0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

I sedvanlig ordning har jag firat in nyåret hemma med sambon. Inte för att jag skyr festligheter och sällskap men det bara blir så. På nyårsafton vill jag äta god mat och njuta bara. Det gjorde vi också. 3 rätters middag på tumanhand och sen en film.

chocolakritspannacotta3

Höjdpunkten var kanske efter middagen (och några glas vin) då jag tog ett av mina senast utskrivna receptblad, vände tomma sidan upp och började klottra fram mitt drömhus med bläckpenna. Där satt vi säkert i en timme kring vårt lilla köksbord och funderade och drömde oss bort… Kan man fira nyårsafton på ett bättre sätt?

Jonas fantiserar om en hemlig vinkällare i huset där han ska röka cigarr (öh) och jag vill ha ett fiffigt skafferi och ett megastort matsalsbord med perfekt ljussättning. Vi får väl se om drömmen blir sann en dag.

chocolakritspannacotta1

Tills dess går livet vidare som vanligt – och jag ska bjuda er på receptet på min nyårsdessert. Choklad-lakrits pannacotta.

Egentligen tycker jag att pannacotta är rätt “ute” – hihi – men något som är så enkelt att göra och gott att äta kommer nog aldrig att gå ur tiden! Inte ens hos mig! Däremot kan det vara roligt att leka med smakerna och få lite variation på det hela. Därav lakritstwisten. Testa själva och se vad ni tycker.

chocolakritspannacotta2

LAKRITS OCH MJÖLKCHOKLADPANNACOTTA
SERVERAS MED HALLONSÅS | 4 port.

2,5 dl vispgrädde
2 msk äkta vaniljsocker
0,5-1 tsk lakritspulver
150 g mjölkchoklad
1 st gelatinblad
en liten nypa flingsalt

 1. Blötlägg gelantinbladet i en skål med vatten i cirka 5 minuter.
 2. Koka upp grädde och socker. Smaksätt med vanilj och lakrits (smaka dig fram med lakritsen).
 3. Ta bort kastrullen från värmen och låt stå 10 minuter under lock.
 4. Ta upp gelantinbladet och krama ur vattnet. Lägg ner det i den varma grädden och rör om så att det smälter.
 5. Hacka chokladen och lägg i bunke. Häll över den varma gräddblandningen och rör om väl.
 6. Tillsätt en liten nypa salt som extra smak-kick ( eller strö det på pannacottan före servering om du hellre vill det)
 7. Häll upp pannacottan i 4 koppar eller glas och ställ dem kallt i kylen cirka 3 timmar tills de stelnat helt. Ställ dem att luta i kylen för extra coolt utseende…
 8. Servera desserten med hallonsås (jag gjorde en snabb variant genom att koka upp frysta hallon och socker till en mumsig röra).
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “Lakrits- och mjölkchokladpannacotta

 1. Haha, jag har aldrig förstått det där med att mat skulle kunna vara “ute”, gillar man maten så gillar man den väl oberoende av trender? Det här receptet låter spännande! Jag tycker väldigt mycket om pannacotta, och om creme brulee oavsett om de efterrätterna är inne eller inte 🙂

  1. Hm, i restaurangvärlden kan i alla fall maträtter vara ute och inne. Och inom matkreatör-skapet överlag måste man ju förnya sig och hänga med. Så det är kanske det jag tänker på… Försöker komma på en maträtt som jag också skulle klassa som ute… nu vet jag! Plankstek med spritsat mos!
   Men jag gillar mos 🙂

 2. Hej!
  Fick din kokbok i julklapp och uppskattar den väldigt mycket! Äter glutenfritt på egen rekommendation och har på det sättet fått bukt med endometriossmärtorna. Är väldigt imponerad av ditt arbete och din bok!

  Mindre seriös fråga: Iittala-klisterlapparnas vara eller icke vara? Ser att du har dem kvar. Jag tar bort dem genast på allt, men folk blir närmast förskräckta om jag pillar bort dem på andras ägodelar (så jag gör inte det… längre).

  1. Hej, och tack så mycket för din feedback. Vad roligt att höra att du gillar min bok och att den kommit till nytta!
   Angående iittala-klisterlapparna, haha. Jag är ju en PR kvinna så jag hoppas att Ittala ska upptäcka mina efforts att visa upp dras produkter här, haha. Därför har jag kvar dem! Och av märkes-galenskap. Se nu, jag har klass jag som köper Ittala!
   Men det absolut mest praktiska och vettigaste är ju såklart att pilla bort lapparna 😀 Minns att Ted&Kaj gjorde en sketch om detta fenomen i Pleppo 1. Alla kan relatera!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: