Fröknäcke i brödformat

Det här receptet är taget ur manuset till min nya kokbok som kommer ut i vår. 

 

När jag skriver att det här är ett fröbröd så menar jag inte att det är ett mjölbröd som berikats med små gulliga frön i här och där. Nej, nej. Det här är verkligen gjort på frön. 

RECEPT   
Den uppmärksamme skulle utbrista; det är ju fröknäckesmeten i brödformat! 
Och, ja det är det ju. 

FRÖBRÖD MED FRUKT & NÖTTER 1 limpa

2,5 dl solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl grovt hackade mandlar
3,5 dl glutenfria havregryn
1 dl hackade, torkade frukter
2 msk chiafrön
3 msk psylliumfröskal
1 tsk salt
1 msk honung eller sirap
0,5 dl kokosolja
3,5 dl varmt vatten

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Rör ihop honung, kokosolja och vatten i en liten skål. Häll det över det torra ingredienserna och rör om. Fortsätt arbeta degen tills allt är väl blandat, alla torra ingredienser har täckts med vätskan och degen blivit riktigt tjock. Jag brukar knåda degen på en skärbräda med lite rismjöl på. Lägg degen i en liten brödform. Den går bra att lägga i en standardform förstås men resultatet blir då ett tunt bröd med avlånga skivor. Så har du en mindre form blir den snyggare. 
Jämna till ytan på brödet. Låt det gosa till sig i rumstemperatur i minst 2 timmar, gärna över natten. 
Gräddning: Sätt ugnen på 175 C. Baka brödet i 30 minuter, ta sedan ut brödet ur formen och grädda ytterligare 10 minuter utan brödform. När brödet är klart (det låter ihåligt när du knackar på det) behöver det vila och svalna ordentligt innan det skärs upp. Servera med en god ost.