0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Vi fortsätter på temat : enkelt på grillen. En saftig bit grillad lax serverad med en fräsch avokadosalsa. That’s it. Ingen potatis eller sås behövs! Det är så förbaskat gott som det är och mycket mättande!

Min grillade lax tillreder jag med indirekt värme. Jag placerar laxen i en aluminiumform på grillen, lägger på locket och använder alltså grillen mera som en rökugn än en grill (använder kolgrill).

Men det finns många sätt att grilla på beroende på vilken typ av grill du använder. Kom bara ihåg att lax fastnar väldigt lätt direkt på galler och eftersom köttet är så poröst går det ofta sönder när du försöker flytta den. Dessutom är laxen väldigt fet, vilket droppar ner i grillen och antänds. Därför rekommenderar jag mitt sätt nedan.

GRILLAD LAX MED AVOKADOSALSA

4 port.

Grillad lax:

500g laxfilé
en bit färsk ingefära, ca 3 cm
1-2 vitlöksklyftor
1 lime, skalet
en nypa salt
ca 1 tsk honung

Avokadosalsa:

2 mogna avokadon
1 gurka
1 vitlöksklyfta
1 lime, saften
ca 1 tsk salladskrydda med salt
ca 1 tsk honung
ett knippe färsk koriander


Grillad lax, på kolgrillen (indirekt grillning):

Putsa laxen ren och ta bort benen. Ta inte bort skinnet!
Lägg filén med skinnsidan nedåt i en grillform av aluminium så slipper du det bökiga med att grilla direkt på järnet. Fisken fastnar nämligen väldigt lätt på grillen, trots skinnet, och kan bli svår att flytta över när den är klar. Riv ingefära, vitlök och limeskal och fördela det jämnt över fisken. Strö över salt och ringla över litet honung. Lägg fiskformen på varm kolgrill och lägg på locket. Det skapar en rökugn för fisken. Låt fisken vara där i 20 minuter, öppna locket nu och då för att ge syre åt glöden så att det inte slocknar.

Avokadosalsa

Dela avokadorna, ta bort kärnorna och gröp ur fruktköttet med en matsked. Hacka det fint och lägg det i en skål. Skala gurkan med potatisskalare, halvera på längden och gröp ur kärnorna i mitten med en tesked.  Finhacka gurkan och blanda med avokadon. Riv vitlök och blanda med. Pressa över limesaft och krydda med en god salladskrydda. Söta med honung. Skölj koriandern och strimla den fint, vänd sen ner den ner i avokadosalsan. Låt salsan stå svalt tills servering.

Servering: Lyft över den grillade laxen på ett snyggt fat och skeda över avokadosalsan.

 


Det här middagstipset har även publicerats i min kokbok Naturligt Glutenfritt (2017).
Du hittar boken på Adlibris!

Mina svenska läsare hittar boken HÄR
och mina finlandssvenska läsare HÄR

Boken finns också översatt till finska, med titeln Rakkaudella, Malin HÄR.


Spara receptet på pinterest?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.