Santa Maria)
2 dl havregurt naturell (OATLY)
0,5 dl chiafrön
1 rågad matsked mandelsmör (Kung Markatta)
0,5 tesked malen kardemumma
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk matcha
Sötning efter smak, eller ingen alls*

*jag använde 1 msk äkta, ekologisk lönnsirap

  1. Öppna burken med kokosmjölk och rör mjölken smidig med en sked.
  2. Häll upp hälften av kokosmjölken i en skål (spara resten ex. till middagen).
  3. Tillsätt övriga ingredienser och mixa alltsammans med stavmixer.
  4. Smaka av och justera smaken om det behövs (med kryddor eller sötning).
  5. Häll upp smeten i två stora bägare eller skålar.
  6. Plasta in skåalrna och låt stå i kylen över natten.
  7. Servera med bär eller frukt.

Nom nooom 🙂