Naturligt glutenfri gräddtårta med jordgubbar och vaniljfärskost

I veckan har vi firat min sambos födelsedag. I vanlig ordning bakade jag en tårta till honom. I vanlig ordning kom det också önskemål på recept 🙂 Och er vilja är min lag! Så här kommer alltså mina anvisningar (i något översvallande textformat, men så är tårtbakning för mig ingen statisk vetenskap heller). Varsågoda <3

 

GLUTENFRI GRÄDDTÅRTA MED JORDGUBBAR OCH VANILJFÄRSKOST

Först, gör en tårtbotten enligt “lika delar – metoden” där du använder ett dricksglas som mått.

1 glas ägg (för mig blev det 5 st ägg)
1 glas strösocker
1 glas glutenfritt mjöl*
* min blandning:

2/4 potatismjöl,
1/4 kokosmjöl, 1/4 mandelmjöl
+ 1 tsk psylliumpulver
+ 1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 C. Vispa ägg och socker pösigt med elvispen. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör om försiktigt tills allt blandats. Rör också ner det grövre mandelmjölet som inte gått igenom silen (beroende på hur fint nät silen har, men för mig blir det alltid kvar lite).

Häll smeten i en (24 cm) springform med bakplåtspapper i bottnen. Grädda tårtbottnen i ca 30 minuter, kontrollera med en sticka att den är torr i mitten. Låt därefter bottnen svalna helt, gärna till nästa dag. Det här är extra viktigt med glutenfria tårtbottnar som behöver tid att “lugna ner sig” inför nästa moment. De brukar också sjunka ihop ganska mycket efter gräddningen, men det gör inget. Skavankerna spacklar vi över med grädde och fyllning. 😉

Vaniljgrädde
4 dl riktig grädde
200 g färskost med vaniljsmak (jag använde VIOLA)
1 dl florsocker (eller enligt smak)

Häll upp alla ingredienser i en vispskål och vispa tills fast konsistens.

 

Montering
Dela bottnen i 2 delar, du kan skära 3 om du vågar men why push it. Bred sylt över första och toppa med ett lager vaniljgrädde. Lägg på andra delen och bred på ett lager grädde över hela tårtan. Tänk att du spacklar för alla ojämnheter, så du kanske behöver mer grädde på vissa ställen. Denna gång valde jag att göra en “half naked cake”. *skratt*. Alltså kanterna fick sparsamt med grädde medan jag bredde på ett lite tjockare lager grädde ovanpå tårtan.

Jag tog våra sommarjordgubbar ur frysen och gjorde en “hög” av dem uppe på tårtan med lite utrymme för sprits-konster längs kanterna. Du ska alltså INTE tina bären. Det här lärde jag mig när jag jobbade på konditori… Sedan kapslade jag in de frysta bären med tårtgelé, alltså gelésocker blandat med kokat vatten och smaksatt/färgsatt med lite sylt. Det står på förpackningen hur man gör. Se till att alla bär blir täckta av gelén. De bär som inte fått gelé på sig kommer annars att se riktigt skruttiga ut efter att de tinat. All bärsaft rinner ner i tårtan när bären tinas upp så du behöver alltså inte safta tårtbottnarna alls, det sköter sig självt. Smart va?

När gelén stelnat är det bara att spackla över eventuella misstag med grädde (gelé som runnit ner längs kanten osv) och slutligen spritsa en vacker kant runtom bären. Avslutningsvis slängde jag lite mandelmjöl längs kanterna.

Tadaa 🙂 Ganska bra för något som jag bara slängde ihop.

Hade faktiskt rejäl ångest innan för att jag inte längre har tid att “baka i lugn och ro” en hel dag som jag hade tidigare. Hatar att jag alltid måste stressbaka pga har ju inte mycket fritid just nu. 🙄

Den här tårtbottnen gjorde jag sent på onsdag kväll. Fyllde tårtan gjorde jag på före jobbet på torsdag morgon och slutfinischen gjorde jag när jag kom hem från jobbet, just i grevens tid före sambon kom hem. Puh. Inte för att det hade stört honom alls att den inte var klar (verkligen inte) men jag ville ju överraska honom  🙂

 

2 reaktioner på ”Naturligt glutenfri gräddtårta med jordgubbar och vaniljfärskost

  1. Jag gjorde den här i dag (bottnen i går) och ger tummen upp! Den är mycket godare än vanlig sockerkaka på potatismjöl (som vi glutenfria alltid får, inget fel med det, men kul med variation). Dessutom blev bottnen ok trots att jag under tillagningen drabbades av hjärnsläpp och vispade äggen utan socker och tillsatte sockret först senare… kanske borde baka oftare då såna här basic-kunskaper inte längre sitter. 🙂

    Ja, och så gjorde jag ju pitabröden också. För fjärde helgen i rad. Det säger väl allt.

    1. Så skönt att höra att bottnen blev bra, trots sockergrejjen. Egentligen tror jag inte att det gör så mycket fast sockret åker i sent… Bättre sent än aldrig! Har flera gånger glömt socker då jag bakat ? hops. Finns ingen bot mot tankspriddhet, haha! Bara cover ups… Och hej, kul att pitabröden fått hänga kvar! Så.himla.kul!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: