Glutenfri surdeg

Jag har på senare tid experimenterat en hel del med glutenfri surdeg. Orsaken till att jag bakar så extremt mycket just nu är delvis för att glutenfri bakning såklart intresserar mig, men det är också frågan om recept som ska komma med i min nya bok (om de blir bra).

Tänkte i alla fall att jag skulle avslöja det här med surdegen hur jag gör.

Största skillnaden med glutenfri surdeg VS den som görs på vete/råg är (förutom det uppenbara glutenet) doften. Den glutenfria surdegen har en starkare doft (inbillar jag mig i alla fall). Därför håller jag locket på som på bilden och satsar på att lufta den då och då istället för att alltid ha locket på glänt. Den jäser nog ändå. Jag luftar och rör om två gånger om dagen. Den glutenfria surdegen skiktar sig också vilket är katastrof för en traditionell surdeg men för en glutenfri är det helt i sin ordning.

 

Tänk stort, men smått


Jag har alltid en liten burk med surdeg till hands. På så sätt går nästan all deg åt till bakningen och jag får blanda en ny och fräsch surdeg varje gång istället för att slösa en massa mjöl på en stor sats som kanske inte går åt och hinner surna för mycket.

När jag bakar ett surdegsbröd går nästan all deg i den lilla burken åt, men det blir ändå lite surdeg kvar i bottnen. Den surdegen som blivit kvar i burken blandar jag upp med nytt mjöl och vatten och det räcker för att göra en ny sats surdeg som är redo följande dag.

 

Glutenfri surdeg: instruktioner

  1. Ta en glasburk
  2. Blanda olika glutenfria mjölsorter i burken som till exempel bovete, majs, teff, ris, hirs, durra och havremjöl. Jag brukar i alla fall blanda två olika sorters mjöl.
  3. Blanda mjölet med lika mängd ljummet vatten
  4. Lägg på locket och ställ burken på ett varmt ställe i köket
  5. Lufta burken två gånger om dagen och rör om
  6. Mata surdegen varje dag med 2 msk mjöl (vilket som helst) och 2 msk vatten
    (blir burken full brukar jag hälla av deg i vasken)
  7. Efter 4-5 dagar borde surdegen ha börjat bubbla och borde även dofta syrligt.

 

Hur vet jag att surdegen är redo för bakning?

Om du rör om i surdegen och den fortfarande bubblar och återhämtar sig så är den aktiv. Den jäser verkligen upp så det borde inte finnas några tvivel om att den är aktiv. Tvivlar du så vänta en dag till för då behöver degen förmodligen mer tid att sura till sig.

Det brukar alltid bildas ett lager med vätska ovanpå surdegen, det är helt i sin ordning så länge degen är aktiv och du kan se bubblor genom glaset.

 

Så här bakar du med din glutenfria surdeg

Du kan använda ett vanligt recept på glutenfri bröd med jäst som du tycker om. Byt ut jästen helt mot 3 dl aktiv surdeg och minska något på degspadet. Annars är det bara att baka som vanligt.

INGENTING HÄNDER!?
Vill du skynda på processen kan du blanda ner några russin eller annan torkad frukt, det brukar göra susen. Kom bara ihåg att plocka bort dem nästa dag. 

 

Förvara din glutenfria surdeg

När du bakat upp nästan all surdeg och blandat ner nytt mjöl och vatten i burken kan du låta den stå framme (för bakning nästa dag) eller låta den stå kallt i kylen (om det är osäkert när nästa bakning sker). I kylen lugnar den ner sig men behöver fortfarande matas en gång i veckan för att hållas aktiv. När du sen vill baka med den är det bara att ta fram den i rumstemperatur och fräscha upp den med nytt mjöl och vatten. Efter några timmar brukar den vakna till liv igen.