Glutenfri pizzadeg med sötpotatis

Idag har jag förverkligat en idé som jag grunnat på ett tag; nämligen pizzadeg med mosad sötpotatis i degen. Jag blev riktigt nöjd med resultatet! Knapriga kanter och god smak, vad mer kan man begära? Tja, att den är relativt nyttig också? Och JA det vill jag påstå att den är!

Sötpotatisen, som egentligen är mera morot än potatis, har lågt GI och är rik på karotener. Näringsmässigt skiljer den sig inte mycket från potatis, men den har många andra bra egenskaper som du kan läsa om här. Men oavsett sötpotatisens hälsostatus resonerar jag så här;  ju mer sötpotatis jag lägger i min pizzadeg, desto mindre mjöl och andra snabba kolhydrater i min pizza! Och det tror jag alla upplever som tacksamt!

Jag har använt majsmjöl och teffmjöl i detta recept, men du kan faktiskt ta 4 dl av vilket glutenfritt mjöl som helst. Durra, t.ex. Jag har förstått att det är populärt bland Food Pharmacy utövare 😉


PIZZADEG MED SÖTPOTATIS
6 st minipizzor

1 sötpotatis, 500g
0,5 dl olivolja
100g färskost med soltorkad tomat
1 tsk torkad oregano
1 tsk havssalt
1 ägg
1 msk chiafrön
1/4 pkt jäst (ca 15 g), utrörd i lite vatten
2 dl teffmjöl
2 dl majsmjöl


  1. Lägg sötpotatisen i vatten och koka den mjuk (eller rosta den i ugnen). Testa om den är mjuk genom att hugga den med en gaffel 😉 Om du inte har något emot mikrovågsugnar kan du koka den american style, 8 minuter i mikron. Nej, den sprängs inte. Jag har testat!
  2. Riv loss skalet och för över sötpotatisen i en hushållsassistent med kniv.
  3. Kör sötpotatis mjuk i maskinen och tillsätt sedan olivolja, färskost, kryddor, ägg, chiafrön och jäst under fortsatt mixning.
  4. Häll över massan i en bunke och tillsätt mjölsorterna.
  5. Pudra mjöl över degen och låt vila i en halvtimme.
  6. Dela degen i 6 delar och tryck ut dem till 6 st minipizzor på 2 bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Var inte rädd för att ta mycket mjöl på händerna och strö över degen när du jobbar med den. Jag använde en blandning av majs och teff vid utbakningen.
  7. Bred ut pizzasås över degen, strö på ost och toppa med valfria ingredienser.
  8. Grädda som vanliga pizzor, ca 10 min på 225 C eller tills fin färg.

Jag åt två pizzor och blev proppmätt.
4 pizzor kvar till oss att dela på imorgon 🙂 Måndagskvällen är räddad!

Ha en fin vecka allihopa!