Lakrits- och mjölkchokladpannacotta

I sedvanlig ordning har jag firat in nyåret hemma med sambon. Inte för att jag skyr festligheter och sällskap men det bara blir så. På nyårsafton vill jag äta god mat och njuta bara. Det gjorde vi också. 3 rätters middag på tumanhand och sen en film.

chocolakritspannacotta3

Höjdpunkten var kanske efter middagen (och några glas vin) då jag tog ett av mina senast utskrivna receptblad, vände tomma sidan upp och började klottra fram mitt drömhus med bläckpenna. Där satt vi säkert i en timme kring vårt lilla köksbord och funderade och drömde oss bort… Kan man fira nyårsafton på ett bättre sätt?

Jonas fantiserar om en hemlig vinkällare i huset där han ska röka cigarr (öh) och jag vill ha ett fiffigt skafferi och ett megastort matsalsbord med perfekt ljussättning. Vi får väl se om drömmen blir sann en dag.

chocolakritspannacotta1

Tills dess går livet vidare som vanligt – och jag ska bjuda er på receptet på min nyårsdessert. Choklad-lakrits pannacotta.

Egentligen tycker jag att pannacotta är rätt ”ute” – hihi – men något som är så enkelt att göra och gott att äta kommer nog aldrig att gå ur tiden! Inte ens hos mig! Däremot kan det vara roligt att leka med smakerna och få lite variation på det hela. Därav lakritstwisten. Testa själva och se vad ni tycker.

chocolakritspannacotta2

LAKRITS OCH MJÖLKCHOKLADPANNACOTTA
SERVERAS MED HALLONSÅS | 4 port.

2,5 dl vispgrädde
2 msk äkta vaniljsocker
0,5-1 tsk lakritspulver
150 g mjölkchoklad
1 st gelatinblad
en liten nypa flingsalt

  1. Blötlägg gelantinbladet i en skål med vatten i cirka 5 minuter.
  2. Koka upp grädde och socker. Smaksätt med vanilj och lakrits (smaka dig fram med lakritsen).
  3. Ta bort kastrullen från värmen och låt stå 10 minuter under lock.
  4. Ta upp gelantinbladet och krama ur vattnet. Lägg ner det i den varma grädden och rör om så att det smälter.
  5. Hacka chokladen och lägg i bunke. Häll över den varma gräddblandningen och rör om väl.
  6. Tillsätt en liten nypa salt som extra smak-kick ( eller strö det på pannacottan före servering om du hellre vill det)
  7. Häll upp pannacottan i 4 koppar eller glas och ställ dem kallt i kylen cirka 3 timmar tills de stelnat helt. Ställ dem att luta i kylen för extra coolt utseende…
  8. Servera desserten med hallonsås (jag gjorde en snabb variant genom att koka upp frysta hallon och socker till en mumsig röra).