Hemlagade, glutenfria sockermunkar

munkar7

Under valborgshelgen blev jag inspirerad till att försöka skapa ett recept på glutenfria munkar. Jag har inte vågat testa tidigare för att jag är så rädd att de inte ska tåla friteringen! Tänk om de löser upp sig helt i oljan och inte alls tar form? Min rädsla visade sig vara obefogad, det gick ju hur bra som helst.

munkar1

Jag är som ni vet en glutenfri gourmet. Bara för att jag gör glutenfria recept tänker jag inte pruta på mitt kvalitetstänk. Det ska vara rent mjöl i påsen och gärna ekologiskt.

Jag kryddar såklart degen med ljuvlig nystött kardemumma. Bara det bästa duger! Ekologiska kardemummakapslar finns i min butik.

munkar2

Jag brukar drämma till kapslarna i morteln så att de öppnar sig, sen plockar jag bort skalen och mortlar kärnorna till ett grovt pulver.

MALINS GLUTENFRIA MUNKAR

4 dl mjölk
50 g smör
25 g jäst
stött kardemumma efter smak
100g strösocker
1 msk fiberhuskpulver (dubbla mängden om du använder grova skal)
3 msk risflingor
150 g rismjöl
100g kokosmjöl
50 g mandelmjöl
2 tsk guarkärnmjöl, ekologiskt
1 ägg

neutral kokosolja till fritering

munk3

Gör så här: Smält smöret och värm mjölken fingerljum. Häll smör och mjölk i en bunke och smula ner jästen. Tillsätt kardemumma, socker, fiberhusk och risflingor och rör om. Mät upp mjölerna i en skål och arbeta ner dem i degen under omrörning. Efter en stunds knådning knäcker du ner ett ägg och arbetar in det väl i degen. När du är klar borde du ha en deg som ser ut som den på bilden nedan. Låt den jäsa på ett varmt och gosigt ställe i minst en halvtimme.

munkar4

När degen jäst klart är det dags för utbakning. Jag häller upp en hög med rismjöl på ett skärbräde och knådar in det i degen så att den inte klibbar så mycket, sen formar jag munkringar och bollar av degen (ville testa båda modellerna).

munkar5

Här har vi mina munkringar som fått jäsa till sig en stund under en bakhandduk.

munkar6

Dags för fritering! Jag använde mig av bionas milda kokosolja som är helt neutral i smak och doft. Det är alltså ”bra” kokosolja som hettats upp en aning vid tillverkningen för att ta udden av kokosdoften. På så sätt får man en olja som är mer lämplig för bakning och matlagning eftersom allt faktiskt inte blir så gott med kokossmak. Som en stekt biff till exempel.

Eftersom oljan inte är kallpressad längre blir den också förmånligare, men den är fortfarande en lyxprodukt. Men, så är den också helt fenomenal då den tål så hög värme utan att börja osa (förstöras). Jag använder den neutrala kokosoljan i matlagning överlag och den kallpressade till rawfoodbakning och till utvärtes behov.

Jag ska erkänna att jag är aningen ”snål” ändå och hushåller med oljan. Jo, den är billigare den här neutrala oljan men den är som sagt fortfarande en lyxvara.  Till stekning behövs så små mängder så använder man den bara till det så blir det ju inte många cent per session. Vid fritering går det ju dock åt en hel del.

För att hushålla med oljan har jag då tagit den minsta kastrullen jag har och jag friterar bara en munk i gången. Det låter kanske bökigt men det tar ju absolut inte länge att fritera de här munkarna! Först lägger jag ned dem i den varma oljan med en hålslev och håller kvar sleven tills de börjat puttra ordentligt. Sen lossar jag munken från sleven och låter den friteras en stund innan jag svänger på den.

Orsaken till varför jag måste ha en hålslev till hands är för att munkringen inte ska landa på bottnen av kastrullen och fastna där. Då bränns den och går sönder. Men bara den fått lite yta klarar den sig fritt i oljan!

Man borde ha en friteringskorg till detta men det är ju inte aktuellt i den här lilla mini-kastrullen. 😀 Bökigt, som sagt men väl värt besväret. Mina munkar blev supergoda i kokosoljan.

munkar8

Jag behöver knappast gå in på varför jag inte vill använda frityrfett och andra läskiga oljor. Ni vet. Rypsolja på sin höjd då, men problemet är att munkarna får en bismak av ryps som jag inte gillar.

Nej inget slår kokosoljan. Den är super! Men smakar det så kostar det också. Men som med allt annat handlar det om prioriteringar. Fin-oljan till finbakningen (raw food). Neutrala oljan till vardags.