0 0
Read Time:4 Minute, 47 Second

Just nu sätter jag extra mycket fokus på min träning och vad passar då bättre än att experimentera med Paleo och Lchf? Orsaken till att jag ofta dras till dessa två kostupplägg är att de passar så bra ihop min glutenfria kost. Paelomat ska vara glutenfri och utan mejerier. Lchf ska innehålla så få kolhydrater som möjligt (och per automatik utesluts då gluten ur ekvationen). En riktig grand slam är alltså då jag lyckas få till något gott som tilltalar både glutenfria livsnjutare som mig och clean eaters.

Igår rörde jag ihop en sådan grand slam -middag bestående av nötfärsköttbullar i tomatsås och trendiga zoodles (spaghetti/nudlar gjorda av riven zucchini).

Häng på så får ni se hur jag gjorde 🙂

Jag började med att riva en halv lök till köttfärssmeten. Strimlade också en näve basilika, det är så gott i köttbullar tycker jag. Ingen köttfärssmet utan färska örter, om ni frågar mig!

Angående löken så har jag förstått att lök i små mängder är okej för de flesta LCHF:are trots att det är en underjord-grönsak. Tror iofs inte att jag känner någon lchf:are som skulle vara så strikt att lök är förbjudet, men tyckte det var viktigt att nämna!

Jag valde nötköttsfärs denna gång. För att komma i äkta “paleostämning” borde jag ha såklart ha använt mig av älgköttet som mannen i huset kommit över på sitt senaste strövtåg i de finska skogarna (älgjakten). Men det köttet ligger långt borta i svärfars frys just nu så det blev inget denna gång.

Obs! Detta inlägg är inte sponsrat av MUTTI (men jag är öppen för förslag, heh).

Detta köttbullsrecept innehåller inget skorpmjöl, gryner eller mjöl överhuvudtaget. Men hjälp, blir det bra köttbullar utan det??? Jo, det blir det – godare till och med. Men också dyrare.

Den här satsen köttbullar på 400g kött räckte som mat till mig och sambon (vi åt extra mycket köttbullar med tanke på det magra tillbehöret). Med skorpmjöl (eller annat utfyllningsmedel) i smeten hade jag kunnat mätta fler munnar på samma mängd kött och med kokt spaghetti till hade vi förmodligen ätit mindre mängd kött, dvs det hade lämnat mat över.

Så ibland kan jag absolut känna att det här med clean eating är en inkomstfråga i vissa aspekter. Men nu har jag ju valt att leva som barnlös karriärkvinna med fokus på jobb och mitt eget välbefinnande så personligen tänker jag njuta av den här tiden så länge den varar! Unna mig dyr mat och träna så mycket jag orkar och hinner. Som företagare och småbarnsmamma kommer jag nog inte att ha det lika lyxigt ställt i framtiden kan jag tänka mig.

Herregud, så jag kom av mig. Tillbaka till maten!

Helkötts-köttbullarna trillade jag till medelstora bullar och placerade dem i en ugnsform med olivolja i botten.

I detta skede drog jag också några drag med salt- och pepparkvarnen över köttbullarna innan jag stekte dem i ugnen. Som parentes kan jag nämna att jag använder grovt havssalt från döda havet i min mat. Bara det bästa till mig <3

Medan köttbullarna gick klara i ugnen puttrade jag ihop en enkel tomatsås på spisen bestående av tomatkross, lite vatten, torkad oregano samt salt och peppar. Hade gärna tagit buljongpulver också men den innehåller socker, så det skippade jag för att inte gå utanför ramarna. Riktigt strikt sockerfri söndagsmiddag det här 🙂 Inget fusk.

Måste ändå erkänna att jag och sambon var smått oroade att tomatsåsen skulle bli för syrlig i smaken utan socker (krossade tomater behöver lite sötma för att komma till sin rätt). När vi smakade på såsen sådär enskilt hade vi nog velat ha mer balans på smakerna. Men när vi sen åt rätten som helhet tyckte vi inte det saknades någonting (bara så ni vet).

Dags för Zoodles! Nu kommer skamlös reklam för mitt nya favoritverktyg 2 in one peeler. Den har två olika blad (på varsin sida). Den ena sidan är en vanlig, bred skalkniv och den andra är en julienne-skärare (som ni ser på bild). med den kan man alltså skära tunna remsor av grönsaker utan att behöva investera i någon dyr mackapär. Rekommenderar den varmt. Älskar smarta grunkor!

Mina zoodles (zucchinispaghetti) förvällde jag snabbt i kokande, lättsaltat vatten. Du kan också woka dem om du hellre vill det.

Efter kokningen kryddade jag upp dem med lite olivolja och örtsalt.

 

Beräkna en halv (stor) zucchini per person. Stressa inte heller med att den ska serveras kokhet (som med vanlig pasta). Personligen tycker jag den är godast ljummen.

Slutresultatet. Efter att jag plåtat denna bild öste jag på massor av extra tomatsås och tog åt mig fler köttbullar. Bara så ni vet 😉 men det hade inte sett lika fint ut.

RECEPT:

PALEOKÖTTBULLAR

400g köttfärs
1 halv lök, riven
en näve färsk basilika, strimlad
1 ägg
1 burk tomatkross (varav 2 msk till köttbullarna, resten till sås)
1 tsk paprikapulver
1 tsk havssalt
0,5 tsk malen svartpeppar

  1. Blanda riven lök, basilika, ägg, tomatkross och kryddor i en skål.
  2. Tillsätt köttfärsen och blanda väl.
  3. Forma smeten till runda bullar och placera dem i en ugnsform smord med olivolja
  4. Stek köttbullarna på 200 C i 15 minuter, under tiden förbered såsen.
  5. Sås; koka upp resten av tomatkrosset tillsammans med 0,5 dl vatten, 2 tsk torkad oregano samt salt och peppar efter smak.
  6. Ta ut de färdiga köttbullarna ur ugnen och rör ner dem i tomatsåsen. Låt dem gotta sig och ge smak åt såsen medan du gör zucchininudlar.
  7. Sjud zucchininudlar i lättsaltat vatten 1-2 minuter, häll av dem genom ett durkslag. Skvätt olivolja eller vinägrett över dem och krydda med örtsalt. Servera med köttbullarna.

För extra mättnad; pimpa nudlarna genom att blanda dem med mosad avokado och toppa med hackade nötter.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Paleoköttbullar och zoodles

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: