0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

Måste man göra all mat över öppen eld bara för att det är sommar?
Nej. Såklart inte. En söndagsstek är alltid ett säkert kort, oavsett årstid. Perfekt bjudmat!

rostbiffmiddag6

 

En stek som till exempel rostbiff mättar många och även är god kall. På så sätt behöver man inte oroa sig över kött som svalnat eller inte gått åt, för det kan du lägga på en smörgås sen! Den är framför allt också väldigt enkel att lyckas med.

Ni får mycket gärna testa min variant på rostbiff med balsamvinäger och vitlök i kryddningen. 

MALINS BALSAMICOMARINERADE ROSTBIFF
6 portioner

1 kg rostbiff, putsad

Marinad:
3 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
1 tsk rörsocker
1 tsk salt
1 tsk pepparmix, krossad
0,5 dl balsamvinäger av god kvalitet (Modena)
0,5 dl olivolja

Sås:
sky + 3 dl vatten
1 ekologisk köttbuljongtärning
1 tsk sojasås
1 tsk torkad timjan
0,5 dl grädde

I en mortel; mortla samman skalad vitlök, persilja, socker, salt och peppar till ett mos och späd med vinäger och olja. Lägg den kylskåpskalla rostbiffen i en ugnsform och häll marinaden över köttet. Massera in den ordentligt! Låt sedan köttet stå framme på köksbänken och tempereras i marinaden, vänd det gärna några gånger.
Sätt ugnen på 175 C. Lägg en köttermometer i mitten av den tjockaste delen av köttet och stek ca 50 minuter (för 1 kg stek) d.v.s. tills innertemperaturen visar 65 C. Om du vill ha den lite rosa i mitten, ta ut den vid 60 C. Vira in den varma köttbiten i aluminiumfolie och låt den vila minst en halvtimme före uppskärning.

Skysås: Ta tillvara skyn som lämnat i ugnsformen, men sleva först borst det mesta av oljan på ytan med en sked (det går enklast om du vinklar formen så att all sky rinner ner i ett hörn). Sila skyn genom en finmaskig sil i en såskastrull. Späd med vatten och smula ner en buljongtärning. Låt koka upp och smaksätt med soja och timjan. Smaka av med salt och peppar och red av såsen med valfri metod.

Skär upp rostbiffen i tunna skivor, rada dem på en bricka och servera med varm sås och potatis.

 

 

rostbiffmiddag4

HASSELBACKSPOTATIS MED ÖRTSMÖR
6 portioner
12 stora potatisar (mjölig eller universal)

Örtsmör:
100g smör, rumsvarmt
1 dl finhackad persilja
1 tsk torkad timjan
0,5 tsk pepparmix

flingsalt

Sätt ugnen på 225°C.

Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form. Rör samman ingredienserna till örtsmöret och lägg en klick av det ovanpå varje potatis. Ställ in dem i ugnen och baka i 20 minuter. Ta ut dem och skeda över smör som runnit ner i formen. Strö över lite flingsalt. Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.