0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Fråga: Varför ska man sätta hela vitlöken i maten, jag menar med skal och allt, och först skala den efteråt? Påverkas smaken på nåt vis? /Pia

food

Svar: Bra fråga!

Ni kanske har märkt att jag brukar göra så när jag rostar grönsaker i ugnen som därefter skall mixas till en soppa. Alla grönsaker har skalats och hackats innan rostningen men vitlöken har fått lämna orörd i sitt skal. VARFÖR??

Jo, vitlök har en tendens att bli väldigt besk i smaken om den bränns eller anrättas för våldsamt. Och det är ganska osmakligt. Vitlök ska tillredas långsamt och varsamt. Det är därför man alltid steker gul lök först innan man tillsätter vitlöken i ett recept. Bränd gul lök är faktiskt ganska gott (tänk pannbiff med hårt stekt lök mmm) men bränd vitlök… not so much.

När jag gör mina rostade grönsakssoppor låter jag skalet på vitlöken sitta kvar som ett skydd mot hettan. Då bakas vitlöken inuti där och blir alldeles len och härlig i smaken. När jag tar ut plåten ur ugnen och drar skalet av den bakade vitlöken lossnar det också jättelätt, så det är inget besvär alls! Det är mycket jobbigare att skala vitlök före tillredning.

Överlag undviker jag att steka vitlök. Rå vitlök är heller inte så gott att smaksätta dippar och krämer med då den lätt tar överhanden. Vill du göra en riktig himmelsk, mild och härlig vitlökscreme eller ett vitlökssmör – baka vitlöken i ugnen innan du mosar ner den i krämen/smöret. Du kommer att märka en enorm skillnad!

//M.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Varför tillreder du vitlök med skalet på?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: